Makedonski izdavač „Ars Lamina“ objavio i drugo kolo bestselera Agate Kristi

Makedonski izdavač „Ars Lamina“ objavio i drugo kolo bestselera Agate Kristi –  je jedno od najprepoznatljivijih imena svetske književnosti. Njeno izvanredno delo pleni čitaoce stotinu godina i fascinantno je pomisliti da je toliko generacija upoznato sa njenim delima. U stvari, romani Agate Kristi, kao malo kog autora, lako probijaju i vremenske i svemirske barijere. Povodom ovog jubileja, naša izdavačka kuća odlučila je da objavi nove prevode 12 naslova Agate Kristi, namenjene njenim posvećenim čitaocima, ali i onim novim čitaocima koji žele da se upoznaju sa njenim radom.

Makedonski izdavač

Dvanaest naslova raspoređeno je prema određenom i hronološkom redosledu, gde je prvih osam naslova krimi priča sa Herkulom Paroom. To su sledeći naslovi:

„Tajanstveni slučaj u Stajlsu“ u kome se ovaj poznati belgijski detektiv prvi put sastaje i gde zajedno sa svojim prijateljem, kapetanom Hastingsom, uspešno rešava svoj prvi slučaj; zatim sledi „ Rodžera Akrojda“, u kome se suočavamo sa neobičnim preokretom kojim stiče veliku slavu; zatim „Lord Edžver je mrtav“ kao jedan od prvih snimljenih naslova i delo koje nudi jednu od najgenijalnijih zagonetki sa još genijalnijim ishodom. Sledeći naslov je „Ubistvo u Orijent Ekpresu“, kada Poaro ide na jedno od svojih najpoznatijih putovanja i nađe se u situaciji da razreši vrlo složen zločin, a ujedno i jedno od najpopularnijih dela Agate Kristi; zatim „Smrt Nila“, koji se bavi temom ljubavnog trougla i koje je jedno od omiljenih u publici; „Zlo pod suncem“ naslov je u kojem zločin počinjen na prvi pogled izgleda kao zločin iz strasti, ali se razvija u nešto višeslojno i složenije. Sledeći naslov je „Posle sahrane“ u kome imamo priču sa mnogo likova, neobičnim preokretima i dramatičnim završetkom, ali gde pored krivičnog aspekta autor daje uvid u život Engleske posle Drugog svetskog rata i njegov uticaj na društvo. „Zavesa: Poirotov poslednji slučaj“, kao što naslov sugeriše, je poslednje delo Agate Kristi sa Poaroom, a događaji u ovom romanu odvijaju se u kući Stajls, na istoj lokaciji na kojoj se prvi put pojavio Hercul Poaro, a samim tim i ciklus romana sa ovim detektivom je završen.

Pored Poaroovih romana, drugo kolo uključuje i dva romana gospođice Džejn Marpl – „Leš u biblioteci“ i „U 16:50 sa stanice Padington.“ Oba dela su među najpopularnijim romanima Agate Kristi, sa glavnom ulogom stare gospođice detektiva-amatera, koja zna kako da uspešno reši neke od najsloženijih slučajeva čak i za policiju. Pretposlednji naslov u izdanju je „I nije ostao nijedan“, roman koji se smatra remek-delom Agate Kristi i takođe roman kojim je i sama najzadovoljnija. Ovo delo ostavlja čitaoce bez daha od poglavlja do poglavlja, sve do raspleta, gde nam se na kraju otkrivaju sve neobičnosti sa kojima smo se susretali tokom romana. Poslednja knjiga u izdanju, kao kružni tok je Zlatna lopta i druge priče, zbirka kratkih priča u kojima nas Agata Kristi, iako majstorica zločina, vodi od neobičnih romantičnih zapleta, natprirodnih pojava i klasičnog ubistva do novih inventivnih visina.

Za sve ljubitelje klasičnih zločina, ovo izdanje je pravo zadovoljstvo i svojevrsno književno putovanje bezvremenskim svetom Agate Christie.

Izvor:

https://blog.literatura.mk/2021/04/06/knigite-za-deca-i-vozrasni-se-del-od-top-pet-izborot-na-urednichkata-vo-ars-lamina-nadica-firfova/

Više informacija: 

https://blog.literatura.mk/2021/06/29/objaven-vtoriot-set-so-sest-detektivski-dela-od-agata-kristi/

 

 

 

Pogledano 306 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: