Pet i po decenija „Misolovke“

Pet i po decenija „Misolovke“ – Najdugovecniji pozorisni komad na svetskim scenama

 

o_10Trenutno najdugovecniji pozorisni komad na svetu je triler Agate Kristi (1890-1976) „Misolovka“. U Engleskoj se 55 godina, a njegov producent Stiven Veli-Koen prognozira da zapravo nikada i nece biti skinut sa repertoara. „Na premijeri je rekla da misli da ce komad dugo trajati. Sad je vec postao institucija. Ne vidim zasto ne bi mogao da se igra vecno“, naglasio je Veli-Koen. Sastav publike koja gleda „Misolovku“ generalno cini – pola Britanaca, cetvrtina Amerikanaca, a ostatak je iz celog sveta. Sam komad se svake veceri zavrsava na identican nacin – publika biva zamoljena da ne kaze nikome ko je ubica. „Misolovka“ drzi tri Ginisova rekorda. U knjizi je zapisano da je, sem toga sto je ovo najdugovecniji pozorisni komad, Dejvid Rejven najdugovecniji glumac (4.575 puta je bio major Metkalf), dok je Nensi Sibruk najdugovecnija dublerka (6.240 puta tokom 15 godina).
„Misolovka“ je, originalno, napisana kao 30-minutna radio-drama pod nazivom „Tri slepa misa“. ga je napisala 1947. godine, za proslavu 80. rodjendana kraljice Meri. Za proslavu 50 godina „Misolovke“ na Vest Endu, kraljica Elizabeta je otisla da ga pogleda 2002. godine. Sam komad je poceo da se prikazuje upravo one godine kad je ona dosla na tron.

Ipak, od postavke iz 1952. samo je jedan rekvizit preziveo sva izvodjenja – sat, koji je „radio“ u 22.500 izvodjenja. Revolver iz originalne produkcije je sada u londonskom Viktorija i Albert muzeju. Konacno, jos jedna zanimljivost. Dvojica britanskih producenata kupili su filmska prava za 5.000 funti, uz uslov da ne smeju da naprave dok ne prodje sest meseci od trenutka kada prestane pozorisno izvodjenje. „Misolovka“ ih je vec odavno nadzivela. V. Todorovic
(preneto sa: http://www.danas.co.yu/20061129/kultura1.html#2 )

Pogledano 216 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: