Oproštaj od Herkula Poaroa

Na britanskoj Aj-Ti-Vi prikazana je prva od poslednje četiri epizode „Poaroa”, u kojima se Dejvid Suše posle 25 godina rastaje od lika belgijskog detektiva.

David-Suchet

Dejvid Suše nije želeo da Poaro bude smešan lik Foto revistadeletras.net

„Neobično utičete na mene. Imate takvu sposobnost da grešite da sam gotovo odmah spreman da posumnjam (u sve što kažete).”

Kada Herkul Poaro ovo kaže svom najboljem prijatelju, kapetanu Arturu Hejstingsu, on čitaocima i gledaocima odaje mnogo toga o sebi: tašt je, direktan, ponekad poguban, a ume da bude i duhovit, samouveren, pretenciozan i pun sebe. Ali, publika ga je upravo takvog i volela zbog čega je u rukopisima Agate Kristi trajao u 30 romana i 50 kratkih priča, dok je u izvođenju Dejvida Sušea poživeo 25 godina.

Upravo se ovom njegovom drugom, televizijskom životu približava kraj. Na britanskom Aj-Ti-Viju prošle nedelje je prikazana prva od četiri oproštajne epizode kojima se završava serijal dužih i kraćih filmova o Herkulu Poarou. To znači i da se Dejvid Suše, po opštoj oceni najbolji Herkul Poaro ikada, oprašta od lika belgijskog detektiva koga je besprekorno tumačio 25 godina.

Kako piše „Gardijan”, možete sporiti ko je bio najuspešniji Džejms Bond ili Šerlok Holms, ali nema sumnje da je život Herkulu Poarou najsnažnije udahnuo glumac Dejvid Suše (67). Ovo je za njega kraj jedne ere. Kada se 13. novembra prikaže „Zavesa”, poslednja epizoda ove produkcije, zavesa će pasti i na Sušeov karakter iz 70 epizoda. Iako je Suše filmska, pozorišna i TV zvezda, javnost će ga pre svega pamtiti po Belgijancu sa brčićima koji hoda poput pingvina i sve slučajeve rešava uz pomoć malih sivih ćelija.

Serijal „Poaro” je postigao ogroman uspeh u Britaniji i izvan nje. Reč je o vrlo kvalitetnom TV programu sa bogatom scenografijom i kostimima koji dočaravaju duh Ostrva tridesetih godina prošlog veka. Za razliku od zapleta, gluma je uverljiva. Filmovi su se gledali i zbog toga što su prikazivali nekadašnju Englesku: čaj u pet, oblačenje toaleta i smokinga za večeru i putovanja po kolonijama pri čemu je čitaocima u najživljem sećanju ostao Egipat, to jest „Ubistvo na Nilu”. Iako je Agata Kristi pisala o Poarou tokom pola veka, televizija je odlučila da sve epizode smesti u sredinu tridesetih godina. U svakoj sceni „Poaroa” vidi se da produkcija nije štedela, što ne čudi ako se zna da Britanci neguju kvalitetne TV serije i filmove, ali, opet, i nije tako uobičajeno da serijal traje četvrt veka i opstane čak i za vreme velike ekonomske krize. Mnogi smatraju da je i glavni glumac preuzeo veliki rizik na sebe kada je prihvatio da u tri filma godišnje ulazi u kožu Poaroa, jer je tako za mnoge gledaoce postao sam Poaro koga je nemoguće prihvatiti u drugim ulogama.

U prvoj oproštajnoj epizodi od prošle nedelje belgijski kicoš izglancanih cipela i besprekorno sjajnog uma ulazi u mrežu međunarodne špijunaže pred izbijanje Drugog svetskog rata. Na samom kraju, u „Zavesi”, biće star i teško pokretan. Tokom godina, tu i tamo su se na njegov račun šalili njegova sekretarica gospođica Lemon, i policajac iz Skotland jarda, glavni inspektor Džap, ali Poaro u izvedbi Sušea nije bio komičan lik. Glumac je priznao da su naslednici Agate Kristi tražili od njega da Poaroa nikako ne prikaže kao smešnog čovečuljka kome se ceo svet podsmeva, kako su neki tumačili belgijskog detektiva. Sama autorka ga nije previše volela. U stvari, kazala je da joj se smučio i da nastavlja da piše o njemu samo zato što to traži publika. Za razliku od nje, Suše je oduvek isticao ljubav prema ovom liku. Bivao je toliko vezan za njega, da je čak i u pauzama na snimanju dok je telefonom razgovarao sa suprugom govorio sa belgijskim akcentom.

Sušeovo drugovanje sa Poarom je završeno, ali on ističe da nije tužan, jer čovek koji je dostigao Mont Everest, ne može da bude tužan. Odigrao je gotovo sve što je Agata Kristi ikada napisala o Poarou. Iako po oceni kritike i gledalaca niko ne može da bude bolji Poaro od njega, Suše izjavljuje da mu uopšte ne bi bilo čudno da neki drugi glumac u nekoj drugoj produkciji prihvati „njegovu” ulogu. Možda bi neko mogao da tumači mladog Poaroa, kazao je Suše. Njegov lik je lukavim ubicama i prevarantima umeo da kaže: „Da li mislite da ste pametniji od mene?” Suše bi u istom stilu mogućim naslednicima mogao da kaže: Da li mislite da možete bolje od mene?

J. Stevanović

izvor: http://www.politika.rs/rubrike/spektar/zivot-i-stil/Oprostaj-od-Herkula-Poaroa.lt.html

Pogledano 2.159 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: