Originalne drame

ORIGINALNE DRAME
PISANE ISKLJUČIVO ZA POZORIŠNO IZVOĐENJE


Iako je širokoj javnosti najpoznatija kao pisac kriminalističkih romana, je pisala ne samo i drame, već je i na desetine svojih romana prilagodila za pozorišno izvođenje.


1931 – BLACK COFFEE –

Originalna pozorisna premijerno je izvedena 08.12.1930. godine u Embassy Theatre u Londonu. Ulogu Herkula Poaroa igrao je Francis L. Sullivan, tada poznata filmska zvezda. Interesantno je da je Agata kasnije preradila dramu i izbacila lik Poaroa iz predstave, objasnjavajuci svoj postupak time da je on prejak lik i da dosta „gusi“ ostale likove u drami.


1937 – AKHNATON – EHNATON

Pisano za pozorisno izvodjenje 1937. godine. Prvi put objavio Harper Collins, 1973. godine, ali ne postoji podatak da je bilo gde javno izvodjena u pozoristu osim 2001. godine kao deo Centenary Celebrations. Objavljeno je vise izdanja ove drame na stranim jezicima. Radnja se desava u Egiptu, u gradu No Amon u Tebi, na obalama Nila u kraljevskoj palati Amenhotepa III 1375. godine p.n.e. u doba kada je mladi kralj Ehnaton pokušao da u zemlju uvede novu veroispovest. To će doneti tragediju i njemu i celom Egiptu. Objavljeno je vise izdanja ove drame na stranim jezicima.


1939 – A DAUGHTER’S A DAUGHTER

Originalna drama napisana pod pseudonimom Mary Westmacott, koja je 1952. godine pretocena u roman „A Daughter’s A Daughter“ i objavljena pod istim imenom autora. Izvedena je jedino kao deo Centenary Celebrations.


1952 – THE MOUSETRAP – MIŠOLOVKA

„Misolovku“, ciji je prvi naziv bio „Tri slepa misa“, je napisala 1947, kao radio dramu u trajanju od 30 minuta, povodom 80. rodendana kraljice Meri. Komad je postavljen na pozorisnu scenu one godine kada je Elizabeta Druga stupila na presto. Premijerno je izvedena 25. novembra 1952. u londonskom Ambasadors teatru. Postala je svetski fenomen kao najduze u kontinuitetu igrana pozorisna predstava svih vremena. 1973. godine iz Ambasadors teatra seli se u St. Martin’s Theatre u Londonskom West End-u gde se igra i dan danas.

PROČITAJTE VIŠE O OVOM DRAMSKOM DELU


1953 – WITNESS FOR THE PROSECUTION – SVEDOK OPTUŽBE

„Svedok optužbe“ (Witness for the Prosecution) je pozorišna predstava Agathe Christie, koja je premijerno izvedena u Londonu 28. oktobra 1953. u pozorištu Winter Garden (iako je prvi nastup bio u Nottinghamu 28. septembra 1953. godine). Režiju premijerne predstave je postavio Wallace Douglas a glavne uloge su igrali David Horne, Patricia Jessel i Derek Blomfield. Pozorišna predstava „Svedok optužbe“ predstavlja adaptaciju njene istoimene kratke priče iz 1925. godine.

PROČITAJTE VIŠE O OVOJ KNJIZI I DRAMSKOM DELU


1954 – SPIDER’S WEB – PAUKOVA MREŽA

Drama napisana za pozorisno izvodjenje 1954. godine, objavljena u pisanom obliku 1957. godine. Pisana je specijalno za popularnu britansku glumicu Margaret Lockwood, koja igra naslovnu ulogu. Prvi put izvedena u Savoy Theatre, u Londonu, 14. decembra 1954. godine. Uz dozvolu naslednika Agathe Christie u pretocio 2000. godine.

PROČITAJTE VIŠE O OVOJ KNJIZI I DRAMSKOM DELU


1958 – THE UNEXPECTED GUEST – NEOČEKIVANI GOST

Drama napisana za pozorisno izvodjenje 1958. godine, objavljena iste godine. Prvi put izvedena u Duchess Theatre, u Londonu, 12. avgusta 1958. godine. Ovo je jedna od najboljih Agatinih drama gde je veliki akcenat stavljen na izvrsne dijaloge i iznenadjujuce dobro zamisljenu radnju. Adaptirana kao od strane Carlsa Ozborna 1999. godine.

PROČITAJTE VIŠE O OVOJ KNJIZI I DRAMSKOM DELU


1958 – VERDICT – PRESUDA

Drama, pisana za pozorisno izvodjenje 1958. godine, objavljena iste godine . Prvi put izveden u Strand Theatre, u Londonu, 22. maja 1958. godine. Po misljenju Agathe Christie ovo je njena najbolja drama posle „Witness for the Prosecution“. Ona je zelela da se drama zove „No Fields of Amaranth“ ali je naziv promenjen u poslednjem trenutku pred samo postavljanje predstave na scenu.


1962 – RULE OF THREE – PRAVILO TROJKE

Drama, pisana za pozorisno izvodjenje 1962. godine, objavljena 1963. godine. Sastoji se od tri nezavisne price (Afternoon at the Seaside, The Patient, The Rats) koje su izvedene kao pozorisna predstava u tri cina 20.12.1962. godine u „Duchess Theatre“, London, a objavljene su kao posebna izdanja. U delu „The Rats“ radnja se odvija oko udovice i njenog ljubavnika koji su zarobljeni u jednom stanu od strane najboljeg proijatelja njenog pokojnog muza koji sumnja da je ona bila umesana u njegovu smrt. U delu „The Patient“, mlada zena, inace invalid, pokusava ocajnicki da pregovara sa policijom u ime svog otmicara, ne bi li tako spasila svoj zivot. U delu „Afternoon at the Seaside“ radnja prati kradljivca skupe smaragdne ogrlice i inspektora Foleya koji u sred ekskluzivnog letovalista pokusava da resi (zataska) zlocin zbog velikog broja VIP gostiju kako bi sacuvao ugled hotela.


1972 – FIDDLERS THREE – GUDAČKI TRIO

Originalna drama koju je Agata pisala u svojim poznim godinama (vec je imala preko 80. godina) prvobitno je pisana pod nazivom „Fiddlers five“ (Gudački kvintet). Nikada nije objavljena. Premijera predstave odrzana je u Yvonne Arnaud Theatre, u Guilfordu 01. avgusta 1972. godine. Nikada se nije probila do pozorisnih scena Londona. Igrana je svega nekoliko nedelja.


Pogledano 1.113 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: