Sir David Suchet (Sir Hercule Poirot)

Sir je 09. oktobra 2020. godine zamenio Davida Sucheta, iako, dodajemo, on nikada neće u našem pogledu na čuvenog belgijskog detektiva, biti iko drugi do Hercule Poirot.

Britanska kraljevina sa Kraljicom Elizabetom II na čelu, mu je učinila veliko priznanje i čast, ove 2020. godine dodelivši mu ovo viteško priznanje za njegov doprinos drami kao i za njegove dobrotvorne aktivnosti u karijeri dugoj 50 godina.

Sir David Suchet

Mada je našoj publici najpoznatiji po ulozi Hercule Poirota, koga je osmilila Agatha Christie, a on ga maestralno dočarao u 70 filmova tokom 14 godina, od 1989. do 2013. godine, Suchet je britanskoj publici isto tako poznat po svojim ostvarenjima u pozorištu i televizijskim dramama.

Sir David Suchet

Tako je nedavno ostvario i zapažene uloge u BBC-jevim dramama „Press“ i „Doctor Who“ (epizoda Knock-Knock) 2017. i 2018. godine, kao i u adaptaciji romana Philipa Pullmana „His Dark Materials“.

Njegovo novo odličje viteškog reda dolazi devet godina nakon što je 2011. dobio orden CBE (Commander of the Order of the British Empire – Zapovednik reda Britanskog carstva) za doprinos drami.

Ovo priznanje je treće od pet u hijerarhiji monarhističkih priznanja i dodeljuje se za istaknutu ulogu u bilo kojoj oblasti.

Međutim, titula KBE (Knight Commander of the Order of the British Empire – Viteški zapovednik reda Britanskog carstva), druga po redu po važnosti, koja mu je ove jeseni dodeljena, ovoga puta za istaknutu ulogu na nacionalnom nivou uz njegovo ime uz ostale počasti, dodaje i titulu „Sir“ – Sir David Suchet !!!

Iako se dobitnici ovog priznanja tradicionalno objavljuju dva puta godišnje, jednom u junu kao „Birthday Honours“ kada se širom Velike Britanije obeležava rođendan kraljice Elizabete II, ove godine je ceremonija pomerena za jesen zbog pandemije corona virusa. Sledeća objava priznanja biće oko Nove godine kao „New Year Honours“. se ove godine našao na „Queen’s Birthday Honours Listi –  High Award“ kao „Knights bachelor“ – osnovni rang koji kraljica dodeljuje i koji nije u članstvu nekog od organizovanih viteških redova ali je sastavni deo britanskog sistema počasti.

je rođen u Londonu 2. maja 1946. godine. Sa 16 godina se pridružio se Nacionalnom pozorištu mladih, a kasnije je trenirao i na Londonskoj akademiji za muzičku i dramsku umetnost (Lamda). Karijeru pozorišnog glumca sa stalnim angažovanjem započeo 1970. godine, radeći u pozorištu Watermill u Bagnoru, Berkshire, pre nego što se pridružio Royal Shakespeare Pozorištu.

Svoju prvu TV ulogu u jednoj epizodi serije „The Mating Machine“ dobio je 1970. godine, a prvu zapaženiju ulogu je imao u mini seriji „Oppenheimer“ 1980. godine, igrajući Edvarda Tellera u ovoj seriji o projektu Manhattan.

Pre nego što se prvi put pojavio kao na ITV-u 1989. godine, igrao je i Sigmunda Freuda u BBC-jevoj mini seriji „Freud“ 1984. godine.

Do sada je odigrao 116 uloga u raznim filmovima i TV dramama i serijama (izvor: IMDB) i ostvario veliki broj zapaženih uloga u pozorištu od kojih izdvajamo nastupe na West Endu gde je pored Lady Diane Rigg igrao u komadu „Who’s Afraid of Virginia Woolf?“ a glumio je i ulogu Salijerija od 1998. do 2000. godine u brodvejskoj produkciji „Amadeusa“.

Širom Velike Britanije, je takođe poznat i po svom dobrotvornom radu i učešću u mnogim akcijama za pomoć deci sa retkim bolestima, bolesnoj deci iz ruralnih sredina kao i za decu ometenu u razvoju zajedno sa svojim bratom Johnom Suchetom, poznatim britanskim radio voditeljem. Posebno je primećen i njegov dobrinos u prošlogodišnjoj kampanji “Colours of Christmas” koja je imala za cilj pomoć slepoj i slabovidoj deci širom sveta.

Izvor:

 

 

Pogledano 423 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: