„Kraljica krimića“ putuje u Bolivud

 

 

Kraljica krimića putuje u – Književnost, i Indija – To je i prvi put da je Agata Kristi Limitid, zadužbina koja čuva spisateljičinu zaostavštinu, izdala dozvolu za korišćenje njenih priča nekom indijskom režiseru.

U maglom obavijenom himalajskom planinskom odmaralištu počinjeno je ubistvo i jedan par nerado pokreće istragu zločina. Priča je zasnovana na romanu najslavnije spisateljice krimića na svetu.

Kraljica krimića putuje u Bolivud

To je sve što je indijski režiser Višal Bardvadž spreman da otkrije o novom filmu, zasnovanom na romanu „kraljice krimića“ Agate Kristi.

To je i prvi put da je Agata Kristi Limitid, zadužbina koja čuva spisateljičinu zaostavštinu, izdala dozvolu za korišćenje njenih priča nekom indijskom režiseru.

„Rađeno je mnogo adaptacija širom sveta, a svaka zemlja donosi jedinstveni pogled na delo. Ne sumnjam da će ovde biti isto tako“, kaže Džejms Pričard, praunuk Kristijeve i generalni direktor zadužbine.

Bardvadž (55) je jedan od najuzbudljivijih indijskih režisera.

U protekle dve decenije režirao je i producirao 15 filmova, uključujući tri savremene adaptacije Šekspirovih drama – Makbul zasnovan na Magbetu, Omkara na Otelu i Hajder na Hamletu – i koji ima kultni status među obožavaocima.

BBC

Posle premijere Omkare, Piter Bredšo, filmski kritičar Gardijana, napisao je da je pretakanje Otela u savremeno feudalno indijsko selo delovalo „odgovarajuće, zato što mi se oduvek činilo da Bolivud, sa svojom ljubavlju prema iskrenoj fantaziji i ljubavnoj priči, stilski ne liči ni na šta toliko kao na neku poznu Šekspirovu dramu“.

Bardvadž u pričama smeštenim u feudalne pustopoljine i mračni svet bandi podjednako kombinuje surovo pripovedanje sa popularnom tradicionalnom muzikom – karijeru je započeo kao muzički kompozitor.

Njegovi filmovi često su naglavačke okretali bolivudske klišee – izgubljena i otuđena braća, preuveličani zlikovci, sladunjave ljubavne , odmazda i iskupljenje.

Bardvadž se zatvorio u kući u planinskom gradiću Musuriju od sredine juna, nakon što je pobegao od surove pandemijske izolacije u Mumbaju, gde uglavnom živi i radi.

On sada vredno radi na scenariju po romanu Agati Kristi koji se nada da će završiti za dva meseca i započeti snimanje filma početkom sledeće godine.

Veći deo filma biće sniman u ledenim himalajskim gradovima – Bardvadž kaže da obožava „oštre planinske zime“.

Bardvadž, koji je odrastao u severnoindijskom gradu Mirutu, kaže da je oduvek bio „navučen na kriminalističku literaturu“.

Gutao je romane Agate Kristi u srednjoj školi, a omiljeni su mu  ubistva, triler o serijskom ubici koji ubija po abecedi u Velikoj Britaniji tridesetih, i , napeti krimić smešten u luksuzni voz zaglavljen u snegu.

Petparačke priče Kventina Tarantina bio je jedan od filmova koji ga je nadahnuo da počne da se bavi režijom, a Konopac Alfreda Hičkoka, uzbudljivi kriminalistički triler snimljen u dugim neprekinutim kadrovima, i dalje je jedan od njegovih omiljenih filmova.

Iako je indijska književnost prepuna popularnih detektivskih priča, Bolivud ima razočaravajući učinak kad su u pitanju njihove filmske adaptacije.

Međutim, blago se istakla svega šačica njih, od kojih su nekolicina bili plagijati Kristijeve.

Pre mnogo godina, kaže Bardvadž, želeo je da snimi film inspirisan izuzetno popularnom i nekonvencionalnom detektivskom TV serijom Karamčand, o detektivu koji voli da jede šargarepe i šah, u tumačenju indijskog glumca Pankadža Kapura.

„Želeo sam da mi u filmu igra Kapurov sin Šahid (sada bolivudska zvezda). Nije se ostvarilo. Ali oduvek sam želeo da snimim detektivski film“, kaže on.

Pitao sam Bardvadža da li će njegova detektivska priča inspirisana Agatom Kristi imati pesme i plesanje kao njegove adaptacije Šekspira.

On daje intrigantni nagoveštaj. „U priči imate jednog ili dva lika koji su klasični pevači. Ukoliko pesme naiđu prirodno u priči, oni će pevati. Ništa neće biti usiljeno.“

Bolivudska verzija Agate Kristi neće biti prva adaptacija sa muzikom i plesom.

Jedna epizoda francuska serije Les Petits Meurtres d’ Christie imala je „mnoge muzičke tačke“, kaže Pričard.

„Dakle, nikad ne reci nikad“, dodaje.

Po romanima Agate Kristi do sada je snimljeno oko 45 filmova, mnogi od njih sa Herkulom Poaroom, jednim od besmrtnih svetskih fiktivnih detektiva.

Film iz 2017. godine Ubistvo u Orijent-Ekspresu zaradio je 350 miliona dolara na globalnim blagajnama.

Najnoviji, Smrt na Nilu, čija se radnja dešava u Egiptu, gde je Poaro otputovao na odmor, a u režiji Keneta Brane koji i igra slavnog detektiva, uskoro bi trebalo da ima premijeru.

Pričard kaže da se odluka zadužbine da izda dozvolu filmadžijama „uglavnom zasniva na instinktu“.

„Skoro sve započne razgovorom i obično vrlo brzo postane jasno da li projekat zvuči ispravno ili ne i da li deluje kao da ćemo dobro sarađivati ili ne. Mnogo toga se zasniva na instinktu“, kaže on.

Možda je sasvim odgovarajuće što Agata Kristi konačno stiže u Bolivud za 100. godišnjicu od objavljivanja njenog prvog romana .

U međuvremenu je prodato neverovatnih dve milijarde primeraka njenih knjiga na više od 100 jezika, uključujući i engleski, prema podacima njene zadužbine.

Samo prošle godine, njene knjige su se prodale u više od dva miliona primeraka. Adaptirane su za televiziju, film i , što je najveća potvrda njihove besmrtnosti.

Kraljica krimića putuje u Bolivud
Getty Images

„Moja želja je da u ovom filmu stvorim novu vrstu detektiva. Sviđa mi se ideja o dvoje ljudi koji nisu detektivi po profesiji, ali na kraju im ipak dopadne da rešavaju zločin.

„Film praktično govori o nastanku dvoje detektiva. Priča će biti duhom verna Agati Kristi, ako već ne i doslovno“, kaže Bardvadž.

„Jedva čekam da stanem iza kamere posle dve godine otkako sam snimio poslednji film. I ako sve bude išlo kako treba, ovo će biti početak trilogije filmova po romanima Agate Kristi.“

Izvor: Književnost, Agata Kristi i Indija: „Kraljica krimića“ putuje u Bolivud (vijesti.me)

Pogledano 32 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: