Odgovor Agate Kristi na kritiku o izgledu

jedan je od najistaknutijih krimi autora engleskog govornog područja i dok njene vole čitaoci širom sveta, i danas otkrivamo nove stvari o Kraljici zločina. Jedno nedavno pronađeno pismo pokazalo je kako je Agata Kristi reagovala na kritike na račun njenog izgleda.

Taj neprimereni komentar na račun Agatinog izgleda potekao je od Berta Mejera, koji je radio na scenskoj adaptaciji prvog romana o gospođici Marpl, „ u parohijskom dvoru‟. Mejer je pisao autorki kako bi je obavestio da na slikama za javnost izgleda kao da ima 70 godina, na šta je Agata odgovorila: „Sve su prilike, dakle, da se nikome ne dopadaju fotografije jer uopšte nisu retuširane? Uz sve te bore i linije na mojoj koži – ma dovraga – ja nemam 70, čak nemam još ni 60 godina!‟

Ono što je ovde interesantno je što je Kristi, dobrostojeća belkinja koja je živela u Britaniji sredinom XX veka, osećala pritisak da retušira svoje fotografije i izmeni izgled kako bi izgledala mlađe. Naše društvo je uvek forsiralo žene da izgledaju što je mlađe moguće.

Još bolnije je Gardijanovo tretiranje odgovora autorke kao dokaza njene naravi. Budimo iskreni, „dovraga“ je mnogo blaža reč od one koju bih ja upotrebio da neko tek tako komentariše moj izgled, a to što ti komentari nekoga nerviraju teško da se može nazvati dokazom nečije naravi. Osim banalne opservacije na račun njene ličnosti, iz ove prepiske bismo mogli uočiti činjenicu da je Bert Mejer, muškarac čiji je posao zapravo zavisio od dela Agate Kristi, uspeo da jednu od najuspešnijih žena Britanije svede samo na njen fizički izgled.

Autor: Kristijan Vilson
Izvor: bustle.com

Originalno objavljeno na: http://www.laguna.rs/laguna-bukmarker-odgovor-agate-kristi-na-kritiku-o-izgledu-unos-6800.html

Pogledano 714 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: