Nova izdanja MLADINSKE KNJIGE iz Beograda

Uoci predstojeceg Sajma knjiga, iz Mladinske iz Beograda stizu jos dva naslova Agate Kristi. Ponovo su u pitanju dva naslova koja do sada nisu bila objavljivana na nasim prostorima.

„Svedok optuzbe“ – drama, pisana za pozorisno izvodjenje i prvi put izvedena u Winter Garden Theatre, u Londonu, 28. oktobra 1953. godine. Vise puta je ekranizovana ali je nama najpoznatiji film Bilija Vajldera sa Marlen Ditrih i Tajronom Pauerom u glavnim ulogama. Prvobitno nastala kao kratka prica jos 1925. i objavljena 1933. godine, kasnije je doradjena i preradjena u dramu sa izmenjenim krajem. Naime, malo je poznato da nije bila zadovoljna krajem ove price i promenivsi ga, pretvorila ga u dramu, stvorivsi jedno od svojih retkih dela gde krivac uspeva da ostane nekaznjen. Genijalno zamisljeno kao sudjenje coveku optuzenom za ubistvo iz koristoljublja… Svedocenje njegove zene dobija na tezini jer ne samo da ne svedoci njemu u korist vec se pojavljuje kao svedok optuzbe iznoseci dokaze koji ga nedvosmisleno vode na vesala… Medjutim, skrivena od javnosti ne preza ni od cega ne bi li ga oslobodila… jer njegov branilac veruje, a sud na osnovu novih dokaza donosi oslobadjajucu presudu… Zasto i kada je lagala a zasto je i kada govorila istinu…? Zna li ona zapravo sta je istina… ?

Druga koja nam ovoga meseca stize iz Mladinske iz Beograda je prica o dogodovstinama malog Belgijanca Herkula Poaroa pod nazivom „Poirot: rani radovi“ koja je inace prvi put objavljena 1974. godine i sadrzi price koje su do tada bile pojedinacno objavljivane u nekim drugim kolekcijama ali se sada prvi put objavljuju kod nas. U ovoj kolekciji sakupljeni su gotovo svi slucajevi Herkula Poaroa s pocetka njegove karijere… Medjutim, iako se u formi knjige pojavljuju prvi put pred nama, dobrim poznavaocima Tv Serije „Poirot“ odnosno njenih prvih nekoliko sezona, koje su snimane krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih godina, ove price ce itekako biti poznate… Tu su „Dvostruki trag“, „Dvostruki greh“, „Osinje gnezdo“, Problem na moru“, „Dama pod velom“, Izgubljeni rudnik“ i mnoge druge price, kod nas prvi put objavljene.

Zahvaljujem Jovani na poslatim omotima ove dve knjige.

Pogledano 102 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: