Breme

The Burden
Breme
Narodna knjiga – Alfa (Beograd),
Jugoslavija
1996.god.
228. str.
Prevod: Mirjana Živković
Biblioteka Mega Hit, Knjiga br. 96
https://www.instagram.com/p/Bu3wKqEHwK5/

The Burden
Breme
BDR Media, Beograd, Srbija
2019. god.
Prevod: Jelena Ljumović Aleksić
Izdanje uz Blic Ženu
214 str.
https://www.instagram.com/p/B21fVwVgGw5/

Godina: 1956

VISE:

Ovo je jedan od sest sjajnih ljubavnih romana, koje je Agata Kristi, pod imenom Meri Vestmakot, napisala u najboljoj tradiciji engleske proze ove vrste. Knjiga je bazirana na Agatinoj metafori: „Ponekad nemate pravi uvid u stanje stvari. I onda neko drugi mora da plati…“

Laura Frenklin je ogorcena dolaskom svoje mladje sestre Sirli, koja je kao carobna beba voljena i obozavana od strane cele porodice.

Ali Laurina osecanja prema sestri menjaju se dramaticno jedne noci, kada se ona zaklinje da ce stititi svoju mladju sestru svom svojom snagom i ljubavlju. I dok Sirli zudi za slobodom, romatikom i lagodnim zivotom, Laura mora da nauci da ljubav nikad ne moze da opstane kao jednostrana, i tezina ljubavi prema sestri, koju ona oseca kao breme, ima dramaticne efekte na njihove zivote.

Vestije od negativnih junaka svojih detektivskih romana, Agata Kristi je uspela da od citalacke publike sakrije tragove svog literarnog zlocina, kada je 1930. godine objavila svoj prvi pod pseudonimom niko nije znao o kome se radi, a i godinama kasnije svega tri ili cetiri osobe znale su da je ona pisala i ljubavne romane. Od javnosti je tu tajnu uspevala da krije punih petnaest godina i prva tri romana su izasla obavijena velom tajne i pitanja: „Ko je zapravo Meri Vesmakot?“. Cak je i svoj zivot i pisanje uspevala da obavije velom misterije.

Sjajni ljubavni romani potpisani imenom misteriozne Meri Vesmakot koji su naisli na odlican prijem kako kod publike, tako i kod kritike, izasli su, zapravo ispod pera Agate Kristi. Ista knjizevna imaginacija koja je smisljala najneobicnija ubistva i vodila nas kroz zapetljane lavirinte mracnih ljudskih poriva umela je i da iznedri i podjednako uzbudljive tvorevine o onoj drugoj, svetlijoj strani covekove prirode, o njegovim istancanim emocionalnim stopama, o dramama, sto prethode iz treperavog odnosa medju polovima.


  • POGLEDAJTE OPŠIRNIJI SADRŽAJ I KOMENTAR KNJIGE – piše: Svetlana Andjelić, autor stranice
  • POTRAŽITE INFORMACIJE O FILMSKIM I TELEVIZIJSKIM EKRANIZACIJAMA OVE KNJIGE

Pogledano 1.175 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.
%d bloggers like this: