Publika uhvaćena u Mišolovku

Misolovka Agathe , najduze kontinuirano igrana drama svih vremena originalno je 1947. nastala kao radio drama. Tri slijepa misa, kako se ta polusatna forma zvala, napisana je po izricitoj zelji kraljice Mary u prigodi obiljezavanja njezinog osamdesetoga rodjendana. Naime, u nizu svecanosti i proslava kojima je bila okruzena poznata je kraljica majka pozeljela i nesto od jedne druge kraljice, one krimi forme, kao poklon za rodjendan.

Ideja za komad rodila se iz istinitog dogadjaja, a slavu mu je zajamcila odluka da se pretvori u cjelovecernju dramu. Tri slijepa misa, ipak, Christieva je nakon uspjeha radio drame prvo pretvorila u kratku pricu, da bi odmah zatim napisala i dramu, naslovljenu Misolovka. Kako je na kraju drame publika zamoljena da ne oda ime ubojice i kako bi i sama sacuvala kazalisnu tajnu Christie odlucila se potpisati ugovor za objavljivanje kratke price, ali tek kad se zavrsi njezino igranje na West Endu. Nesretni se izdavac prevario u jednom: nitko, bas nitko nije mogao ni sanjati da ce drama praizvedena potkraj 1952 i danas, 55 godina kasnije biti jos na repertoaru kazalista, odigravsi neprekidan niz od 23 000 izvedbi u trenutku viroviticke premijere.

o_10_1Kratka prica Tri slijepa misa tako svoje englesko izdanje jos ceka, premda je u medjuvremenu objavljena u Americi. praizvedena u londonskom New Ambassadors kazalistu 25. studenoga 1952. samo je jednom mijenjala pozornicu, pocetkom 1974, kad je prebacena u susjedni St Martin’s Theatre. Za ovih nekoliko desetaka tisuci izvedbi predstava je promijenila mnoge glumce, nitko nije u stanju toliko godina igrati osam puta tjedno istu ulogu. Najdulje su izdrzali glumci Mysie Monte i David Raven koji su neprekidnih jedanaest godina igrali svoje uloge gospodje Boyle i Majora Metcalfa. No, posljednjih su se dekada producenti odlucili sacuvati mentalno zdravlje glumaca pa se kompletna glumacka podjela mijenja jednom godisnje, uvijek u studenom, kad pada i godisnjica praizvedbe.

Jedan je glumac ipak u predstavi od pocetka: Deryck Guyler, iako je umro i dalje je prisutan, sad kao glas spikera iz radio aparata. Uz njega, u originalnom izdanju prezivio je samo jos jedan rekvizit: sat, ostatak scenografije morao je zbog dotrajalosti biti mijenjan vise puta. No, taj sat ocito nema namjeru otkucati posljednji trenutak ove produkcije jer i danas, Misolovka spada u rijetke predstave za koju ulaznicu ne mozete kupiti na predstave u pola cijene na popularnom londonskom Leicester Square. Ona je i dalje rasprodana pa genijalni scenski krimic, ima izglednu buducnost, koju treba pozeljeti i virovitickoj predstavi!

I da, nemojte otkriti tko je ubojica – a bit cete i sami iznenadjeni otkricem – nikome tko nije gledao predstavu!

Jasen Boko

(Tekst preuzet sa web site-a : Kazaliste Virovitica (http://www.kazalistevirovitica.hr)

(zahvaljujem Suzy iz Zagreba na poslatoj informaciji i linkovima)

Pogledano 70 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: