Spomenik Agati Kristi u pozorišnom dijelu britanske prijestonice

Čuvena autorka detektivskih romana dobiće prvi spomenik u Londonu, u pozorišnom dijelu britanske prijestonice u samom centru Kovent Gardena, čime će joj biti odato priznanje za doprinos dramskoj umjetnosti.

Agatha Christie 007 300x180 Spomenik Agati Kristi u pozorišnom dijelu britanske prijestoniceSavjet Vestminstera odobrio je podizanje broznanog spomenika, rad skulptora Bena Tvistona Dejvisa, a biće visok 2,5 metar i narudžbina je producenta „Mišolovke“ ser Stivena Vejlija Koena i unuka slavne spisateljice Metjua Pričarda, prenio je Gardijan. Osmišljen je u obliku ogromne otvorene knjige, sa bistom Agate Kristi i detaljima o njenom životu i radu, uključujući i likove njenih romana Gospođicu Marpl i detektiva Herkula Poaroa, na koricama.

Priznanje za doprinos pozorištu

Lokacija za spomenik odabrana je kao znak priznanja Agati Kristi za njen doprinos londonskoj pozorišnoj sceni, budući da je bila prva autorka koja je imala tri predstave na Vest Endu koje su igrane istovremeno. Takođe, njena „Mišolovka“, koja se od 1952. godine na Vest Endu, najdugovječnija je u cijelom svijetu. Otkrivanje memorijala Agate Kristi u Kovent Gardenu najavljeno je za 25. novembar, povodom 60-godišnjice „Mišolovke“.

Rekord „Mišolovke“

Pozorište Sent Martin planira da proslavi taj jubilej i svjetski rekord i reprizama „Mišolovke“ na gostovanjima širom Velike Britanije. Popularnost te predstave objašnjava se time što priča drži gledaoce u napetosti tokom cijelog odvijanja radnje, a tematika tog komada aktuelna je i danas.

Autorka „Mišolovke“, međutim, nije smatrala to djelo najboljim za izvođenje u pozorištu, ali je ipak po nekoliko puta godišnje gledala tu predstavu. ima već bistu u gradu Torki, u kojem je i provela najveći dio života.

Preneto sa: www.pobjeda.me/2012/08/21/spomenik-agati-kristi-u-pozorisnom-dijelu-britanske-prijestonice/

Pogledano 144 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: