Na današnji dan…

Pre 124 godine rođena je najčitanija književnica svih vremena, „Kraljica zločina“ Agata Kristi.

Britanska književnica „kraljica zločina“ i tvorac čuvenog Herkula Poaroa Agata Kristi rodjena je pre 124 godine u Torkiju kao ćerka Frederika Alve Milera i Klarise Margaret Miler.

1435711-agata5a

 

Čuvena književnica je tokom svoje karijere duge duže od pola veka napisala 79 knjiga, od toga 66 kriminalističkih romana, ali i više zbirki kratkih priča i drugih dela koja su prodata u više od dve milijarde primeraka širom sveta i prevedena na više od 50 jezika. Prema „Ginisovoj knjizi rekorda“ najprodavaniji je autor svih vremena i zanimljivo je da je zabeleženo da su jedino Biblija i Šekspirova dela doživela veću prodaju od romana Agate Kristi.

1435725-agata2a

Njena predstava „Mišolovka“ drži rekord najdužeg prikazivanja u Londonu, prvi je put prikazana 25. novembra 1952. godine, a ukupno je odigrano više od 25.000 predstava. Godine 2013. proglašena je za najboljeg pisca detektivskih priča, a njen roman „ Rodžera Akrojda“ za najbolji krimi roman svih vremena.

Za vreme Prvog svetskog rata, Agata Kristi je radila u bolnici kao medicinska sestra, a prema njenim rečima to je „jedna od najplemenitijih profesija koje čovek može da radi“.

1435740-agata33a

Kasnije je radila u bolničkoj apoteci, što je imalo veliki uticaj na njen književni rad, jer mnoga ubistva u njenim knjigama su izvršena uz pomoć otrova. Godine 1914. udala se za pukovnika avijatičara pri Kraljevskim avio trupama Arčibalda Kristija sa kojim je imala ćerku, Rozalind Hiks.
Prvi roman Agate Kristi „Misteriozna afera u Stajlzu“ objavljen je 1920. godine, a tokom tog braka koji je trajao do 1928. godine izdala je šest romana, zbirku pripovedaka, te objavila nekoliko kratkih priča u raznim časopisima. Kristi se veoma zanimala za arheologiju, pa se 1930. godine udala za arheologa Maksa Malovana, sa kojim se zbližila nakon saradnje na arheološkim iskopavanjima. U braku su bili 46 godina, sve do njene smrti.
1435753-agata1a
Često je u svojim pričama koristila postavke koje su dobro poznate, a putovanja sa Malovanom po Bliskom istoku doprinela su da upravo ta regija bude mesto dešavanja u nekoliko njenih romana.
Godine 1932. Kristi je objavila prvi od šest romana pod pseudonimom Meri Vestmakot. Bila je to dobro čuvana tajna sve do 1949. godine kada je časopis „Sunday Times“ otkrio da je Vestmakot zapravo Agata Kristi.
1435766-agata4a
Neki od njenih najpoznatijih romana su Zavesa, Ubistvo u Orijent ekspresu, Deset malih crnaca, Mačka među golubovima, Ubistva po abecedi i drugi.
Umrla je prirodnom smrću, 12. januara 1976. godine u svojoj kući u Volingfordu blizu Oksforda, u 86. godini života.
Većina njenih knjiga i kratkih priča adaptirane su u filmove, neke i više puta i dan danas ne gube na atraktivnosti.
Autor: Tanjug | 15.09.2014 – 15:00:00h

 

Pogledano 108 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: