Osuvremenjena najpoznatija autorica krimića

NAJPOZNATIJA AUTORICA KRIMICA VJEROJATNO CE BITI OSUVREMENJENA
Unuk Agathe Christie nezadovoljan brkovima detektiva Herculea Poirota

(preuzeto sa http://www.vjesnik.hr/)

wallpaper36Tvrtka koja posjeduje spisateljicinu ostavstinu raspravljat ce i o buducnosti televizijskih serija o Poirotu, koje su dekadama prikazivane na ITV-u s Davidom Suchetom u glavnoj ulozi, koje smo i mi mogli gledati na HTV-u. Postoji i veliki interes da se pretvori u seriju, a ITV je, u medjuvremenu, napravio jos dva Poirota: Ubojstvo u Mezopotamiji i Zlo ispod sunca, koji ce u Velikoj Britaniji biti prikazani vjerojatno krajem ove godine

Tradicionalne oznake detektivskih romana Agathe Christie poput dugackih brkova koje Hercule redovito frce u potrazi za ubojicom, stilskih salona ili ekscentricnih starih druzica – mogle bi postati dio sjecanja u radikalnom premisljanju kako osuvremeniti kraljicu kriminalistickih drama, filmova i knjiga.

Christie Ltd., tvrtka u kojoj njezin unuk Matthew Prichard ima malen, ali kontrolni udio, proslog je tjedna stavila moratorij na postavljanje drama koje tvrtka posjeduje, poput „Svjedoka optuzbe“, „Paukove mreze“ i „I onda nije ostao nijedan“. Tvrtka zeli ispitati kako bi se drame mogle prilagoditi 21. stoljecu, prije nego sto izda nove licence za postavljanje . Smatraju da razni detalji, poput rasporeda namjestaja u sobi, odvlace paznju publici.

Poirot s laptopom?!

„Daleko od toga da zelim narusiti atmosferu, no mislim da se ne treba primarno koncentirati na klasicne automobile“, kaze Prichard, koji je spisateljicin unuk iz njezinog prvog braka s Archijem Christijem. Dodaje kako u radu njegove bake ima mnogo vise od starih automobila i francuskih prozora. Cini se da su se uzbudljiviji dijelovi u kazalistu nekako izgubili, tvrdi on. „Ona je uostalom pisala o ubojstvima i rjesavanju zlocina“, naglasava unuk.

Prichard i Phil Clymer, izvrsni direktor Agatha Christie Ltd., navode kao dobar primjer osuvremenjivanja „Ubojstvo u Orient Expressu“, koje je ranije ove godine producirala americka tv mreza CBS, a u kojem Poirota glumi . Roman je prenesen u 2001. godinu; vlak vuce dizel motor, a ne parna lokomotiva, iako su zadrzani staromodni vagoni. Poirot i dalje ima brkove. „Ali malene, a ne one koje masti voskom i frce“, kaze Clymer. „Odjeven je u danasnju odjecu, a ima cak i laptop kompjutor koji mu pomaze u rjesavanju zlocina“.

Sve, osim dvije autoricine drame – „Misolovka“ i „Ubojstvo je najavljeno“ – dio su ostavstine, pa su sada zahvacene licencnim moratorijem. „Mislim da bi se mojoj baki svidjela adaptacija njezinih drama. Trebamo publici u teatru ponuditi vise“, kaze Prichard.

Tvrtka koja posjeduje spisateljicinu ostavstinu raspravljat ce i o buducnosti televizijskih serija o Poirotu, koje su dekadama prikazivane na ITV-u s Davidom Suchetom u glavnoj ulozi, koje smo i mi mogli gledati na HTV-u, a ista sudbina ceka i Miss Marple. Postoji veliki interes da se Miss Marple pretvori u seriju, i to otkad je BBC zavrsio adaptaciju 90-ih godina. ITV je, u medjuvremenu, napravio jos dva Poirota: „Ubojstvo u Mezopotamiji“ i „Zlo ispod sunca“, a bit ce prikazani vjerojatno krajem ove godine. „Istrazivanja pokazuju da je percepcija o Agathi Christie stvorena pomocu televizije. Kod nje ne postoji opasnost da gledatelja ponese ljepota namjestaja na pozornici“, objasnjava Clymer.

Nema vise privatnih detektiva

Kao i Clymer, i Prichard je pun hvale za Sucheta. No, nije bio toliko zadovoljan , koja je glumila Miss Marple u cetiri filma 60-ih godina prosloga stoljeca, niti s Peterom Ustinovim kao Poirotom. Oni su bili samo – oni.

Sve 23 drame Agathe Christie trenutacno se priredjuju za izvodjenje na posebnom festivalu u kazalistu u West-cliff-on-Sea, u Essexu, a sprema ih glumac Roy Marsden. On se slozio da sterotipna slika treba izmjene. No, nisu svi obozavatelji spisateljice presretni najavljenim modernizacijama. „Njezina je masta bila najbolja, u usporedbi sa svim drugim piscima krimica. Da je i danas ziva, sigurno ne bi zeljela izmjene. A ne vjerujem ni da to zele njezini obozavatelji. Njezini su saloni samo plus. Ljudi vole tu atmosferu iz 20-ih i 30-ih godina proslog stoljeca. Ne brinu me uvrnuti brkovi. Neka nam bog pomogne ako je osuvremene“, tuzan je Colin Dexter, koji je utjelovio lik inspektora Morsea.

Ruth Rendell, koja je stvorila inspektora Wexforda, takodjer je zabrinuta najavljenim promjenama. “ Agatha Christie pripada svom vremenu. Ne moze se mijenjati“, izjavila je. „Treba imati na umu da osoba kakva je Poirot, privatni detektiv koji pokusava rijesiti umorstvo, danas vise ne postoji“, dodaje.

(Priredila Tanja Tolic)

Pogledano 114 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: