Roman Agate Kristi najbolji krimić svih vremena

Agate Kristi „Ubistvo Rodžera Akrojda“ iz 1926. najbolji je krimi roman svih vremena, pokazala je anketa sprovedena među njenim kolegama povodom 60. godišnjice Društva pisaca kriminalističkih romana.

Među 10 najboljih krimića po izboru 600 članova Društva našao se još jedan Agate Kristi u kojem zločin rešava Herkul Poaro – „Ubistvo u Orijent ekspresu“ iz 1934.

Kako navodi BBC, Agata Kristi proglašena je i najboljim autorom krimi romana u istoriji, dok je ciklus romana o Šerloku Holmsu proglašen najboljim serijalom.

Na spisku su i dva romana Rajmonda Čandlera – „Veliki san“ i „Dugi oproštaj“, „Baskervilski pas“ Artura Konana Dojla, „Mesečev kamen“ Vilkija Kolinsa i „9 krojača“ Doroti Sajersa.

U „Ubistvu Rodžera Akrojda“ Poaro istražuje smrt dva stanovnika malog engleskog sela, a se završava otkrićem koje se danas smatra najboljim preokretom radnje u istori toga žanra.

Izbor najboljeg krimića svih vremena poklopio se sa poslednjim pojavljivanjem Dejvida Sušea u ulozi Herkula Poaroa u epizodi „Zavesa – Poaroov poslednji slučaj“ koja će biti prikazana 23. novembra.

Pogledano 1.580 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: