Naučnici otkrili formulu za rješavanje misterija u romanima Agate Kristi

08-agata-poaro-700x357

Naučnici su analizirali 26 najpoznatijih knjiga Agate Kristi, uključujući i „Smrt na Nilu“, „ u Orijent Ekspresu“ i „Ubistvo Rodžera Akrojda“, prenosi Telegraph.

Naučnici tvrde da se misterije u romanima Agate Kristi mogu riješiti korišćenjem formula baziranim na jeziku, oružju, mjestu ubistva, ili čak i vrsti vozila koje je korišćeno.

Tako je otkriveno da je krivac najčešće predstavljen već u prvoj polovini i da je vrlo vjerovatno da će biti povezan sa žrtvom, emocionalno ili krvno.

Ako je u priči spomenuto više terenskih vozila, ubica je najčešće žena. Ako su u pitanju nautička vozila, onda je glavni krivac muškarac.

Ukoliko je žrtva zadavljena, najvjerovatnije je muškarac ubica, a ako je radnja smještena na selu, postoji vjerovatnoća od 75 odsto da je ubica žena.

Kristin jezik teži ka negativnosti kada su ubice žene, koje su inače najčešće otkrivene objelodanjivanjem materijalnih dokaza, za razliku od muškarca, do čijeg se identiteta dolazi putem informacija i logike.

Kada se Agata Kristi odluči za to da slučaj vodi ekscentrični belgijski detektiv Herkul Poaro, ubica se češće spominje na početku knjige. Ukoliko je detektiv gospođica Marpl, glavni negativac se češće spominje pri kraju knjige.

Naučnici su i uspostavili strukturu priče koja najčešće objedinjava sve Agatine romane – na početku je otkrivena žrtva, zatim se predstavlja mala grupa ljudi povezana sa njom, zatim se predstavlja detektiv i započinju saslušanja i na kraju, kada je slučaj riješen, cijela priča je ukratko ponovo ispričana brzo i efikasno kako bi čitalac bio zadovoljan.

Naučnici, koji su se okupili kako bi obilježili 125 godina od rođenja Agate Krisiti, na kraju su zaključili da je ključ uspjeha kod njenih romana bila jednostavnost, korišćenje jezika razumljivog za većinu čitalaca, kao i ponavljanje ključnih detalja.

Izvor: http://www.kliker.tv/naucnici-otkrili-formulu-za-rjesavanje-misterija-u-romanima-agate-kristi/

Autor: Balša Poček

Pogledano 3.564 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: