Prošle su 42 godine od smrti najpoznatije književnice Agate Kristi

Agata Kristi ( Christie), književnica kriminalističkih romana u kojima je glavni junak detektiv Herkul Poaro (Hercule Poirot) putnica, istraživačica i majka.

Rođena u mjestu Tourquay, u jugozapadnoj Engleskoj, 15. septembra 1890. godine bila je najprodavaniji romanopisac svih vremena.

Ono što je bilo neobično za ta vremena jeste da se školovala kod kuće. Učitelji su joj bili otac i majka koja je bila odlična pripovjedačica. Njena majka nije željela da njena kćerka nauči čitati dok ne napuni osam godina, ali budući da je Agata bila jedino dijete u kući iz dosade je naučila čitati već sa pet godina.

Poznata je po svojim kriminalističkim romanima, njih čak 66 koliko ih je napisala i 14 kratkih priča, ali i najduže prikazivanoj drami na svijetu „Mišolovka“. Njene su prodane u preko milijardu primjeraka na engleskom jeziku, a isto toliko ih je prodano na svjetskim jezicima.

„Šta sada da kažem sa svojih 75 godina? Hvala Bogu za moj divan život i svu ljubav koju sam imala“, kazala je svojevremeno Agata.

Odakle je crpila kreativnost

Sve priče koje bi pročitala od trilera pa i poezije upijala je i pohranjivala u svoju maštu. Izmišljala bi potom imaginarne prijatelje, igrala se sa svojim životinjama, pohađala časove plesa i počela da piše pjesme još dok je bila dijete.

Sa svojih 15 godina pohađala je časove klavira i pjevanja. S obzirom na zavidne uspjehe koje je postizala mogla je biti vrhunska pijanistica, ali zbog njene stidljivosti to ipak nije bilo moguće.

Od svoje 18-te godine počela je pisati kratke priče. Godine 1914. se prvi put udala nesretno za narednika Arčibalda Kristija (Archibalda Christieja), pilota Kraljevskog zračnog korpusa. S njim je dobila kćerku Rozalind (Rosalind), a razveli su se 1928. godine.

Za vrijeme Prvog svjetskog rata radila je u bolnici, a zatim u ljekarni. To je utjecalo i na njena djela: mnoga ubistva izvršena su otrovom.

1930. godine Kristi se ponovno udala za katolika Sir Maxa Mallowana, britanskog arheologa 14 godina mlađeg od nje.

Putovanja s njim poslužila su joj kao inspiracija za s radnjom na Bliskom Istoku. Druga djela, kao „Ten Little Indians“ smjestila je u okolicu Torquaya, gdje je rođena.

Godine 1970. odlikovana je redom Britanskog Imperija i mogla je nositi titulu Dame (ženski ekvivalent Sira).

Agata Kristi preminula je 12. januara 1976. u 85. godini života. Također, u 85. godini preminula je i njena jedina kćerka Rozalind.

Izvor: http://avaz.ba/lifestyle/kultura/339832/kraljica-krimi-romana-prosle-su-42-godine-od-smrti-najpoznatije-knjizevnice-agate-kristi

Pogledano 513 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: