Najbolji kriminalistički roman svih vremena

Ovo je najbolji kriminalistički roman svih vremena

Predsednica Udruženja, Alison Džozef, istakla je da je Agata Kristi još uvek najpopularniji autor u svom polju…

Najbolji kriminalistički roman svih vremena
Agata Kristi / Foto: Guliver/Hulton Archive/Getty Images

U anketi koja je organizovana povodom proslave šezdesetogodišnjice postojanja britanskog Udruženja pisaca kriminalističkih knjiga, roman Ubistvo Rodžera Akrojdaproglašen je za najbolji krimić svih vremena, prenosi Laguna.

Među 600 profesionalnih pisaca koji su učestvovali u anketi, preovladalo je mišljenje da je delo Agate Kristi, nastalo tokom zlatnog doba engleske krimi fikcije, najznačajniji predstavnik njihovog žanra.

Najbolji kriminalistički roman svih vremena
Dejvid Suše kao Herkul Poaro u istoimenoj TV seriji / Printskrin: YouTube/Karl Marx

Najbolji kriminalistički roman najboljeg pisca krimi priča

Čuvena engleska autorka, koja je za sobom ostavila 66 detektivskih romana, izglasana je i za najboljeg pisca krimi priča, pretekavši pritom rivale poput Tomasa Harisa i Rejmonda Čendlera (na užem spisku za najbolji roman našla su se dva Čendlerova naslova).

Avanture super njuškala Šerloka Holmsa, kojima je ser Artur Konan Dojl u periodu između 1887. i 1927. posvetio četiri romana i 56 kratkih priča, proglašene su za najbolji krimi serijal svih vremena.

Predsednica Udruženja, Alison Džozef, istakla je da je Agata Kristi još uvek najpopularniji autor u svom polju.

Naš žanr veliki deo popularnosti duguje upravo svojoj bogatoj istoriji, a rezultati ankete su odraz te činjenice – navela je i dodala:

Dvojac Holms/Votson je nenadmašan i zato je tokom proteklih sto godina bezbroj puta imitiran, obrađivan i prerađivan.

Najbolji kriminalistički roman svih vremena
Iz epizode „Ubistvo Rodžera Akrojda“ / Printskrin: YouTube/Karl Marx

Ubistvo Rodžera Akrojda se već dugo smatra jednim od najuticajnijih predstavnika krimi fikcije.

To je jedan od prvih romana u kojima se kao protagonista pojavljuje omaleni belgijski detektiv Herkul Poaro. On u ovom slučaju istražuje misteriozno ubistvo Rodžera Akrojda, do koga je došlo neposredno nakon smrti bogate udovice kojom je planirao da se oženi. Priča se završava jednim od najčuvenijih obrta u istoriji žanra.

Zvanje najboljeg prethodno je nosio roman Devet krojača Doroti Sejers, još jedne poznate engleske autorke krimića. Kritičare je iznenadilo to što se u najužem izboru nije našao nijedan od trenutno veoma popularnih naslova Stiga Lašona ili Jua Nesbea.

Najstarija knjiga na spisku bio je Mesečev kamen Vilkija Kolinsa iz 1868, koji se smatra prvim detektivskim romanom u engleskoj književnosti. Od dela Agate Kristi tu se našlo i slavno Ubistvo u Orijent ekspresu, a Konan Dojl je bio zastupljen viktorijanskom močvarnom avanturom Baskervilski pas.

(Telegraf.rs)

Izvor: https://www.telegraf.rs/pop-i-kultura/knjige-stripovi/3175389-jedan-od-najcuvenijih-obrta-u-istoriji-zanra-ovo-je-najbolji-kriminalisticki-roman-svih-vremena

Pogledano 596 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: