Publika uhvaćena u Mišolovku

Misolovka Agathe Christie, najduze kontinuirano igrana drama svih vremena originalno je 1947. nastala kao radio drama. Tri slijepa misa, kako se ta polusatna forma zvala, napisana je po izricitoj zelji kraljice Mary u prigodi obiljezavanja njezinog osamdesetoga rodjendana. Naime, u nizu svecanosti i proslava kojima je bila okruzena poznata je kraljica majka pozeljela i nesto od jedne druge kraljice, one krimi forme, kao poklon za rodjendan.

Ideja za komad rodila se iz istinitog dogadjaja, a slavu mu je zajamcila odluka da se pretvori u cjelovecernju dramu. Tri slijepa misa, ipak, Christieva je nakon uspjeha radio drame prvo pretvorila u kratku pricu, da bi odmah zatim napisala i dramu, naslovljenu Misolovka. Kako je na kraju drame publika zamoljena da ne oda ime ubojice i kako bi i sama sacuvala kazalisnu tajnu odlucila se potpisati ugovor za objavljivanje kratke price, ali tek kad se zavrsi njezino igranje na West Endu. Nesretni se izdavac prevario u jednom: nitko, bas nitko nije mogao ni sanjati da ce drama praizvedena potkraj 1952 i danas, 55 godina kasnije biti jos na repertoaru kazalista, odigravsi neprekidan niz od 23 000 izvedbi u trenutku viroviticke premijere.

o_10_1Kratka prica Tri slijepa misa tako svoje englesko izdanje jos ceka, premda je u medjuvremenu objavljena u Americi. praizvedena u londonskom New Ambassadors kazalistu 25. studenoga 1952. samo je jednom mijenjala pozornicu, pocetkom 1974, kad je prebacena u susjedni St Martin’s Theatre. Za ovih nekoliko desetaka tisuci izvedbi predstava je promijenila mnoge glumce, nitko nije u stanju toliko godina igrati osam puta tjedno istu ulogu. Najdulje su izdrzali glumci Mysie Monte i David Raven koji su neprekidnih jedanaest godina igrali svoje uloge gospodje Boyle i Majora Metcalfa. No, posljednjih su se dekada producenti odlucili sacuvati mentalno zdravlje glumaca pa se kompletna glumacka podjela mijenja jednom godisnje, uvijek u studenom, kad pada i godisnjica praizvedbe.

Jedan je glumac ipak u predstavi od pocetka: Deryck Guyler, iako je umro i dalje je prisutan, sad kao glas spikera iz radio aparata. Uz njega, u originalnom izdanju prezivio je samo jos jedan rekvizit: sat, ostatak scenografije morao je zbog dotrajalosti biti mijenjan vise puta. No, taj sat ocito nema namjeru otkucati posljednji trenutak ove produkcije jer i danas, Misolovka spada u rijetke predstave za koju ulaznicu ne mozete kupiti na predstave u pola cijene na popularnom londonskom Leicester Square. Ona je i dalje rasprodana pa genijalni scenski krimic, ima izglednu buducnost, koju treba pozeljeti i virovitickoj predstavi!

I da, nemojte otkriti tko je ubojica – a bit cete i sami iznenadjeni otkricem – nikome tko nije gledao predstavu!

Jasen Boko

(Tekst preuzet sa web site-a : Kazaliste Virovitica (http://www.kazalistevirovitica.hr)

(zahvaljujem Suzy iz Zagreba na poslatoj informaciji i linkovima)

Pogledano 83 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: