Prikaz knjige: Sofi Hana „Ubistva s monogramom“

Bez obzira što je mrtva već četrdeset godina, je i dalje Kraljica zločina. Bez obzira što je dama Agata bila veoma vredna i kriminalistički žanr obogatila sa čak 66 romana i 14 zbirki priča, njeni poklonici su decenijama sanjali o novom slučaju čuvenog Herkula Poaroa.

djordjebajic-2

Romansijerka i pesnikinja (rođena 1971) prisutna je na britanskoj književnoj sceni već dve decenije. Poslednjih desetak godina, Hana je stekla popularnost pišući psihološke krimiće, a po njenim romanima je pre par godina snimljena sasvim solidna serija Zagonetni slučaj (Case Sensitive) sa Olivijom Vilijams u glavnoj ulozi. Elem, upravo je Hana odabrana da nastavi avanture čuvenog Poaroa. Mudar izbor, reklo bi se, ali ujedno i veliki izazov za pisca koji na to pristane.

Imajući u vidu da je u romanu (1975) zaokružila serijal o Poarou, Hana je svoju priču smestila u daleku prošlost, u dvadesete godine XX veka. U tom kontekstu, Ubistva sa monogramom se mogu posmatrati kao „izgubljeni“ Poaroov slučaj koji se odigrao, otprilike, negde između MisterijePlavog voza (1928) i Opasnosti kod End Hausa (1932). Nova zagonetka koja će uposliti Belgijančeve male sive ćelije je zapravo prilično intrigantna – u lukuznom londonskom hotelu pronađena su tela dve žene i jednog muškarca – žrtve su u svojim odvojenim sobama ubijene na identičan način, a misterija se produbljuje kada se sazna da je ovaj zločin u vezi sa tragedijom koja se odigrala pre 16 godina u jednom engleskom gradiću.

ubistva_s_monogramom-sofi_hana_v se u svojim romanima više puta  bavila zločinima koji su se odigrali u prošlosti (Pet prasića, Slonovi pamte, Usnulo ubistvo), pa se Ubistva sa monogramom, sasvim prikladno, naslanjaju na tu tradiciju. Da bi razrešio misteriju trostrukog ubistva u hotelu, Poaro mora da kopa po prošlosti. Narator romana, mlađani inspektor Skotland Jarda Kečpol, pomaže belgijskom detektivu u rešavanju slučaja i predstavlja svojevrsnu zamenu za Artura Hestingsa i/ili inspektora Džapa. Hana je posegnula za novim likom verovatno da bi romanu dala vlastiti pečat, ali, iskreno, Kečpol nije nešto preterano zanimljiv. Njegovo prisustvo u romanu više smeta, nego što koristi.

Poaro je solidno oživljen, vidi se da je Hana detaljno proučila prethodne romane, ali ga, pogotovo imajući u vidu višedecenijsko „odsustvo“, nema dovoljno. Takođe, na početku obećavajuća misterija se tokom romana sve više urušava. Razrešenje poseduje dozu senzacionalizma koja nije bila svojstvena Krisitijevoj, što je dodatno razočarenje. je solidan pisac, to je očigledno i u ovom romanu, ali jednostavno ne može da se nosi sa Kraljicom. Ubistva sa monogramom su pristojan krimić, ali dosta gubi kada se stavi u kontekst ranijih romana o Poarou. Da li ga čitati? Da, ali samo pod uslovom da ste već pročitali sve postojeće romane Agate Kristi. Zašto posezati za imitacijom kada su originali dostupni?

Kupite knjigu Sofi HaneUbistva sa monogramom na sajtu Lagune, izdavača ove knjige.

Piše: Đorđe Bajić
Izvor: http://citymagazine.rs/clanak/prikaz-knjige-sofi-hana-ubistva-sa-monogramom

Pogledano 282 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: