Divov hleb

Giant’s Bread
Divov hleb
Narodna knjiga – Alfa (Beograd)
Jugoslavija
1996.god.
414 str.
Prevod: Nenad Lukić
Biblioteka Mega Hit, Knjiga br. 87
https://www.instagram.com/p/Bu3tNtnnt8u/

Giant’s Bread
Divov hleb
BDR Media, Beograd, Srbija
2019. god.
Jelena Ljumović Aleksić
Izdanje uz Blic Ženu,
295 str.
https://www.instagram.com/p/B21ZlDyAr7g/

Godina: 1930

VISE: Ovo je jedan od sest sjajnih ljubavnih romana, koje je Agata Kristi, pod imenom Meri Vestmakot, napisala u najboljoj tradiciji engleske proze ove vrste.

Vernon Dejr je osecajan i briljantan muzicar, cak i genije, ali pri tome placa visoku cenu svog talenta, posebno kada je u pitanju njegova porodica, a narocito dve zene u njegovom zivotu. Detinjstvo je proveo prilicno voljen i zasticen, u sigurnom okrilju doma, nepripremljen za surovu stvarnost koja ga ocekuje kasnije u zivotu i dok stvara remek svog zivota, donosi kriticnu oduku ne znajuci koliko ce ga to kostati…

Vestije od negativnih junaka svojih detektivskih romana, je uspela da od citalacke publike sakrije tragove svog literarnog zlocina, kada je 1930. godine objavila svoj prvi roman pod pseudonimom niko nije znao o kome se radi, a i godinama kasnije svega tri ili cetiri osobe znale su da je ona pisala i ljubavne romane. Od javnosti je tu tajnu uspevala da krije punih petnaest godina i prva tri romana su izasla obavijena velom tajne i pitanja: „Ko je zapravo Meri Vesmakot?“. Cak je i svoj zivot i pisanje uspevala da obavije velom misterije.

Sjajni ljubavni romani potpisani imenom misteriozne Meri Vesmakot koji su naisli na odlican prijem kako kod publike, tako i kod kritike, izasli su, zapravo ispod pera Agate Kristi. Ista knjizevna imaginacija koja je smisljala najneobicnija ubistva i vodila nas kroz zapetljane lavirinte mracnih ljudskih poriva umela je i da iznedri i podjednako uzbudljive tvorevine o onoj drugoj, svetlijoj strani covekove prirode, o njegovim istancanim emocionalnim stopama, o dramama, sto prethode iz treperavog odnosa medju polovima. 

Pogledano 1.877 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.
%d bloggers like this: