Slavni britanski glumac igrao je čuvenog detektiva 25 godina

Slavni britanski glumac igrao je čuvenog detektiva 25 godina – je za mnoge jedini Poaro: Umalo je napustio seriju, ženu je upoznao u Beogradskom teatru

Slavni britanski glumac

2. maja 1946. godine rodio se Dejvid Suše, čuveni glumac koji svetsku slavu stekao igrajući detektiva Herkula Poaroa u seriji „Poaro“, koja je rađena po delu Agate Kristi. Slavni britanski glumac oduševio je svet kako je odigrao ovaj lik, a mnogi ga smatraju jedinim, pravim Poaroom.

Uvodna i odjavna špica serije „Poaro“:

 

Suše je jednom naveo da mu je ćerka Agate Kristi Rosalind Hiks rekla da bi njena majka (Agata Kristi) sigurno odobrila njegovu glumu Herkula Poaroa.

Inače, sam Dejvid dobio je ulogu slavnog detektiva na preporuku porodice Kristi.

Suše se za ulogu Poaroa pripremao čitajuću dela Agate Kristi.

– Ono što sam uradio je da sam na jednoj strani imao svoj dosije, a na drugoj gomilu priča i za danom, nedelju za nedeljom, prelistavao sam većinu romana Agate Kristi o Herkulu Poarou i zapisivao karakteristike dok nisam imao datoteku pune dokumentacije o liku. A onda je moja stvar bila ne samo da znam kakav je on, već da postepeno postajem on. Morao sam da postanem on pre nego što smo počeli da snimamo – rekao je jednom prilikom Suše.

Slavni britanski glumac – o Poarou:

Inače, Dejvid je umalo napustio seriju na samom njenom početku nakon neslaganja sa rediteljem Edom Benetom. Naime, do razmirica je došlo tokom uvodne epizode „The Adventure of the Clapham Cook“, i to oko scene gde Poaro (Suše) stavlja maramicu na klupu kako bi seo.

Kako je glumac naveo, on je samo radio ono što bi odobrila, ali je Benet smatrao to „smešnim“, piše „Mirror„.

Suše je bio odlučan u nameri.

– Ako napiše da on (Poaro) čisti prašinu na klupama u parku, onda ću to pokazati. A ako režiser kaže da to ne izgleda tako, onda ću reći, „izvinite, to on radi“ – naveo je glumac.

via GIPHY

Srećom, nije napustio seriju, a lik Poaroa igrao je punih 25 godina. Po ideji Agate Kristi, on je i stvorio lik belgijskog detektiva, od karakterističnih brkova, specifičnog hoda, pa i do akcenta.

Naime, kako bi zvučao kao Porao, Suše je dobio set belgijskih i francuskih radio snimaka od BBC-a. Takođe, slušao je i stanice na engleskom jeziku koje emituju program iz Belgije, kao i programe na engleskom jeziku iz Pariza.

– Moja glavna briga bila je da svom Poarou dam glas koji će zvučati istinito, a koji će biti i glas čoveka kojeg sam čuo u glavi kada sam čitao njegove priče – napisao je u svojoj knjizi, prenosi express.co.uk.

Slavni britanski glumac objašnjava tehniku kako pričao kao Poaro:

Za hod kakav je imao Poaro, Suše je koristio tehniku Lorensa Olivijea.

– Izašao sam da šetam u svojoj bašti sa novčićem između obraza zadnjice – osim što sam koristio mali, moderni, post-decimalni novčić. Leri (Lorens Olivije) je koristio veliki staromodni – rekao je svojevremeno Suše.

Ono što je zanimljivo, Suše je uvek imao prehladu kada je trebalo da glumi Poaroa.

– Čini mi se da uvek dobijem infekciju kada glumim Poaroa – to je misteriozno, ali to se dešava godinama – rekao je Suše.

Priča se da je Sušeov brat upozorio Dejvida da uloga Poaroa nije za njega i da on treba da je odbije.

o Poarovom hodu i kako se njegov brat nije složio da igra Poaroa:

Ima i drugih zanimljivosti za Sušea. Naime, on je 1990. godine, na njegov 44. rođendan, dobio poziv od kraljice da dođe u Bakingemsku palatu. Dejvid je na početku mislio da je u pitanju prevara, ali je na kraju shvatio da je poziv pravi. Suše je sa suprugom Šilom došao u Bakingemsku palatu i ručao sa kraljicom Elizabetom i princom Filipom.

Glumac se našao u neprijatnoj situaciji. Naime, Suše je uzeo mango iz činije sa voćem, ali nije znao kako da ga oljušti na „učtiv način“.

via GIPHY

Dejvid je morao da potraži pomoć princa Filipa, a suprug kraljice Elizabete mu je pomogao i pokazao kako se to radi.

– Vojvoda (princ Filip) uzeo još jedan mango i pokazao mi tačno šta treba da radim – prisetio se Suše.

Inače,  je oženio svoju suprugu Šilu 1976. godine. Njih dvoje su se upoznali 1972. godine u Beogradskom teatru (Belgrade Theatre) u Koventriju, gde su oboje radili.

Izvor: https://www.telegraf.rs/pop-i-kultura/film-tv/3333366-dejvid-suse-je-za-mnoge-jedini-poaro-umalo-je-napustio-seriju-zenu-je-upoznao-u-beogradskom-teatru

Pogledano 392 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: