Novi odeljci na sajtu – Detektivi

p_2_movie5Upoznajte malo poblize Tomija i Mrvicu na nasoj stranici : DETEKTIVI AGATE KRISTITommy & Tuppence Beresford . Pojavili su se vec u drugom romanu koji je Agata objavila 1922. godine „Tajni neprijatelj“ gde su opisani kao vrlo mladi, prijatelji koji se srecu posle duzeg vremena jer ih je rat koji je upravo zavrsen razdvojio. Na kraju romana Tomi je zaprosio Mrvicu i tako su oni postali partneri i u zivotu a ne samo u avanturama. Oni ostaju zajedno i u godinama koje slede i u romanima Agate Kristi resavaju jos dosta slucajeva prvo u zbirci kratkih prica „Zajedno protiv zlocina“ Gde Tomi i Mrvica resavaju cak 16 slucajeva (1929), zatim u romanima „N ili M“ (1941), „Zla sudba“ (1968) i „Zaledje sudbine“ (1973). Sve do kraja, cak i u njihovim poznim godinama, iako imaju i odraslu decu i njihova deca imaju decu… njih ne napusta avanturisticki duh. Procitajte nesto o njima na osnovu romana koji su do sada kod nas objavljeni ( i Zla sudba)

arijadne_pic1Naravno, tu je i cuvena Arijadna Oliver, pisac detektivskih romana, saradnik u resavanju mnogih misterija, koju fanovi Agate Kristi jako vole, poistovecujuci je i sa samom knjizevnicom. Nesto vise o njoj procitajte na stranici DETEKTIVI AGATE KRISTIAriadne Oliver Iako se pojavljuje u dosta romana, najvecu ulogu u resavanju zlocina Agata joj je dala u svojim romanima: „Treca devojka“, „Karte na stolu“ i „Zabava u Noci vestica“… Pojavljuje se i u romanima: „Slonovi pamte“, „Gospodja Mek Ginti je mrtva“, „Vasar zlocina“… U romanu „Kod belog konja“ pojavljuje se sama resavajuci jedno na izgled ritualno i morbidno ubistvo. Ona je pomalo komican lik, prilicno je neorganizovana, feministiknja po opredeljenju, veoma intuitivna, ne pije, ne pusi, obozava jabuke, cvetne dezene na svojim tapetama, cesto menja frizure, voli komfornu obucu i iznad svega uvek govori ono sto zaista misli… (Na fotografiji je Jean Stapleton koja u filmu: „Lov na ubicu“ snimanom po romanu „Dead’s man folly“ glumi lik Arijadne Oliver)

quinn_satterthwaite
Ako se pitate otkuda ove dve slike ovde i kakve one imaju veze sa druga dva lika iz Agatinih prica – Gospodinom Satervejtom i Harlijem Kvinom, preporucujem vam da pogledate stranicu posvecenu njima DETEKTIVI AGATE KRISTIHarley Quin & Mr. Satterthwaite Gospodinu Satervejtu se cesto cini da mu se uvek desavaju cudne stvari kada je Kvin u blizini, ali uskoro postaje svestan toga da se te stvari ne desavaju njemu, nego da se desavaju kroz njega vodjene duhom Harlija Kvina.
molder_quinn

Harli Kvin je uvek samo „u prolazu„. On „dolazi i odlazi„… On je kao neki katalizator koji doprinosi da se stvari koje moraju da se dese – dese vec jednom, a tu je uvek u blizini i njegov prijatelj gospodin Satervejt kao neko ko ima odlicnu moc zapazanja da stvari postavi na svoje mesto cak i posle mnogo, mnogo godina…

Pogledano 108 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: