Ruža i tisa

The Rose and the Yew Tree
Ruža i tisa 
BDR Media, Beograd, Srbija
2019.god.
Prevod: Jelena Ljumović Aleksić
Izdanje uz Blic Ženu,
209 str.
https://www.instagram.com/p/B21dRDNggZr/

Godina: 1948

VISE:

„Ruža i tisa“ je jedan od šest sjajnih ljubavnih romana, koje je Agata Kristi, pod imenom Meri Vestmakot, napisala u najboljoj tradiciji engleske proze ove vrste. 

Nakon teške saobraćajne nesreće, Hju Norej se sa bratom i snahom preselio u malo selo Sent Lu u Kornvelu. Prikovan za invalidska kolica, u novoj sredini postao je omiljeni član društva. Pokazao se kao neko ko odlično ume da sluša, pa su mu se novi prijatelji rado poveravali otkrivajući mu svoje tajne i emocije. Na njega su ipak najjači utisak ostavili izvesni Džon Gabrijel, sićušan čovek neprijatnog izgleda koji se iz neobjašnjivih razloga dopadao ženama kao i ljupka mlada žena Izabela, buduća supruga lorda Ruperta.

Džon Gabrijel se kandidovao za mesto poslanika u Parlamentu i nakon pobede na izborima, na opšte čuđenje svih, povukao se iz politike i pobegao sa Izabelom, noć uoči njenog venčanja. Šok i neverica… Deset godina kasnije, gotovo zaboravljena, bolna sećanja Hjua Noreja, probudiće jedna neočekivana poseta…

Svi su očekivali da se prelepa Izabela Karteris, plemićkog držanja i porekla uda za svog rodjaka Ruperta kada se on vrati iz rata. To je trebao da bude tako zgodan brak, svima po volji.

Čudno je onda kako se Džon Gabrijel, ambiciozan i nemilosrdan ratni heroj iznenada pojavio u njenom životu i postao značajan deo njega. Za Izabelu, cena ljubavi značila je napuštanje snova o domu i večnoj sreći. Za Gabrijela, to bi bilo gubljenje šanse za napredovanjem i ostvarenjem njegovih ambicija.

Veštije od negativnih junaka svojih detektivskih romana, je uspela da od čitalacke publike sakrije tragove svog literarnog zločina. Kada je 1930. godine objavila svoj prvi pod pseudonimom niko nije znao o kome se radi. Godinama kasnije svega tri ili četiri osobe znale su da je ona pisala i ljubavne romane.

Od javnosti je tu tajnu uspevala da krije punih petnaest godina i prva tri romana su izašla obavijena velom tajne i pitanja: „Ko je zapravo Meri Vestmakot?“. Čak je i svoj život i pisanje uspevala da obavije velom misterije.

Sjajni ljubavni potpisani imenom misteriozne Meri Vestmakot koji su naišli na odličan prijem kako kod publike, tako i kod kritike, izašli su, zapravo ispod pera Agate Kristi. Ista knjizevna imaginacija koja je smišljala najneobičnija ubistva i vodila nas kroz zapetljane lavirinte mračnih ljudskih poriva umela je i da iznedri i podjednako uzbudljive tvorevine o onoj drugoj, svetlijoj strani čovekove prirode, o njegovim istančanim emocionalnim stopama, o dramama, što prethode iz treperavog odnosa medju polovima.

 

Pogledano 1.766 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: