Neobjavljena dela Agate Kristi na EX-YU području

Neka dela Agate Kristi na našem području su još uvek neobjavljena dela. Nadamo se da će se i to uskoro promeniti.

NEOBJAVLJENA DELA

OBJAVLJENE POD IMENOM MALLOWAN

Neobjavljena dela

Hajde, reci mi kako živiš – „Come, tell me how you live“, 1946

„Hajde reci mi kako živiš“ (Come, Tell Me How You Live) putopis je engleske književnice Agate Kristi, objavljen 1946.

Knjiga je nastala kao rekonstrukcija sećanja na provedeno vreme po arheološkim iskopinama Bliskog istoka, gde je Kristi boravila zajedno sa svojim suprugom Maksom Malovanom, poznatim britanskim arheologom.

U pitanju je jedna od dve koje je autorka potpisala imenom Agata Kristi Malovan. Naslov je preuzet iz pesme Belog skakača iz romana Alise s one strane ogledala Luisa Kerola.

Kristi je ideju za putopis prvi put saopštila u pismu upućenom književnom agentu Edmundu Korku jula 1938. Knjigu je pisala za vreme Drugog svetskog rata, dok je volontirala u bolnici.

Pošto joj je suprug od 1942. do 1945. boravio službeno u Egiptu, putopis je, po njenim rečima, napisala iz nostalgije i želje da obnovi dirljivo sećanje na provedene zajedničke dane u Iraku i Siriji.

Kristi se u delu nije fokusirala na upućivanje čitaoca na istorijske i arheološke podatke vezane za mesta na kojima je boravila, već je živahno opisivala svakodnevne događaje, kao i ličnosti arheologa i drugih osoba koje je na putovanju susrela.

Knjiga obiluje fotografijama. Neke od tih fotografija prikazuju same članove ekspedicije, dok druge predstavljaju svakodnevni život na tom prostoru Azije. (izvor: Vikipedija)

 

Neobjavljena delaZvezda nad Vitlejemom – „Star over Bethlehem“, 1965

„Zvezda nad Vitlejemom“ je ilustrovana knjiga poezije i kratkih priča protkana religijskim temama. Objavljena je pod imenom „ Mallovan“ (čija je druga knjiga koja je objavljana pod istim imenom bila kratka iz 1946. „Come, Tell Me How You Live).

Star Over Bethlehnem je objavljena je u Velikoj Britaniji od strane Collinsa 1. novembra 1965. i u SAD od strane Dodd, Mead & Co.

Knjiga sadrži pet poema (dužih pesama) i šest kratkih priča, sve na temu hrišćanstva. Neke od pesama mogu se posmatrati kao komentari ili epilozi o kratkim pričama iz knjige.

Iako relativno nepoznat, ovaj rad, kada se uopšte spominje, se često navodi da je namenjen deci i mladima; Međutim, koje sadrži čvrsto su usmerene na odraslu publiku i teme za odrasle, posebno za godine kada su nastale. (Na primer, u priči „Vodeni autobus“, čistačica gospođe Hargreaves pokušava da prebaci svoje probleme svojim poslodavcima, od kojih je glavni da njena kćerka umire u bolnici nakon ilegalnog pobačaja).

Malo je poznato koji su bili razlozi pisanja ovakvog sadržaja, međutim, poznato je da je Kristi tokom svog života zadržala snažna religijska uverenja i da je osetila potrebu da ih na nešto drugačiji način podeli sa drugima. (Izvor: Vikipedija)

 

 

 

POEZIJA

KRATKIH PRIČA

(uskoro više informacija)

  • Surprise! Surprise! (kolekcija kratkih priča, Dodd, Mead & Co. 1965.) 
  • The Under Dog and Other Stories – (kolekcija kratkih priča, Dodd, Mead & Co. 1951.) 
  • While the Light Lasts(kolekcija kratkih priča, Harper Collins, 1997) 

 

Pogledano 1.302 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: