Prikaz romana „Misterija tri četvrtine“ Sofi Hane

Prikaz romana „Misterija tri četvrtine“ Sofi Hane

Misterija tri četvrtine“ Sofi Hane – Zaplet ovog romana je veoma zanimljiv – četvoro ljudi koji nisu ni na koji način povezani dobijaju po pismo koje ih optužuje za ubistvo istog čoveka, a u potpisu stoji ime čuvenog detektiva. S tim što, naravno, nije poslao ta pisma. Njegova znatiželja i ponos ne mogu da dozvole da ovaj bizaran splet okolnosti ostane nerazjašnjen, i zato on započinje istragu.

tri četvrtine“ je treći roman o Herkulu Poarou koji je napisala . Preuzeti na sebe nastavak o jednom od najpoznatijih detektiva na svetu sigurno je težak zadatak, ali Hana u tome uspeva. Ipak, postoji i jedna razlika – Hanin pristup je malo komičniji. Umesto da oponaša stil Kristijeve – što je verovatno nemoguć zadatak – autorka daje sopstvene poglede na likove. Kao i u prethodna dva romana, priču nam donosi inspektor Skotland jarda Edvard Kečpul, lik poput doktora Votsona koji beleži Poaroove slučajeve za buduća pokolenja. Sporedni junaci, poput Kečpula i konobarice Fi Spring, otvaraju prostor za razvijanje budućih priča.

Poput klasičnih krimića, postavka romana funkcioniše besprekorno. Likovi su specifični i ne zaboravljaju se lako, a radnja je prepuna zapleta i neočekivanih preokreta kakvi se očekuju u romanima o Poarou. Svi tragovi su pred vama, ali jedini koji je u stanju da ih sve poveže u smislenu celinu jeste belgijski detektiv. Otkriće zauzima dobar deo knjige, a čitalac oseća istu napetost kao i junaci, u iščekivanju raspleta dok su svetla pozornice uperena na Poaroa čija će inteligencija ponovo zablistati.

„Misterija tri četvrtine“ je zabavan, mudar omaž jednom od najvećih detektiva ikada napisanih, kao i, naravno, njegovoj autorki. Sve što nakon ovog romana možemo da uradimo jeste da očekujemo novi roman iz pera talentovane Sophie Hannah.

Izvor: readinginwellies.blogspot.com
Prevod: Dragan Matković

Prikaz romana „Misterija tri četvrtine“ Sofi Hane
Preuzeto sa: https://www.laguna.rs/laguna-bukmarker-prikaz-romana-misterija-tri-cetvrtine-sofi-hane-unos-12076.html

Pogledano 137 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: