Spisateljice sa najvećim brojem filmskih adaptacija

Spisateljice sa najvećim brojem filmskih adaptacija – Žene su oduvek pisale kriminalističke romane, a na osnovu njih su oduvek snimani odlični filmovi.

spisateljice

Dok čitav svet lamentira nad činjenicom da je vrlo malo ženskih reditelja, Holivud nikada nije oklevao kad je reč o spisateljicama – najbolji reditelji su se s radošću hvatali ukoštac sa vrlo kompleksnim projektima i reinterpretirali ih na filmskom platnu. Lako se zaboravlja koliko je filmova snimljeno na osnovu dela ženskih autora, kad se uzme u obzir koliko često su scenariji za filmove štampani. (Za mnoge autore sam saznala na osnovu filmskih verzija njihovog dela, a tek kasnije preko pisane reči.)

Pred vama su tri spisateljice po čijim je delima snimljen najveći broj filmova. Podatke za formiranje ove liste prikupila sam koristeći prvenstveno sajt IMDB, Gugl pretraživač i znanje urednika sajta CrimeReads. Ograničila sam se samo na autorke čija su dela pretočena u igrane filmove – dakle, nisu uzimani u obzir televizijski filmovi, televizijske serije i kratki filmovi. Osim toga, filmovi koji su dospeli na listu snimani su na osnovu dela koje su ove  žene pisale kao nezavisno književno delo, a ne kao originalnu priču za film.

Agata Kristi – 45 igranih filmova

Neprikosnovena kraljica krimića ima uz svoje ime 45 filmskih adaptacija, a u najavi je snimanje još tri. Ovaj ogroman opus uključuje barem 7 adaptacija romana „I ne osta nijedan“, koje su snimane širom sveta, i sa, nažalost, najrazličitijim verzijama naslova (osamdesetih godina XX veka u Rusiji snimljena je adaptacija sa bukvalno prevedenim originalnim naslovom knjige, što je zvučalo prilično rogobatno).

Iako je većina adaptacija Agatinih knjiga rađena u britanskoj ili američkoj produkciji, postoji i značajan broj sovjetskih i indijskih filmova zasnovanih na njenim knjigama.

spisateljice

Bila je miljenica mnogih velikih režisera – Džordž Polok je, tokom šezdesetih, snimio 4 različita filma zasnovana na njenom delu, a sada nastavlja njegovim putem adaptirajući Agatina remek-dela. Pa ipak, ne postoji nijedan jedini igrani zasnovan na njenim knjigama koji je režirala žena (što nije slučaj i sa televizijskim adaptacijama, ali to nije relevantno za našu listu).

Agata Kristi je uvek isticala da je „Nakrivljena kuća“ njen omiljeni roman, stoga ne iznenađuje činjenica da je po njemu snimljeno nekoliko filmova.

Koje su druge dve spisateljice i nešto više o adaptacijama njihovih knjiga potražite na
https://www.laguna.rs/laguna-bukmarker-spisateljice-sa-najvecim-brojem-filmskih-adaptacija-unos-11719.html

odakle je ovaj tekst originalno preuzet

Autor: Moli Odinc
Izvor: crimereads.com
Prevod: Maja Horvat

Pogledano 364 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: