Nema nerešenog ubistva

Politika 18.07.04

Biblioteka „Vek Politike“;
Nema neresenog ubistva
pise: Rada Saratlic

preuzeto sa http://www.knjigainfo.com/

a_10Dvadeset prva knjiga, i prva u sestom kolu biblioteke „Vek Politike – biseri svetske knjizevnosti“ je „ u Orijent ekspresu“, cuveni roman Agate Kristi, koju mnogi zovu „kraljicom krimica“, odnosno trilera. Cinjenica da su njeni romani i price prevedeni na 103 jezika, vise i od Sekspira, da je napisala blizu sedamdeset romana, uglavnom kriminalistickog zanra, prevashodno o svojim junacima Herkulu Poarou i Mis Marpl, kao i vise od stotinu krimi prica, potvrduju opravdanost pomenute titule.

u Orijent ekspresu“ izlazi u zajednickoj ediciji „Politike“ i „Narodne knjige“, kojom nas list, takode, obelezava stogodisnjicu svog postojanja. Na kioscima „Politike“ i „Stampe“, knjiga zajedno sa „Politikom“ kosta samo – 200 dinara.

Agata Kristi je rodena u Torkvaju, Devon (Velika Britanija), 15. septembra 1890. Devojacko prezime joj je Miler. Godine 1914. se udala za porucnika Arcibalda Kristija, pilota Kraljevske avijacije. Imali su jednu cerku, Rozalindu. I razveli se 1928.

Svoj prvi kriminalisticki roman, „Misteriozna afera u Stajlsu“, u kojem se odmah pojavljuje njen docnije i danas najpopularniji lik, mali, komicni Belgijanac, Herkul Poaro, objavila je 1920. godine, neposredno po okoncanju Prvog svetskog rata. Njemu i njegovim inteligentnim resavanjima misterioznih zlocina posvetice cak cetrdeset romana. Mis Marpl, koja ce umesto logike i razuma u resavanju komplikovanih zlocina koristiti, pre svega, zensku intuiciju, bice junakinja u 17 knjiga, pocevsi od „Ubistva u Vikarijatu“, 1930. Gospodica Dzejn Marpl pojavljuje se i u poslednjem objavljenom romanu Agate Kristi „ na spavanju“ (1976).

Od romana Agate Kristi pomenimo samo neke: „ Rodzera Akrojda“, „Smrt na Nilu“, „Deset malih crnaca“, „Poaro istrazuje“, „Ubistvo u Mesopotamiji“, „Bozic Herkula Poaroa“, „Putnik za Frankfurt“, „Nemezis“, „1,2 cipela se raspala“, „Slonovi pamte“….

U svojoj knjizevnoj karijeri, koja je trajala vise od pola veka, Agata Kristi je napisala dosta i pozorisnih komada. Drama „M isolovka“, nastala na osnovu jedne njene price, koja je premijeru dozivela 25. novembra 1952, u Londonu, gde je igrana trideset godina, i sada je komad sa najduzim zivotom u pozorisnoj istoriji.

Besmrtna filmska ekipa

Po romanima Agate Kristi snimljeno je dvadesetak filmova i tv serija. Zahvaljujuci tome, Herkul Poaro i Gospodica Marpl su nasiroko poznati, a medu uspesnim filmovima, pored cuvenog „Ubistva u Orijent ekspresu“ su i: „Deset malih crnaca“, „Smrt na Nilu“, „Polomljeno ogledalo“, „Paukova mreza“…

Film „ u Orijent ekspresu“ snimljen je 1974. godine. Reditelj, veliki Sidni Lamet okupio je besmrtnu glumacku ekipu: Albert Fini, Lorin Bekol, Ingrid Bergman, Son Koneri, Dzon Gilgud, Entoni Perkins, Vanesa Redgrejv, Zaklin Bize…

Agata Kristi napisala je i sest romanticnih romana, pod pseudonimom Meri Vestmakot. Napisala je i cetiri knjige koje nisu beletristika, i jedno zabavno svedocanstvo o arheoloskim ekspedicijama njenog drugog muza Ser Maksa Malovana.

Godine 1971. dobila je najvece odlikovanje svoje zemlje, orden Dame zapovednika Britanske Imperije.

Slavna spisateljica preminula je 12. januara 1976, a godinu dana posle smrti u knjizarama se pojavila i njena „Autobiografija“.

Neocekivano razresenje

u Orijent ekspresu“ spada u najslavnije romane Agate Kristi. I oni koji su ga vec citali, i gledali film, sigurno je, sa uzivanjem citace ga ponovo. Uvek iznova uzbuduje ta „zagonetka tesko podesena“, a tek nacin na koji je razresava neodoljivi Poaro. Samo se smeska, dok za njega sapucu da li je „genije ili luckast“, te da ce, ako on resi tako zamrsen slucaj, poverovati u cudo! Jer, on nepogresivo zna kako ce svoju teoriju pretvoriti u praksu, on je patentirao metod koji, jednostavno, niko ne moze imitirati.

Kad se stvar sasvim zapetlja, uveze u, svima se cini, nerazmrsivo klupko – Poaro se zavali i razmislja… I sta biva? Zna se, dolazi do trijumfa „malih sivih celija“! Naprosto, za Herkula Poaroa nema savrsenog zlocina, kod njega nijedno ne ostaje nereseno. Pa, makar to bio i „slucaj fantasticno nemoguc“, kao ovaj u Orijent ekspresu…

Pred izlazak romana, i Vasa Pavkovic, urednik u „Narodnoj knjizi“, ukazace na zanimljivost price: „Celo zbivanje se odigrava tokom jednog vozom na liniji Istambul – Kale, i sto je najinteresantnije, na teritoriji nekadasnje Jugoslavije, u blizini Vinkovaca. Zagonetno americkog drzavljanina Receta se, naime, desilo tokom noci, u kupeu jednog vagona slavnog voza, a ubijeni je usmrcen mnogostrukim ubodima hladnim i ostrim oruzjem. Herkul Poaro, u vrlo kratkom vremenu, pre dolaska jugoslovenske policije, istrazuje zagonetno ubistvo, intervjuisuci desetak putnika u vagonu u kojem je i sam putovao za Britaniju. Neocekivano razresenje enigme zlocina, jedan je od bisera invencije `kraljice zlocina`..“

se, dakle, desilo na pruzi izmedu Vinkovaca i Slavonskog Broda, na teritoriji Hrvatske. U delu gde pruga ide ivicom jezive spacvanske sume. Ko je jednom putovao kroz tu sumu, pitace se kako je uopste ziv izisao – mesto za ubistvo, savrseno.

Pogledano 551 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: