Ostala dela pisana pod imenom Agatha Christie Mallowan


DELA PISANA POD IMENOM AGATHA CHRISTIE MALLOWAN


Inspirisana životom i radom sa svojim drugim suprugom Maxom Mallowanom po bliskom istoku, Agatha je pod imenom Agatha Christie Mallowan napisala dve knjige, od kojih se jedna može svrstati po žanru u neku vrstu putopisa a druga ima više religiozni karakter ali je više upućena deci i mladima kao čitalačkoj publici.


1946 – COME, TELL ME HOW YOU LIVE – HAJDE, RECI MI KAKO ŽIVIŠ


„Hajde reci mi kako živiš“ (Come, Tell Me How You Live) putopis je engleske književnice Agate Kristi, objavljen 1946. Knjiga je nastala kao rekonstrukcija sećanja na provedeno vreme po arheološkim iskopinama Bliskog istoka, gde je Kristi boravila zajedno sa svojim suprugom Maksom Malovanom, poznatim britanskim arheologom. U pitanju je jedna od dve knjige koje je autorka potpisala imenom Agata Kristi Malovan. Naslov je preuzet iz pesme Belog skakača iz romana Alise s one strane ogledala Luisa Kerola. Kristi je ideju za putopis prvi put saopštila u pismu upućenom književnom agentu Edmundu Korku jula 1938. Knjigu je pisala za vreme Drugog svetskog rata, dok je volontirala u bolnici. Pošto joj je suprug od 1942. do 1945. boravio službeno u Egiptu, putopis je, po njenim rečima, napisala iz nostalgije i želje da obnovi dirljivo sećanje na provedene zajedničke dane u Iraku i Siriji. Kristi se u delu nije fokusirala na upućivanje čitaoca na istorijske i arheološke podatke vezane za mesta na kojima je boravila, već je živahno opisivala svakodnevne događaje, kao i ličnosti arheologa i drugih osoba koje je na putovanju susrela. Knjiga obiluje fotografijama. Neke od tih fotografija prikazuju same članove ekspedicije, dok druge predstavljaju svakodnevni život na tom prostoru Azije.

U svojoj Autobiografiji o ovoj knjizi Agata Kristi kaze: U zivotu sam napisala i neke stvari drugacije od mog uobicajenog literarnog stiva. Napisala sam jednu pomalo nostalgicnu knjigu zato sto sam jedno vreme bila odvojena od Maksa, retko sam dobijala vesti od njega i htela sam da prizovem u secanje dane koje smo zajedno proveli u Arpakiji i Siriji. Htela sam da ozivim nas zivot, da ga ponovo prozivim i da imam ponovo to zadovoljstvo dok se prisecam svega. Tako je nastala knjiga ‘Come, Tell Me How You Live’

A-Sitting on a Tell/ Foreword
I. Partant pour la Syrie
II. A Surveying
III. The Habur and the Jaghjagha
IV. First Season at Chagar Bazar
V. Fin de Saison
VI. Journey’s End
VII. Life at Chagar Bazar
VIII. Chagar and Brak
IX. Arrival of Mac
X. The Trail to Raqqa
XI. Good-bye to Brak
XII. Ain el Arus
Epilogue


1965 – STAR OVER BETHLEHEM – ZVEZDA NAD VITLEJEMOM


„Zvezda nad Vitlejemom“ je ilustrovana knjiga poezije i kratkih priča protkana religijskim temama. Objavljena je pod imenom „Agatha Christie Mallovan“ (čija je druga knjiga koja je objavljana pod istim imenom bila kratka autobiografija iz 1946. „Come, Tell Me How You Live). Star Over Bethlehnem je objavljena je u Velikoj Britaniji od strane Collinsa 1. novembra 1965. i u SAD od strane Dodd, Mead & Co.

Knjiga sadrži pet poema (dužih pesama) i šest kratkih priča, sve na temu hrišćanstva. Neke od pesama mogu se posmatrati kao komentari ili epilozi o kratkim pričama iz knjige. Iako relativno nepoznat, ovaj rad, kada se uopšte spominje, se često navodi da je namenjen deci i mladima; Međutim, priče koje sadrži čvrsto su usmerene na odraslu publiku i teme za odrasle, posebno za godine kada su nastale. (Na primer, u priči „Vodeni autobus“, čistačica gospođe Hargreaves pokušava da prebaci svoje probleme svojim poslodavcima, od kojih je glavni da njena kćerka umire u bolnici nakon ilegalnog pobačaja).

Malo je poznato koji su bili razlozi pisanja knjige ovakvog sadržaja, međutim, poznato je da je Kristi tokom svog života zadržala snažna religijska uverenja i da je osetila potrebu da ih na nešto drugačiji način podeli sa drugima.

Poeme su ovoj knjizi su:

 • A Greeting
 • A Wreath for Christmas
 • Gold, Frankincense and Myrrh
 • Jenny by the Sky
 • The Saints of God

a kratke priče su:

 • Star over Bethlehem
 • The naughty donkey
 • The water bus
 • In the cool of the evening
 • Promotion in the higest
 • The Island

Pogledano 761 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: