Miss Marple & Hercule Poirot – Zanimljivosti

Gracie Fields
Gracie Fields

Iako je prvi u kome se pojavljuje napisala jos davne 1930. godine, ovaj lik cekao je pune 32 godine da prvi put bude ekranizovan na velikom platnu.

Mis Marple se prvi put na filmu, pojavila jos davne 1956. godine kada ju je docarala Gracie Fields ekranizujuci roman A Murder Is Announced

Na slici levo Gracie Fields kao Miss Marple u filmu po romanu  A Murder Is Announced koji je prikazan kao jedna od serija TV serijala Goodyear Television Playhouse a koji se snimao od 1951-1957 godine.

Margaret Rutherford

Glumica, koja je mladjoj generaciji nepoznata po ulogama Miss Marple, i nepravedno zapostavljena kada je rec o tumacenju ovog lika, legendarna Margaret Rutherford snimila je sezdesetih godina proslog veka tri filma koji su svoju premijeru imali na velikom platnu.

Bili su to naslovi Murder, She Said – 1962 (4:50 from Paddington)  Murder at the Gallop – 1963 ( ) i Murder Most Foul – 1964 (Mrs.McGinty’s Dead)

Tony Randall

Kao zanimljivost se izdvaja i podatak da su se likovi Miss Marple i Hercule Poirota pojavili zajedno u jednom filmu iako ih nikada nije stavila zajedno ni u jedan svoj roman. Naime, Margaret Rutherford kao Miss Marple pojavljuje se i u filmu „The Alphabet Murders“ iz 1956. godine koji je sniman po romanu „The A.B.C. Murders“ u kome Tony Randall tumaci lik Hercule Poirota.

Nakon Margaret Rutherford likove Miss Marple su nakratko tokom osamdesetih igrale i Angela Lansbury The Mirror Crack’d (1980) i Helen Hayes A Carribean Mystery (1983) i Murder with Mirrors (1985) a onda je tu ulogu krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih preuzela legendarana Joan Hickson, po mnogima najbolja Miss Marple svih vremena, snimivsi 12 filmova za 8 godina. Nakratko se u toj ulozi oprobala i Geraldine McEwan koja je od 2004-2007 takodje snimila 12 filmova, dok nam se sada sa malog ekrana u toj ulozi smesi Julia McKenzie kao Miss Marple.

Pogledano 178 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: