Skandal zbog vrednog nakita pronađenog u sanduku…

Skandal zbog vrednog nakita pronađenog u sanduku
koji je pripadao Agati Kristi

Aukcijska kuca „Barns Hempton & Litlvud“ bori se da vrati nakit koji je nekada bio u vlasništvu slavne spisateljice Agate Kritsti (), a koji su greškom prodali. . „Bila sam presrecna što posedujem nešto što je bilo deo żivota Agate Kristi“, izjavila je Dżenifer na aukciji za hiljadu puta manju vrednost od procenjene, prenosi „Skaj njuz“ (Sky News).

Dżenifer Grant, poštovalac ove spisateljice kupila je na aukciji 2006. godine za 100 funti veliki sanduk koji je pripadao Agati Kristi. Po aukcijskom katalogu, sanduk je trebalo da je prazan.

Međutim, nedavno je nova vlasnica otkrila sadrżaj skrivene pregrade koja je godinama bila zakljucana, a u kojoj se nalazio nakit vredan preko 100 hiljada funti.

„Kada sam kupila sanduk, videla sam da ima jedan zaključani deo, ali u aukcijskoj kući nisu imali ključ. Godinama je taj podatak bio predmet šale u razgovoru sa mojim prijatlejima, ali nisam zaista verovala da ću unutra nešto pronaći“, rekla je Dżenifer i dodala da je zamolila majstora koji je vršio opravke u njenom domu da otvori pregradu. Unutra je pronašla 35 dukata, veliki brilijantski prsten, kao i jedan broš.

„Bila sam presrecna što posedujem nešto što je bilo deo żivota Agate Kristi“, izjavila je Dżenifer.

Za razliku od nje, predstavnici aukcijske kuće ne dele slična osećanja, i planiraju da učine sve što je u njihovoj moći da povrate vlasništvo nad sadrżajem sanduka. „Već smo konsultovali naš pravni tim. Na aukciji je bio ponuđen sanduk, ne i njegov sadrżaj. S obzirom na to da ovi novopronađeni predmeti nisu bili navedeni u aukcijskom katalogu, rekao bih da imamo realne šanse da povratimo vlasništvo“, izjavio je Andrju Tomas, predstavnik aukcijske kuće „Barns Hempton & Litlvud“.

Takođe je rekao da postoji pravni presedan, jer je 2007. postojao sličan slučaj, kada su u fioci prodatog stola pronađeni vredni crteżi koje je sud vratio aukcijskoj kući.

Autor: M. Drażic

izvor: http://www.autobrief.com/content/19681/Skandal-zbog-vrednog-nakita-pronadjenog-u-sanduku-koji-je-pripadao-Agati-Kristi

Pogledano 62 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: