Nezavršeni portret

Unifinished Portrait
Nezavršeni portret
knjiga – Alfa (Beograd)
Jugoslavija
1996.god.
341 str.
Prevod: Žika Bogdanović
Biblioteka Mega Hit,  br. 90
https://www.instagram.com/p/Bu3uh9ZnvMG/

Unifinished Portrait
Nedovršen portret
BDR Media, Beograd, Srbija
2019. god.
Prevod: Jelena Ljumović Aleksić
Izdanje uz Blic Ženu
267 str.
https://www.instagram.com/p/B21axxYAKjr/

Godina: 1934

VISE:

Ovo je jedan od sest sjajnih ljubavnih romana, koje je Agata Kristi, pod imenom Meri Vestmakot, napisala u najboljoj tradiciji engleske proze ove vrste.

Celija ima osecaj da je zarobljena u zivotu sa troje ljudi koje smatra najdrazim – majkom, muzem i cerkom i na ivici je samoubistva. Onda, jedne noci na egzoticnom ostrvu upoznaje Larabija, uspesnog slikara, portretistu i tokom te noci u dugom razgovoru otkriva da se plasi da sebi pruzi drugu sansu za srecu sa nekim drugim i da jos uvek nije dovoljno hrabra da se suoci sama sa sobom.

Moze li Larabi da pomogne Celiji da se izbori sa prosloscu? Vestije od negativnih junaka svojih detektivskih romana, je uspela da od citalacke publike sakrije tragove svog literarnog zlocina, kada je 1930. godine objavila svoj prvi pod pseudonimom niko nije znao o kome se radi, a i godinama kasnije svega tri ili cetiri osobe znale su da je ona pisala i ljubavne romane. Od javnosti je tu tajnu uspevala da krije punih petnaest godina i prva tri romana su izasla obavijena velom tajne i pitanja: „Ko je zapravo Meri Vesmakot?“. Cak je i svoj zivot i pisanje uspevala da obavije velom misterije.

Sjajni ljubavni romani potpisani imenom misteriozne Meri Vesmakot koji su naisli na odlican prijem kako kod publike, tako i kod kritike, izasli su, zapravo ispod pera Agate Kristi. Ista knjizevna imaginacija koja je smisljala najneobicnija ubistva i vodila nas kroz zapetljane lavirinte mracnih ljudskih poriva umela je i da iznedri i podjednako uzbudljive tvorevine o onoj drugoj, svetlijoj strani covekove prirode, o njegovim istancanim emocionalnim stopama, o dramama, sto prethode iz treperavog odnosa medju polovima. 

Pogledano 1.014 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.
%d bloggers like this: