Poaro oživljava iz pera koje nije pero Agate Kristi

Britanska autorka dobila dozvolu porodice čuvene spisateljice da napiše roman o belgijskom detektivu.

poirot_david-suchet je najpopularniji televizijski Herkul Poaro (Foto wordpress.com)

Herkul Poaro oživljava 38 godina nakon što ga je Agata Kristi „ubila” – izdavačka kuća „Harper Kolins” objavila je da će se čuveni belgijski detektiv ponovo pojaviti u njihovom izdanju, ali ovaj put iz pera britanske spisateljice Sofi Hane.

je autorka psiholoških trilera i obožavateljka knjiga o Poarou. Ona će, pišu britanski listovi, lik privatnog detektiva vratiti u književnost uz saglasnost naslednika Agate Kristi, najpoznatije svetske spisateljice kriminalističkih romana. Kristijeva je (1890–1976) ovog junaka uvela pre 93 godine u romanu „ u Stajlzu” da bi ga, na radost čitalaca, kasnije vodila kroz još 32 romana, drama i 50 kratkih priča.

„Onaj ko se nije prepao zbog ovog projekta mora da je lud”, kazala je Hana koja veruje da će njen roman, zasad bez naslova, izaći u septembru 2014.

„Agata Kristi je najveći krimi-pisac svih vremena i za mene je velika čast što su me izabrali za ovaj posao. Strepim, ali ne mislim da bih mogla da pišem najbolje što mogu da nije tako. Činjenica da se svakog jutra budim sa znanjem da moram da ispunim ovu neverovatnu misiju učiniće da napišem bolju knjigu”, rekla je Hana.

Poaro, belgijski kicoš izvanredne inteligencije, rešio je sve slučajeve i izbavio se iz svake nevolje uz pomoć „malih, sivih ćelija”. Čitaoci su sa nestrpljenjem čekali njegov sledeći zadatak, ali je i tome morao da dođe kraj 1975. u romanu „Zavesa” u kom Poaro umire. On je prvi fiktivni lik o čijoj smrti je na naslovnoj strani izvestio „Njujork tajms”.

U međuvremenu je postao jedan od omiljenih književnih junaka širom planete, a usledile su filmske i TV adaptacije. Serijal „Poaro Agate Kristi” sa Dejvidom Sušeom u naslovnoj ulozi važi za najuspešniju ekranizaciju koja je dodatno podstakla slavu čuvenog fiktivnog detektiva. Zbog toga i unuku Agate Kristi, Metjuu Pričardu, nije bilo lako da dozvoli nastavak avantura junaka. Ipak, dao je zeleno svetlo jer veruje da će tako porasti interesovanje za dela njegove bake i detektivski literarni žanr. Našalio se da mu je poznato da autori „više vole da sami pišu svoje knjige”, ali je, ipak, o svojoj baki rekao:

„Nadam se da bi je ovi argumenti umirili jer je ona želela da što više ljudi u što više zemalja čita njene knjige.”

Hana već dve godine brusi ideju o zapletu koji neće uključiti lik Poarovog prijatelja, kapetana Hejstingsa. Prvo je izdavaču predstavila ideju na oko 100 strana, a onda čitaocima obećala da će ostati verna originalnom liku. Snoba Poaroa, poznatog po perfektno sašivenom odelu i izglancanim cipelama, neće „stavljati na rolere”. Radnju će smestiti između dešavanja u „Misteriji plavog voza” iz 1928. i „Opasnosti u End hausu”, objavljene 1932.

Izdavačka kuća „Harper Kolins” podseća da ovo nije prvi put da se književni lik vraća na hartiju posle smrti njegovog pisca. Na sličan način vaskrsli su i drugi junaci britanske beletristike – Džejms Bond i Šerlok Holms.

Pričard kaže da je pratio kako Sebastijan Fouks daje novi život Bondu, liku Ijana Fleminga. Ipak, unuk Kristijeve kaže da nije verovao da će se slično dogoditi i sa Poarom:

„Jer moja baka je napisala mnogo više knjiga nego Ijan Fleming. Mislili smo da više nema mesta u opusu.”

Izdavač je procenio da ima mesta. Nova autorka smatra da bi bilo čudno da je drugačije, odnosno da su agent 007 i Šerlok Holms nastavili dalje, a Poaro ostao tamo gde ga je Kristijeva ostavila 1975.

„Divno je što voljeni likovi iz romana ne moraju da umru”, smatra Hana.

Ipak, ona i izdavač računaju na izvestan broj poklonika lika i dela Agate Kristi kojima se neće dopasti ideja o oživljavanju Poaroa. Jedan deo čitalaca veruje da junake treba ostaviti na miru kada njihovi tvorci preminu. Drugima ne smeta vaskrsavanje Poaroa već se odmah pitaju da li će Hana, ili neko drugi, podariti novu šansu još jednom nezaboravnom liku, detektivu amateru gospođici Marpl.

————————————————————

Finale početkom sledeće godine

Ekranizacija romana i priča o Poarou u produkciji ITV-a sa Dejvidom Sušeom kao Herkulom Poarom ulazi u završnicu i čeka se na još samo četiri epizode. Poslednji prikazani TV iz ovog serijala je „Slonovi pamte” koga su gledaoci u Britaniji pogledali u junu. Ostaje da se emituju „Velika četvorka”, „Mrtvačeva ludost”, „Herkulovi radovi” (na osnovu zbirke kratkih priča) i konačno „Zavesa”, kojom se stavlja tačka na serijal. „Zavesa” pada 12. januara 2014. godine.

J. S.
Pogledano 1.145 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: