Serija po romanu Agate Kristi: „Nesreća nevinih“ je sasvim kontroverzna

Nesreća nevinih

Serija po romanu Agate Kristi: „Nesreća nevinih“ je sasvim kontroverzna – Iako je od njene smrti prošlo više od četiri decenije, ne gubi na aktuelnosti i popularnosti. Nedavno je u našim medijima vođena polemika da li njena dela treba da se nađu u srednjoškolskoj lektiri što, bez obzira da li će se to dogoditi ili ne, pokazuje da su kvaliteti ove autorke prepoznati i u Srbiji, kako među poklonicima književnih misterija, tako i u delu stručne javnosti.

Novih romana i priča, naravno, više nema, ali zato sveže adaptacije ledi Agatu stalno vraćaju u žižu. Krajem 2017. godine  je prilično trapavo pokušao da oživi čuvenog Herkula Poaroa u Ubistvu u Orijent ekspresu, a sada, u aprilu 2018, Bi-Bi-Si je gledaocima predstavio trodelnu Nesreću nevinih (Ordeal by Innocence), mini-seriju zasnovanu na istoimenom romanu iz 1958. godine.

Nesreća nevinih je i ranije adapritana, a najpoznatija je verzija iz 1985. u kojoj su glumili Donald Saterlend i Fej Danavej. Scenario za najnoviju verziju napisala je Sara Felps, koja je za BiBiSi već adapirala dva romana Kristijeve.  je pretočen u trodelnu, a  u dvodelnu mini-seriju. Uspeh nije izostao, pa se nova saradnja nametnula kao logičan sled događaja.

Doduše, novu ekranizaciju Nesreća nevinih su od samog početka mučili problemi. Nakon što je glumac Ed Vestvik optužen za seksualni napad, planirano prikazivanje serije odloženo je i njegove scene su snimljene sa novim glumcem, Kristijanom Kukom. Imajući u vidu ovaj krupan problem, konačni rezultat nije nimalo loš – naknadne intervencije se ne primećuju, što je svakako zasluga uigrane produkcije i rediteljke Sandre Goldbačer. Nova adaptacija je scenografski i kostimografski raskošna i vizuelno ispolirana, prvoklasni primer retro šika, što je i bilo za očekivati imajući u vidu da je BiBiSi stao iza projekta. Tu su i britanske zvezde u zamašnim ulogama: Bil Naj, Elis Iv, Ana Čenselor i Metju Gud su svakako najpoznatija lica u ovoj krvavoj porodičnoj misteriji, a zapaženu ulogu ostvario je i Luk Tredavej, brat blizanac poznatijeg Harija. Sve u svemu, produkciji nema šta da se zameri – vrhunska je.

Ono što je izazvalo kontroverzu jesu promene koje je Sara Felps napravila u odnosu na literarni predložak – naime, nova verzija sadrži par psovki koje ne postoje u romanu. To je dovelo do burnog protesta najfanatičnijih poklonika dela Agate Kristi, a mnogi su zamerili i to što je poslednji čin značajno izmenjen, a identitet ubice promenjen. Iskreno, meni ove intervencije nisu smetale. Naprotiv. Dopalo mi se što je ton serije znatno mračniji u odnosu na roman, što su strasti uzburkanije, tajne smrtonosnije. Scenario donosi neke zanimljive i inteligentne preokrete i izmene u odnosu na predložak, što novu verziju čini svežom čak i onima koji dobro poznaju izvorni roman. Doduše, na momente previše agresivna montaža i prečesti flešbekovi umeju da budu pomalo zamorni i zbunjujući. Nesreća nevinih je, poput Svedoka optužbe, mogla da bude pretočena u dve epizode, ali ni tri sata nisu previše. Naročito imajući u vidu odličnu i istinski briljantno napisanu, odglumljenu i režiranu završnicu koja Nesreću nevinih i te kako čini vrednom gledanja.

Izvor: http://citymagazine.rs/clanak/serija-po-romanu-agate-kristi-nesreca-nevinih-stara-prica-u-novom-ruhu

Pogledano 1.027 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Jedan komentar na “Serija po romanu Agate Kristi: „Nesreća nevinih“ je sasvim kontroverzna

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: