Mis Marpl stvarna – Lik stvoren po njenoj baki

Proslavljena autorka krimica na audio-zapisima koje je unuk pronasao na njenom tavanu, odlucnim glasom prica o stvaranju lika vremesne detektivke

Cuvena spisateljica inspiraciju za jedan od likova koji je proslavio njene krimi romane gospodicu Marpl zasnovala je na svojoj baki. To je otkriveno na audio-zapisima pronadjenim na njenom tavanu, prenose internet mediji.

Naime, unuk Agate Kristi, koja je umrla 1976. godine, pronasao je snimke dok je rasciscavao bakin tavan.

– Nisam mogao da verujem koliko su snimci realni. Zvuk njenog glasa je toliko stvaran, da je to skoro jezivo“, rekao je on.

Proslavljena autorka krimica Kristijeva na snimku tihim, odlucnim glasom prica o stvaranju lika vremesne detektivke Dzejn Marpl, koja je glavni lik u mnogim njenim romanima pored cudnog detektiva Herkula Poaroa.

– Dzejn mi se nametnula sama, jedva sam primetila kada je nastala. Stara usedelica, podsecala me je na bakine prijateljice“, prica slavna spisateljica.

– Moja baka i Dzejn imaju mnogo toga zajednickog – nepogresiv instinkt za otkrivanje prevaranata, kao i „njuh“ za zavere.

Kristijeva dodaje da je njena baka, razmisljajuci o svakodnevnim dogadjajima iz svoje okoline, cesto govorila „ne bi me iznenadilo ako se zapravo dogodilo to i to“.

– Stalno je to govorila, iako smo svi mislili da nema nikakvih osnova za sumnju. Ipak, skoro uvek bila je u pravu.

Nije precizno utvrdeno kada su trake snimljene, mada unuk cuvene spisateljice kaže da je njegova baka cesto diktirala svoje misli tokom sezdesetih godina, a lik Dzejn Marpl pojavljuje se cak u 12 njenih romana.

Medju najpoznatijim detektivskim romanima Agate Kristi su „ u Mesopotamiji“, „Deset malih crnaca“, „Ubistvo u Orijent ekspresu“, „Misolovka“, mnogi od njih su ekranizovani, a po nekima od njih napravljene su pozorisne predstave.

(preneto sa website: http://www.glas-javnosti.rs)

Pogledano 100 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: