Miss Jane Marple

marple_crtezLik Miss Jane Marple, Agatha Christi uvela je svoje knjige posle deset godina od izdavanja njenog prvog romana. Ona se pojavila 1930. godine romanom „Ubistvo u vikarijatu“ (Murder at the Vicarage) i kako sama Agatha kaze u svojoj biografiji ne seca se kako je nastao taj lik, mada je vec dok je portetisala sestru Dr Shepparda u romanu „Ubistvo Rodzera Akrojda“ (The Murder of Roger Ackroyd) koja je tamo bila njen omiljeni lik, vec je u glavi imala projekciju nekog novog lika za svoje knjige, ali tada kada je nastao nije imala pretpostavku da ce ona postati jedan od glavnih likova u njenim romana i da ce uz Herculesa Poirota postati jedan od najpoznatijih detektiva u njenim romanima, pa cak i njegov rival u istrazivanju zlocina. Ona se pojavila i bila prava zvezda u knjigama Agathe Christie kao sto su: „Ubistvo u vikarijatu“ (The Murder at the Vicarage), „Les u biblioteci“ (The Body in the Library), „Najavljuje se ubistvo“ (A Murder is Announced), „Ruka brza od oka“ (They Do it with Mirrors), „Dzep pun razi“ (A Pocketful of Rye), „U 4.50 sa stanice Pedington“ (4.50 from Paddington), „Razbijeno ogledalo“ (The Mirror Crack’d from Side to Side), „Karipska misterija“ (A Caribbean Mystery), „Hotel Bertram“ (At Bertram’s Hotel), „Sifra Nemesis“ (Nemesis), „Usnulo ubistvo“ (Sleeping Murder) i mnoge druge, kao i vise od dvadeset kratkih prica.

Agatha je Miss Marple stvorila kao lik zene od 65-70 godina, usedelice koja svoj zivot provodi na engleskom selu u mestascetu zvanom St. Mary Mead i uopste ne izgleda kao detektiv ali uvek ima uspeha u otkrivanju pravog zlocinca kad god policija u tome omane. Umesto da okolo traga sa lupom, ona nepogresivo otkriva krivce i raspetljava misterije koristeci jedino svoje poznavanje ljudske prirode i svoj instikt, prateci svoju nepogresivu intuiciju. Kako Agatha sama kaze jednom prilikom, lik Jane Marple je gradila na osnovu secanja na svoju baku ali ona nema mnogo toga zajednickog sa njom, Miss Marple je mnogo zivahnija, ali su u jednom bile iste, obicno kada bi u ljudima videle ono najgore, uvek se na kraju ispostavilo da su bile u pravu. Kao lik, Miss Marple je visoka, mrsava zenica, pepeljasto plavih ociju, snezno bele kose koju na starinski nacin nosi ispod malih sesirica. Punih 47 godina je Miss Murple bila jedan od glavnih likova u detektivskim romanima Agathe Christie. Poslednji put se pojavljuje u romanu „Usnulo ubistvo“ („Sleeping Murder“) koji je objavljen 1977. godine i zvanicno se smatra poslednjim romanom Agathe Christie koji je objavljen godinu dana posle njene smrti.

stmarymead
St Mary Mead, „izmisljeno“ seoce udaljeno tridesetak kilometara od Londona, gde zivi Miss Marple

 

missmarplevillage
St Mary Mead – scena iz filma sa Miss Marple
  • „…Gospodjica Marpl je bila vaspitana u duhu postivanja istine, a i po prirodi je bila skona iskrenosti. Medjutim, u izvesnim prilikama, kad je to smatrala duznoscu, mogla je da prica lazi sa zadivljujucom verodostojnoscu…“ (odlomak iz romana: „Karipska misterija“)
  • „…Njeno jedino oruzje je razgovor… Stare dame cesto vode neobavezne razgovore koji nikud ne vode… “ (odlomak iz romana: „Karipska misterija“)
  • Inspektor Kredok kaze da mu je prvi put Dzejn Marpl opisana na sledeci nacin: „Moj kum (Ser Henri) ju je opisao kao najboljeg detektiva koga je bog stvorio – prirodni genije koji se razvio na odgovarajucem tlu. rekao mi je da nikada ne prezirem starije dame. Rekao je da bi one mogle reci ono sto se moglo dogoditi, sto je trebalo da se dogodi i ono sto se stvarno dogodilo! I mogle bi reci zasto se to dogodilo. dodao je da je upravo ova starija dama broj jedan u tome…“ (odlomak iz romana: „U 4.50 sa stanice Padington“)
  • Inspektor Kredok je ozbiljnog lica preko stola pruzio 3 funte i 3 silinga gospodjici Marpl – objasnjavajuci joj – To vam je honorar za konsultacije. Vi ste konsultant o ubistvu! Puls, temperatura, lokalne reakcije, moguci dubinski uzrok recenog ubistva. Ja sam samo jadni, izmrcvareni, lekar opste prakse…“ (odlomak iz romana: „U 4.50 sa stanice Padington“)
  • Ja uoste nisam bistra, samo, mozda, pomalo poznajem ljudsku prirodu – ziveci, znate, na selu. Dakako, pomalo sam hendikepirana time sto se ne nalazim na licu mesta. Uvek mislim da je od velike pomoci kad vas ljudi podsete na neke druge ljude – zato sto su tipovi svuda slicni, a to moze posluziti kao dragoceni vodic…“ (odlomak iz romana: „U 4.50 sa stanice Padington“)
  • „…Moj proces rezonovanja nije bas originalan. Sve se to vec nalazi kod Marka Tvena. Decak koji je nasao konja. On je samo zamislio kuda bi isao da je konj, i tamo je i otisao i nasao konja…“ (odlomak iz romana: „U 4.50 sa stanice Padington“)
  • „…Gospodjica Dzjen Marpl je delimicno, ako ne i potpuno, odgovarala slici koju je Kredok stvorio o njoj. Izgledala je mnogo bezopasnije nego sto je ocekivao i mnogo starije. Stvarno je izgledala jako stara. Imala je sneznobelu kosu, ruzicasto izborano lice i veoma blage bezazlene plave oci i bila je sva zabundana u paperjastu vunu. Bila je umotana u cipkasti ogrtac od vune, a istovremeno je plela nesto vuneno, za sta se ispostavilo da je sal za bebu….“ (odlomak iz romana: „Najavljuje se ubistvo“)

wallingfordKuca u kojoj je Agata zivela, „Winterbrook Lodge“ u gradu Wallingford je gotovo identicna po opisu kuci „Danemead“ u kojoj je zivela Miss Marple u izmisljenom mestu St Mary Mead. Cak, sta vise i sam grad Wallingford je bio model za drugi izmisljeni grad u Agatinim knjigama Market Basing. St. Mary Mead se nalazi izmedju Market Basinga i drugog izmisljenog grada Loomoutha na juznoj obali. Udaljen je oko 25 milja od Londona i prvi put se pominje u Agatinim knjigama u romanu z 1928. godine – „Misterija plavog voza“ gde se uopste ne pominje Miss Marple. Naime, glavna junakinja knjige Ketrin Grejs zivi u mestu St. Mary Mead. Na slici desno je kuca „Winterbrook Lodge“ u mestu Wallingford gde je Agata provela poslednje godine svog zivota.

 

Miss Jane Marple se kao glavni lik pojavljuje u sledećim delima:

Romani:

Ubistvo u vikarijatu – The Murder at the Vicarage – Leš u biblioteci – The Body in the Library – Kobni prsti – The Moving Finger – Najavljuje se ubistvo – A Murder Is Announced – Ruka brža od oka – They Do It with Mirrors – Džep pun raži – A Pocket Full of Rye – U 4.50 sa stanice Pedington – 4:50 from Paddington – Napuklo ogledalo – The Mirror Crack’d from Side to Side – Karipska misterija – A Caribbean Mystery – Hotel Bertram – At Bertram’s Hotel – Nemezis – Nemesis – Usnulo ubistvo – Sleeping Murder

Kratke priče:

Klub utorkom uveče – The Tuesday Night Club, Svetilište Astarte – The Idol House of Astarte,  Zlatne poluge – Ingots of Gold, Pločnik umrljan krvlju – The Bloodstained Pavement, Motiv protiv prilike – Motive versus Opportunity, Otisak palca Svetog Petra – The Thumb Mark of St.Peter, Plavi zdravac – The Blue Geranium, Družbenica – The Companion, Četvoro osumnjičenih – The Four Suspects, Božićna tragedija – The Christmas Tragedy, Travka smrti – The Herb of Death, Slučaj bungalov – The Affair at the Bungalow, Smrt u reci – Death by Drowning, Gospođica Marpl priča priču – Miss Marple Tells a Story, Neobična doskočica – Strange Jest, Ubistvo po meri – Tape-Measure Murder, Slučaj pazikuće – The Case of the Perfect Maid, Slučaj savršene služavke – The Case of the Caretaker, Utočište – Sanctuary, Grinšoov paviljon – Greenshaw’s Folly

STRANICA SE JOŠ UVEK DOPUNJUJE

Pogledano 2.533 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: