Pogađali smo tko je ubojica u djelima moje bake Agathe Christie

Od ponedjeljka uživajte u 10 priča o najslavnijem detektivu svih vremena.

Poirot-Vecernji

 

Za deveti rođendan baka mu je poklonila “Mišolovku”, kazališnu predstavu koja se izvodi od 1952. godine pa sve do danas, držeći tako rekord najdužeg prikazivanja u Londonu. To što ga počesto predstavljaju tek kao njezina unuka nikada mu nije zasmetalo. Pa kako i bi kad imaš baku za koju znade cijeli svijet, kad ti je baka, kao Mathewu Prichardu, kraljica krimića – Christie.

Bila je pasionirani čitatelj

– Bila je normalna baka, puna ljubavi, puno više zainteresirana za moj život i moju budućnost nego za vlastiti život. I bila je najbolji slušatelj kojeg sam ikada upoznao, pasionirani čitatelj, veliki štovatelj kazališta i opere. Poticala je moju ljubav prema umjetnosti. Nikada za sebe nije govorila da je veliki književni talent. Većina mog društva, nakon što bi je sreli, nisu mogli vjerovati da je jedna tako ugodna, tiha, ljubazna baka zaista autorica romana u kojima se opisuju ubojstva, intrige i zavist – tako je nedavno u intervjuu ispričao Mathew Prichard koji se trenutačno nalazi na čelu tvrtke vrijedne nekoliko milijuna eura, a koja raspolaže autorskim pravima Agathe Christie čijih ćemo deset kratkih priča o slavnom inspektoru Herculesu Poirotu darovati od ponedjeljka uz list.

I dok će Agatha Christie ostati zapamćena kao najslavnija spisateljica detektivskih romana 20. stoljeća, upravo će Poirot biti zapamćen kao najslavniji detektiv svih vremena koji se pojavio u nekoj knjizi.– Vrlo često čitam bakina djela. I svaki sam put impresioniran kako su moderna i relevanta i za ovo naše vrijeme. Gdje god da se okrenemo, možemo oko nas vidjeti likove iz njezinih priča. Često se pitam kako bi ona reagirala na probleme današnjice. Uvjeren sam da bi prihvatila izazove rada na računalu, moderna sredstva komunikacije i predstavljanje svog rada kroz različite vizualne oblike – ispričao je Prichard.

Ljetni praznici u Devonu

Mathew Prichard rado se sjeća ljetnih praznika koje je provodio u engleskoj pokrajini Devon kod svoje “sasvim obične bake” – kako je rado pamti.

Tu su organizirali piknike, a za zajedničkih večeri Agatha Christi bi im čitala svoje još nedovršene ili tek dovršene priče i romane. Obitelj i poneki prijatelj okupili bi se nakon večere za stolom gdje bi ih Agatha počastila s poglavljem ili dva:

– Mislim da nas je u toj fazi koristila kao svoje zamorce, kako bi saznala reakcije javnosti. Samo je moja majka uvijek znala tko je ubojica, mi ostali tek bi ponekad pogodili. Pozorno smo slušali baku dok je čitala, a djed je obično u to vrijeme spavao. To je okupljanje bila lijepa obiteljska prigoda nakon koje smo za nekoliko mjeseci u knjižarama vidjeli priče koje nam je baka čitala – kazao je Mathew Prichard.

Autor: Marina Borovac

Preneto sa: http://www.vecernji.hr/knjige/pogadali-smo-tko-je-ubojica-u-djelima-moje-bake-agathe-christie-sjeca-se-mathew-prichard-925768

 

Pogledano 160 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: