Premijera „Ubistva u Orijent Ekspresu“

Premijera „Ubistva u Orijent ekspresu“ u našim bioskopima 9. novembra

Premijera „Ubistva u Orijent ekspresu“, u režiji Keneta Brane, najiščekivanijeg filma u ovoj godini. Nova ekranizacija sa Mišel Fajfer, Džudi Denč, Džonijem Depom, u našim bioskopima 9. novembra

Premijera
ULOGA Reditelj Kenet Brana glavnog junaka Herkula Poaroa

SAMO šest dana posle glamurozne svetske premijere u londonskom „Rojal Albert holu“, kojoj su prisustvovali i članovi britanske kraljevske porodice, rimejk filma „Ubistvo u Orijent ekspresu“, u režiji Keneta Brane, stiže pred našu publiku 9. novembra, u distribuciji „Megakom filma“.

Kako su u svojim izveštajima sa premijere objavili svetski mediji, nova verzija kultnog romana Agate Kristi na velikom platnu je i najiščekivaniji u ovoj godini. Crvenim tepihom „Albert hola“ prošao je deo holivudskog zvezdanog neba – Kenet Brana, koji i glavnog junaka Herkula Poaroa, Mišel Fajfer, Džudi Denč, Džoni Dep, Vilijem Defo, Penelope Kruz, Keli Bruke, Dejzi Ridli, Džoš Ged, Olivija Kolman…

Kenet Brana: Obožavam dobre pripovedače

Slavni britanski reditelj i glumac, zajedno sa scenaristom Majklom Grinom, okupio je izvanrednu glumačku ekipu za novu ekranizaciju jednog od najpopularnijih i najobjavljivanijih romana svih vremena.

– Obožavam dobre pripovedače, i kada dobijete priliku da se vratite na „Ubistvo u Orijent ekspresu“ Agate Kristi, ne samo da imate veličanstveno delo, već i nešto što će vas duboko dirnuti. Počastvovan sam što imam fantastičnu ekipu glumaca, koji će udahnuti život u ovu mračnu priču i ponuditi je novoj generaciji – izjavio je Kenet Brana, koji je sebi dodelio lik najslavnijeg detektiva Herkula Poaroa.

Dugotrajne i studiozne pripreme

Pripreme za snimanje filma bile su studiozne i trajale su mesecima. Brana i njegov produkcijski tim rekonstruisali su Istanbul i železničku stanicu iz 30-ih godina prošlog veka, u vreme kada se odvija i radnja romana. U „Longkros studiju“ u Sureju, u Engleskoj, sagradili su i autentičnu lokomotivu i vagone Orijent ekspresa iz zlatnog perioda, tako da je, kako je izjavio, „i sam voz jedan lik u ovom filmu“. A da bi „putovanje“ vozom glumcima izledalo što realnije, Brana je snimio predele evropskih sela i emitovao ih na LED ekranima, koji su se nalazili oko prozora vagona. Posebnom tehnikom imitirao je i kretanje voza, i čitav vagon postavio je na postolje koje se mrda.

Pored originalne scenografije, je do perfekcije doveo i kreiranje kostima, izbor materijala za haljine i odela, a čak tri meseca su potrošena na eksperiment sa tkaninom za kravatu Herkula Poaroa, kako bi se napravio savršen čvor. Za „ličnu kartu“ Poaroa, njegove brkove, Brana je sakupio sve opise Agate Kristi, i sa vlasuljarima je radio skoro devet meseci da bi napravio „najveličanstvenije brkove u celoj Engleskoj“.

RIMEJK Olivija Kolman i Džudi Denč

– Agatino „Ubistvo“ je misteriozno, ubedljivo i uznemirujuće, i naš cilj je bio da nađemo novi pristup ovom delu, jer smatram da su klasici vredni preispitivanja – poručio je Brana. – Nisam hteo da gledam film „Ubistvo u Orijent ekspresu“ Sidnija Lameta iz 1974, koji se smatra najboljom ekranizacijom do sada, jer sam želeo da radimo na sopstvenoj verziji romana. Ono što je izgledalo da će biti raskošno putovanje vozom kroz Evropu, pretvorilo se u jednu od najglamuroznijih, najnapetijih i najuzbudljivijih misterija svih vremena, i to je za mene bio izazov.

Ekipa snova: Kenet Brana, Džoni Dep, Mišel Fajfer, Džudi Denč, Penelope Kruz…

Džonija Depa videćemo kao gangstera Semjuela Edvarda Račeta, a legendarna Džudi Denč je princeza i ruska emigrantkinja, koja čitavom filmu dodaje malo „sibirske hladnoće“, kako je zapisala britanska kritika. se posle duže pauze vratila na upravo ulogom fatalne, glamurozne i tvrdoglave udovice sa tajnom, gospođe Habard. Jedna od najmisterioznijih uloga pripala je Penelopi Kruz, koja tajanstvenu misionarku Pilar Estravados, Džoš Gad je Hektor Mekvin, Račetov lični asistent, a Dejzi Ridli je Meri Debenam, devojka iz radničke klase…

je snimljen u 4D tehnici, i, prema pisanju časopisa „Verajeti“, Kenet Brana može da očekuje rekordnu gledanost, ali i nagrade za umetničku vrednost.

POVRATAK u ulozi gospođe Habard

PET NOMINACIJA ZA OSKAR

ROMAN „Ubistvo u Orijent ekspresu“ doživeo je mnogobrojne filmske i televizijske verzije širom sveta, a najboljom se smatra Sidnija Lameta iz 1974. On je takođe imao „zvezdanu“ podelu – Herkula Poaroa igrao je Albert Fini, a u glumačkoj ekipi su bili i Šon Koneri, Entoni Perkins, Vanesa Redgrejv, Lorin Bekol, Ingrid Bergman, koja je osvojila Oskar za najbolju sporednu ulogu. Lametov film imao je pet nominacija za Oskar, uključujući i onu za najbolju mušku ulogu, i to je jedina ekranizacija koja je Herkula Poaroa preporučila za najveću filmsku nagradu.

Premijera Akteri filma u „Albert holu“

INSPIRACIJA BALKANOM

AGATA Kristi je najobjavljivanija autorka svih vremena, a „Ubistvo u Orijent ekspresu“, kako je pokazala jedna svetska anketa, smatra se njenim najboljim delom. Zanimljivo je da je čuvena spisateljica za roman koji je prvi put objavljen 1934. bila inspirisana – Balkanom. Tih godina otvorena je nova ekskluzivna železnička turistička trasa, od Londona, Pariza, Minhena, Beča, Budimpešte i Beograda, do Carigrada. Nezgoda koja se dogodila na šinama tadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS), na egzotičnom orijentu, kako je sama Agata Kristi jednom izjavila, dala joj je motiv da napiše jednu od svojih detektivskih priča.

Preneto sa: http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:694165-Velicanstveni-brkovi-Herkula–Poaroa

Pogledano 229 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: