Najdugovečnija pozorišna predstava na svetu

Najdugovecnija pozorisna na svetu
„Misolovka“ 50 godina na sceni
Samo jedan komad iz originalne scenografije i danas je na sceni – casovnik na kaminu
(preuzeto sa http://www.glas-javnosti.co.yu/)

Britanska kraljica Elizabeta Druga prisustvovala je sinoc predstavi „Misolovka“ kojoj je to bilo 20.807. izvodenje, i koja obelezava 50. godisnjicu premijere najdugovecnije pozorisne predstave na svetu. Uz Vestminsterku opatiju i Bakigemsku palatu, „Misolovka“ Agate Kristi je jedna od vodecih turistickih atrakcija Londona, i interesovanje za nju ne jenjava.

image23

(na slici i njen unuk )

„Ne vidim zasto bi ikada bila skinuta sa repertoara“, izjavio je producent predstave Stiven Voli-Koen. Reziser Ricard Atenborou, koji je igrao u prvoj postavci „Misolovke“, kaze: „To je nesto kao londonska institucija, kao gavrani na Taueru. Morate je shvatiti kao klasican pozorisni komad. Zato i jeste toliko dugovecna.“

U Bakingemskoj palati je saopsteno da se veruje da Elizabeta Druga nije do sada gledala „Misolovku“, komad sa kriminalistickim zapletom. „Ona ne zna ko je ubica“, rekla je predstavnica kraljevske kuce.

„Misolovku“, ciji je prvi naziv bio „Tri slepa misa“, je napisala 1947, kao radio dramu u trajanju od 30 minuta, povodom 80. rodendana kraljice Meri. Komad je postavljen na pozorisnu scenu one godine kada je Elizabeta Druga stupila na presto.

Izvodjena je u 44 zemlje, a u Ginisovoj knjizi rekorda upisana je u tri kategorije. To je predstava koja se najduze izvodi na svetu, Dejvid Rejven je majora Metkalfa igrao 4.575 puta, a Nensi Sibruk je upisana kao najdugovecnija alternativa: ona je tokom 15 godina 6.240 puta sedela iza kulisa i strpljivo vezla, cekajuci ako se pojavi potreba da „uskoci“ u predstavu.

Samo jedan komad iz originalne scenografije i danas je na sceni – casovnik na kaminu. Pistolj iz originalne produkcije danas je u Viktorija i Albert muzeju.

Agata Kristi, jedna od najpopularnijih spisateljica kriminalistickih romana, poklonila je autorska prava na misolovku svom unuku Metjuu Pricardu na deveti rodendan. Prvim investitorima „Misolovka“ je do sada donela 1.000 puta vecu zaradu, ali nisu svi bili te srece. Dvojica britanskih producenata kupili su filmska prava za 5.000 funti (7.500 evra), ali pod uslovom da ne smeju da snime pre nego sto istekne sest meseci od skidanja komada s repertoara.

„Misolovka“ ih je odavno nadzivela.

Pogledano 152 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: