Poirot na HRT-u u 2014

HRTPoirot, Agatha Christie (13), serija

 • Naslov epizode:  ELEPHANTS CAN REMEMBER – 19-01-2014
 • Epizoda:  1.

U posljednjoj, 13. sezoni susreće stare prijatelje i prihvaća izazove novih istraga koje ponovno stavljaju na kušnju njegove male sive stanice.

David Suchet već više od 25 godina glumi nadahnutog belgijskog detektiva Herculea Poirota pružajući nam pritom jedinstven niz bezvremenih kriminalističkih priča. U ovoj dirljivoj oproštajnoj sezoni Suchet ponovno preuzima ulogu najvećeg detektiva Agathe Christie i rješava svoje posljednje slučajeve. Očekujemo njegov veliki finale nakon rješavanja globalne urote koja ga je ponovno spojila s njegovim starim prijateljima Jappom, Hastingsom i gđicom Lemon. Udružuje se sa spisateljicom kriminalističkih romana Ariadne Oliver kako bi riješio opasan obiteljski misterij. Naposljetku se vraća u Styles gdje je riješio svoj prvi slučaj. Premda ga godine sustižu, a zdravlje izdaje, mozak mu još radi punom parom. U lovu je na ubojicu za kojim se gomilaju žrtve te postaje nemoćan i očajan. Hoće li na samom kraju susresti nekoga sebi ravna?

U glavnim su ulogama: David Suchet (Hercule Poirot), Hugh Fraser (Arthur Hastings), Philip Jackson (James Japp), Pauline Moran (Felicity Lemon), Zoë Wannamaker (Ariadne Oliver), David Yelland (George)

1. epizoda:

13-1Ova priča počela je prije 13 godina na vrhu litice u Eastbourneu. Bračni par umro je u tragičnim okolnostima. No nikada se nije doznalo je li general Ravenscroft (Adrian Lukis) ubio svoju ženu Molly (Annabel Mullion) ili ona njega.
Poirotov stari prijatelj dr. Willoughby (Iain Glenn) zamoli ga da istraži smrt njegova oca, uglednog profesora i psihijatra, koji se utopio u svojoj kadi za hidroterapiju, neugodnoj napravi u kojoj je prije više desetljeća liječio svoje pacijente. Slučaj zaintrigira Poirota koji želi pomoći prijatelju. Međutim, službeni istražitelj sumnjiči upravo dr. Willoughbyja.
Poirotova stara prijateljica spisateljica kriminalističkih romana Ariadne Oliver (Zoë Wannamaker) zaokupljena je svojim slučajem. Na ručku književnika, kojeg se grozi, priđe joj gđa Burton-Cox (Greta Scacchi) i navaljuje da Ariadne otkrije istinu o Ravenscroftima jer se njezin sin Desmond (Ferdinand Kingsley) kani oženiti njihovom kćeri Celijom (Vanessa Kirby) te je zabrinuta da je možda naslijedila „gen ludila“.
Neorganizirana Ariadne upušta se u istraživanje slušajući polovična sjećanja otprije 13 godina dok metodični istražuje svježe ubojstvo uzdajući se u logiku. Postupno sastavlja slagalicu i otkriva da do istine može doći samo ako poveže dva slučaja. Tko je ubio prije 13 godina, a tko ubija danas?

 • Uloge:  David Suchet (Hercule Poirot), Hugh Fraser (Arthur Hastings), Philip Jackson (James Japp), Pauline Moran (Felicity Lemon), Zoë Wannamaker (Ariadne Oliver), David Yelland (George)
 • Redatelj:  John Strickland
 • Urednica:  Ranka Horvat

Poirot, Agatha Christie (13), serija

13

13-2Svijet je na rubu Drugog svjetskog rata. Britanski pacifisti organiziraju veliki prijam na kojem susreće svog prijatelja Jappa koji je u međuvremenu postao pomoćnik načelnika londonske policije. Među uglednim uzvanicima su i engleski diplomat Stephen Paynter (Steven Pacey) i francuska znanstvenica i pobornica Stranke mira Madame Olivier (Patricia Hodge). Domaćin prijama je američki tajkun i gorljivi zagovornik stranke Abe Ryland (James Carroll Jordan). Večer kulminira uzbudljivom partijom šaha između njega i povučenog ruskog velemajstora dr. Ivana Savaranova (Michael Culkin). No Savaranov se prije početka partije sruši mrtav. Panika se brzo širi nakon Rylandova sumnjivog nestanka. Novinar Daily Cometa Tysoe (Tom Brooke) podrobno i senzacionalistički prati razvoj situacije tvrdeći da iza ubojstva stoji Velika četvorka, skupina nemilosrdnih političkih agitatora. Kad netko ubije i Jonathana Whalleya (Peter Symonds), biografa kineskog vođe Stranke mira, Velika četvorka privuče i Poirotovu pozornost. Tysoe želi pomoći te otkrije da informacije stižu iz anonimnog izvora koji surađuje s Velikom četvorkom. Poirot i Japp surađuju s Tysoeom, ali uskoro netko ubije i njegova doušnika. Svi dokazi upućuju na Stranku mira…

 • Uloge:  David Suchet (Hercule Poirot), Hugh Fraser (Arthur Hastings), Philip Jackson (James Japp), Pauline Moran (Felicity Lemon), Zoë Wannamaker (Ariadne Oliver), David Yelland (George)
 • Redatelj:  Peter Lydon
 • Urednica:  Ranka Horvat

Poirot, Agatha Christie (13), serija

13

 • Naslov epizode:  DEAD MAN’S FOLLY
 • Epizoda:  3. – 02-02-2014

13-3Imućni financijer Sir George Stubbs i njegova „ispodprosječna“ supruga Hattie pripremaju veliku i raskošnu ljetnu svečanost na svom novom posjedu Nasse House u Devonshireu kako bi impresionirali svoje susjede. Uskoro dolaze mnogobrojni gosti koji uživaju u atrakcijama poput proricanja budućnosti i gađanja kokosa. Poseban izazov je složeni lov na ubojicu koji organizira poznata spisateljica detektivskih romana Ariadne Oliver i za pomoć zamoli starog prijatelja Herculea Poirota koji se nevoljko odluči odazvati i pomoći joj oko zločina koji zasad postoji samo u njezinoj mašti.
susreće neobične i opasne uzvanike: zastupnika u parlamentu satnika Warburtona i njegovu arogantnu suprugu, svadljive turiste Aleca i Sally Legge, pohotnog arhitekta Michaela Weymana, lutajućeg skelara Johna Merdella i nezvanoga gosta, stranca Etiennea De Souzu. Tu je i Amy Folliat, bivša ponosna vlasnica Nasse, a sada siromašna podstanarka. Svatko od njih mogao bi biti ubojica, ali i žrtva. No žrtva ubojstva ipak je Marlene Tucker, glumica u Ariadninom lovu na ubojicu. Na prvi pogled čini se da motiv ne postoji, ali nije tako. Poirot i Ariadne istražuju klupko laži i tajni. Tko je ubio Marlene? Tko je upriličio Ariadnein lov na ubojicu? Može li Hercule Poirot riješiti ovaj misterij?

 • Uloge:  David Suchet (Hercule Poirot), Hugh Fraser (Arthur Hastings), Philip Jackson (James Japp), Pauline Moran (Felicity Lemon), Zoë Wannamaker (Ariadne Oliver), David Yelland (George)
 • Redatelj:  Tom Vaughan
 • Urednica:  Ranka Horvat

Poirot, Agatha Christie (13), serija

13

 • Naslov epizode:  THE LABOURS OF HERCULES
 • Epizoda:  4. – 09-02-2014

13-4Policija postavlja zamku zloglasnom kradljivcu umjetnina Marrascaudu. Obitelj Le Mesurier priprema se predstaviti svoju lijepu kćer Lucindu koja bi trebala nositi skupocjenu dijamantnu ogrlicu. Na prijemu će biti izložena i slika Herkul ubija hidru Marrascaudova omiljenog slikara Van Druysa. Među uzvanicima je i Poirot. Može li Marrascaud odoljeti ovom iskušenju?
Međutim, Marrascaud ukrade sliku i dragulje Poirotu pred nosom te okrutno ubije mladu Lucindu. To teško pogodi Poirota koji pada u depresiju. Dr. Burton daje sve od sebe da mu pomogne. No se vraća poslu tek kada ga usamljeni vozač zamoli da nađe njegovu nestalu prijateljicu Nitu, sobaricu slavne ruske plesačice. Potraga ga odvodi u švicarske Alpe. Poirot se slučajno nađe u hotelu Olympos gdje se navodno skriva Marrascaud. Nakon lavine hotel je odsječen od civilizacije, a Poirot se upušta u igru mačke i miša sa zločincem kojeg se boji i kojeg prezire. Kakvu tajnu skriva bolesna plesačica Katrina Samušenka čija je sobarica nestala? Što uistinu smjera njezin psihoterapeut dr. Lutz? Zašto se zastupnik u parlamentu Harold Waring skriva u Švicarskoj? Hoće li se Annabel Rive i njezina kći Elsie Clayton spasiti od Elsieina nasilnog muža Philipa? Može li se vjerovati talijanskom vlasniku hotela Francescu? Tko je zagonetni Schwartz?
Situacija postaje još zamršenija i opasnija kad u hotel dođe kradljivica dragulja kontesa Vera Rosakov koju je Poirot upoznao prije 12 godina. Bilo tko od njih mogao bi biti Marrascaud. Može li dezorijentirani Poirot realno sagledati situaciju prije nego što se dogodi novo ubojstvo?

 • Uloge:  David Suchet (Hercule Poirot), Hugh Fraser (Arthur Hastings), Philip Jackson (James Japp), Pauline Moran (Felicity Lemon), Zoë Wannamaker (Ariadne Oliver), David Yelland (George)
 • Redatelj:  Andy Wilson
 • Urednica:  Ranka Horvat

Poirot, Agatha Christie (13), serija

POIROT 13

 • Naslov epizode:  CURTAIN: POIROT’S LAST CASE
 • Epizoda:  5. – 16-02-2014

13-5Ostarjeli Hercule Poirot, sada u invalidskim kolicima i obolio od artritisa, ponovno se susreće sa svojim starim prijateljem satnikom Hastingsom ondje gdje je sve počelo. Upoznali su se prije 30 godina na ladanjskom posjedu Styles. Poirot je tada bio izbjeglica, a Hastings ranjeni vojnik. Ondje su prvi put zajedno istraživali ubojstvo, a čini se da će to i posljednji put učiniti upravo ovdje.
Od posljednjeg susreta obojicu je pogodila tragedija. Hastings je postao udovac, a Poirot teški srčani bolesnik. No um velikog detektiva i dalje je vrlo oštar i aktivan. Povjerava svom starom prijatelju kako je uvjeren da se u Stylesu ponovno skriva ubojica te da je samo pitanje vremena kad će ubiti. No problem je u tome što Poirot još ne zna tko je ubojica ni tko je žrtva, a zbog lošeg zdravlja ne može voditi istragu onako kako bi to htio. Poirot uposli Hastingsa da bude njegove oči i uši. No njegovo je zdravstveno stanje sve lošije, a ostali gosti uskoro postaju žrtve neobičnih napada. Poirot je sve uvjereniji da je napokon susreo sebi ravnog. Mora prikupiti posljednje atome snage i maksimalno iskoristiti svoje „male sive stanice“ u borbi s neprijateljem na svom posljednjem slučaju.

 • Uloge:  David Suchet (Hercule Poirot), Hugh Fraser (Arthur Hastings), Philip Jackson (James Japp), Pauline Moran (Felicity Lemon), Zoë Wannamaker (Ariadne Oliver), David Yelland (George)
 • Redatelj:  Hettie Macdonald
 • Urednica:  Ranka Horvat

izvor: http://raspored.hrt.hr

Pogledano 222 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: