Moje knjige – Recenzija knjige: Tajanstveni slučaj u Stajlsu

Moje knjige – knjige: Tajanstveni slučaj u Stajlsu – Sve recenzije sa sajta MOJE KNJIGE prenose se u celini uz dogovor sa autorom. Na dnu svakog teksta nalazi se link do originalne stranice. Pozivamo vas da posetite njegov sajt i potražite njegove recenzije i nekoliko desetina drugih autora.

Moje knjige - Recenzija knjige: Tajanstveni slučaj u Stajlsu

Moje knjige - Recenzija knjige: Tajanstveni slučaj u StajlsuNaziv knjige: Tajanstveni događaj u Stajlsu 
Originalni naslov:
Serijal: Slučajevi Herkula Poaroa
Autor:
Broj stranica: 253
Žanr: kriminalistički, detektivski
Ocjena: 4/5


je prvi objavljeni autorice Agate Kristi i od koje je sve počelo – majstorski način da se upoznamo sa njenim vrhunskim detektivom Herkulom Poaroom i njegovim legendarnim sposobnostima razrješavanja zločina… Roman je proistekao iz izazova kojeg je Agati postavila njena sestra Madž: ,,Kladim se da ne možeš da napišeš dobru detektivsku priču.“ Ovaj roman je objavljen 1921. godine. Takođe, meni je ovo prvi Agatin roman koji sam pročitao.
Herkul Poaro je izmišljeni Belgijski detektiv, kojeg je kreirala Agata Kristi. On je jedan od njenih najpoznatijih i dugovječnih likova. Pojavio se u 33 romana i u više od 50 kratkih priča koje su objavljene u periodu od 1920. do 1975. godine. Njegov lik je brzo osvojio čitače: ,,Bujna ličnost gospodina Poaroa dobrodošla je varijacija na detektive iz drugih romana“; ,,veseli čovječuljak koji je bio slavan policijski detektiv u Belgiji“.

Priču nam u ovoj knjizi priča kapetan Artur Hejstings, još jedan izmišljeni lik kojeg je kreirala Agata Kristi. Hejstings je Poaroov najbolji prijatelj. Nakon što se oporavio od povrede koju je zadovio u ratu i dobio mjesec dana odsustva, Hejstings je slučajno naišao na Džona Kavendiša koji ga je pozvao da to odsustvo provede na imanju njegove majke u Stajlsu. Tu se uglavnom odvija radnja ovog romana.

Neko je otrovao Džonovu majku, bogatu Emili Ingltrop, ali kako je ubica uspio da uđe u njenu sobu zaključanu iznutra i da odatle izađe neopažen? Osumnjičenih ne manjka u otmjenoj staroj kući Stajls kort:

  • muž sa kojim se otrovana dama nedavno vjenčala i koji joj je u svemu ugađao
  • dva njena pastorka
  • njena odlučna družbenica i povjerenica
  • lijepa štićenica koja radi u bolničkom dispanzeru

Kako bi razriješio ovaj slučaj na pozornicu po prvi put stupa Herkul Poaro.

je odlična. Herkul Poaro na veoma interesantan način istražuje ovaj događaj. U ovoj knjizi su navedena dva završetka. Jedan od njih je prvobitni završetak u sudnici koji nije bio objavljen, jer je mala vjerovatnoća da bi detektivu bilo dozvoljeno da u ulozi svjedoka nastupi u sudnici. Zbog toga je  Agata morala da napiše drugačiji završetak.

Moje knjige – knjige: Tajanstveni slučaj u Stajlsu

Izvor: https://mojeknjige.ba/index.php/component/content/article/25-recenzije/kriminalisticki/49-tajanstveni-dogadaj-u-stajlsu-herkul-poaro?Itemid=180

Pogledano 150 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: