Na današnji dan pre 45 godina umrla je Agata Kristi

Na današnji dan, 12. januara, navršava se 45 godina od smrti najpoznatije britanske književnice, „kraljice zločina“, Agate Kristi, čuvene autorke mnogobrojnih kriminalističkih romana, u kojima je glavni junak detektiv Herkul Poaro.

Na današnji dan

Agata Kristi, koja je preminula na današnji dan, 12. januara 1976. godine u 86. godini, napisala je 79 romana i više od stotinu kratkih priča sabranih u mnogobrojne kolekcije, koje su prodate u više od dve milijarde primeraka širom sveta i prevedene na više od 50 jezika, a njena drama „Mišolovka“, prikazana prvi put 1952. godine, imala je više od 27.000 izvođenja na londonskom Vest Endu i najduže je izvođena predstava na svetu. Neprekidno je igrana sve do ove godine u martu kada je čuveno londonsko pozorište privremeno zatvorilo svoja vrata zbog pandemije virusa. Primer njenog uspeha je prvo mesto na lestvici najprodavanijih autora svih vremena u Francuskoj s preko 40 miliona prodatih primeraka na francuskom jeziku (do 2003), gdje joj je najbliži konkurent s oko 22 miliona primerka Emil Zola.

Već u njenom prvom romanu, „Misteriozna afera u Stajlzu“ (1920), pojavljuje se ekscentrični belgijski detektiv Herkul Poaro, jedna od najpoznatijih izmišljenih kreacija svih vremena.

Poaroove „sive ćelije“ trijumfovale su u borbi protiv opakih zločina u 33 romana i nekoliko desetina kratkih priča koje je napisala Kristijeva. Kao i većina drugih njenih romana, i ovaj roman je uspešno ekranizovan.

Agata Kristi je napisala šest romanticnih romana pod pseudonimom Meri Vestmakot, više originalnih dramskih dela, a sama je uspešno adaptirala svoje objavljene romane i kratke priše za pozorište.

U bogatom stvaralaštvu ove poznate književnice nalazi se i nekoliko knjiga sa autobiografskom tematikom kao i zabavne pustolovine sa mnogih arheoloških ekspedicija na kojima je učestvovala sa svojim drugim mužem, arheologom Maksom Malovanom, za koga se udala 1930. godine.

Njen poslednji objavljeni roman, „Uspavano ubistvo“ (1976), takođe je ekranizovan, čime je još jedan od svetskih literarnih likova, gospođica Džejn Marpl, dobila svoju ulogu i na filmu. Gospođica Marpl se pojavila u 12 romana i više kratkih priča, počevši od romana „Ubistvo u Vikarijatu“.

Agata je rođena kao Meri Klarisa Miler u Torkiju, u engleskoj pokrajini Devon. Prvi se put udala, nesretno, godine 1914. za narednika Arčibalda Kristija, pilota Kraljevskog vazduhoplovnog korpusa. Imali su jednu ćerku, Rozalind, a razveli su se 1928.godine

Za vreme prvog svetskog rata radila je u bolnici, a zatim i u apoteci. To je uticalo i na njena dela: mnoga ubistva izvršena su otrovom.

Decembra 1926. nestala je na 11 dana, što je prouzrokovalo uzbunu u ondašnjim medijima. Njen automobil pronađen je u jednom jarku. Konačno je nađena u hotelu u mestu Herogejt, gde je izjavila da je nestala zbog amneziije uzrokovane nervnim slomom radi majčine smrti i suprugovog priznanja bračnog neverstva. Mišljenja su i do danas podeljena o tome je li se radilo o reklamnom triku. Ovaj je incident prikazan u filmu Agatha iz 1979. u kojem je Agatu Kristi tumačila Vanesa Redgrejv.

Na današnji dan
Photo Credit: PA Images

Godine 1930. Agata se ponovno udala (uprkos razvodu) za katolika Sir Maksa Malovana, britanskog arheologa 14 godina mlađeg od nje. Putovanja s njim poslužila su joj kao inspiracija za knjige s radnjom na Bliskom Istoku. Druga dela (kao Ten Little Indians) smestila je u okolinu Torkija u Devonširu gde je rođena.

Godine 1971. dobila je najveće nacionalno priznanje, orden Britanskog kraljevstva i mogla je nositi titulu Dame (ženski ekvivalent Sira).

Agata Kristi je umrla 12. Januara 1976. godine u 86. godini života, od posledica prehlade, u svom domu „Vinterbruk Haus“ u Volingfordu, u pokrajini Oksfordšir. Sahranjena je u krugu rodbine i najbližih prijatelja u dvorištu crkve Svete Meri u obližnjem mestu Čolsi. Njeno jedno dete, Rozalind Hiks preminula je 28. oktobra 2004. godine u 85. godini života. Njen unuk, Metju Pričard sada ima autorska prava na njena dela.

Izvor:  Vikipedija

Pogledano 61 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: