Poaro i male sive moždane ćelije

Ko još nije čuo za Herkula Poaroa ili mis Marpl? Da li je moguće pomenuti krimi roman, a odmah se ne setiti i najpoznatije autorke u ovom žanru – Agate Kristi?

Agata Kristi – rođena 15. septembra 1890. – napisala je veliki broj romana u kojima su njeni junaci rešavali misterije nestanaka, ubistava,  pljački, spletki, otmica… Ova autorka jedna je od najčitanijih pisaca sveta, objavila je ukupno 91 knjigu od kojih neke pod pseudonimom. Čitaju je različite generacije, a pošto je veći deo opusa filmovan u više navrata, televizijska publika širom sveta uživa u misterioznim zločinima već dugi niz godina. Detektiv Herkul Poaro, koji se kod Agate Kristi pojavio u 33 romana i 54 kratke priče, jedan je od najpoznatijih ikad stvorenik književnih junaka. Na filmskom platnu portretisalo ga je čak šest glumaca: Albert Finli, Piter Justinov, Jan Holn, Toni Rendal, i najpoznatiji, Dejvid Sačet, koji je osvojio publiku širom sveta kao mali, jajoglavi detektiv, sa ušiljenim brčićima, manirima pravog gospodina i rečenicom o malim sivim moždanim ćelijama kojima rešava sve zločine.

Kako je pisala svoja čuvena dela? Njen stil je drugačiji od bilo kog drugog pisca ovog žanra, što je možda i glavni razlog njene velike popularnosti. U svojoj autobiografiji, Agata Kristi, koja je bila poznata po tome da u javnosti mnogo ne govori, opisala je svoj način rada. Uvek je bila pasionirani čitalac. Tvrdila je da je mnoge ideje dobila čitajući klasike, od Šekspira do Dikensa, a čak i neke dečje uspavanke poslužile su joj kao ideja vodilja u pojedinim pričama ili romanima. Klasičnu radnu sobu, koja bi joj služila samo za pisanje, nije imala. Potreban je bio samo stabilan stočić i pisaća mašina. Pisanje rukom ili kucanje na mašini pomagali su joj da održi pažnju dok su pokušaji da se snima diktafonom bili beskorisni, jer je otkrila da samo ponavlja jednu istu stvar na više načina. Do 1930. godine počela je isključivo da piše direktno na pisaćoj mašini. Kada je počinjala novu knjigu, prve tri ili četiri nedelje provodila je u nekoj vrsti agonije. Nije bila u stanju ništa da radi, najmanje nešto kreativno. Onda bi joj se „otvorilo” i tada bi prosto sela i počela da piše knjigu. U autobiografiji je opisala kako je osećala da u njoj raste, dok ne popuni čitav prostor. Jedna od knjiga koju je objavila pod pseudonimom Meri Vestmakot rasla je u njoj čitavih sedam godina a kada je konačno sela da je napiše, završila je za samo tri dana. Posle prvog poglavlja napisala je poslednje, zabrinuta da će bilo kakav prekid narušiti tok njenih misli. Zatim je napisala i ostatak, bez prekida. Kada je trećeg dana završila knjigu, pala je u krevet potpuno iscrpljena i spavala narednih 24 sata.

je verovala da u detektivskim pričama treba biti pomalo škrt na  rečima i da njen čitalac ne želi da čuje istu stvar ponovljenu tri-četiri puta. Koristila je običan, svakodnevni jezik, a ni dijalozima nije pridavala veći značaj, često ostavljajući na čitaocu da sam razluči šta koji karakter govori. Jednostavni dijalozi i uobičajen rečnik u isto vreme su omogućavali da se čitalac usredsredi na samu srž priče. Tako su, na kraju, sve Agate Kristi u suštini napisane istim stilom, sa čak sličnim brojem reči u rečenici ili sličnom dužinom samih reči. Ovo se odnosi i na knjige koje je napisala na samom početku svoje književne karijere, kao i na one koje je pisala kasnije.

S. Spasić

Što pre do krivca
Istraživanja su dovela do zaključka da je svojim specifičim stilom pripovedanja uspela da kontroliše i brzinu kojom se njene čitaju. Na početku je uvek imala više opisnih stranica, a kako je išla ka rešenju misterije, i broj opisa se smanjivao, tako da čitalac skoro juri ka kraju kako bi saznao ko je krivac. Ova uspešna formula, koju neki istraživači čak nazivaju i „Kod Agate Kristi”, uspešno je držala pažnju čitalaca i od Agate Kristi napravila jednog od najčitanijih pisaca sveta.

Izvor: https://www.dnevnik.rs/kultura/poaro-i-male-sive-mozdane-celije

Pogledano 2.872 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: