Studija o popularnosti romana Agate Kristi

 

Književnica koristila je reči koje izazivaju hemijsku reakciju čitalaca. Zbog toga se njeni bukvalno ne ispuštaju iz ruku, pokazuje jedna neuorolingvistička studija.

a_13

Stručnjaci sa univerziteta u Londonu, Birmingemu i Varviku proučavali su više od 80 romana Agate Kristi. Zaključili su da pojedine fraze koje je upotrebljavala služe kao okidači za podizanje nivoa serotonina i endorfina koji u mozgu izazivaju osećaj zadovoljstva.

Dr Roland Kapferer objasnio je da jezički šabloni koje je upotrebljavala stimulišu jaču aktivnost mozga nego što je to uobičajeno. Unuk Agate Kristi, Metju Pričard, izjavio je da to nije nikakva tajna, jer je ona, jednostavno, bila “pisac velikih zapleta”.

U okviru ove studije krimi Agate Kristi ubacivani su u kompjuter koji je dalje analizirao reči, rečenice i fraze. Cilj ove studije bio je da se objasni popularnost autorke, koja je u svojim delima stvorila likove detektiva Mis Marpl i Herkula Poaroa. a_76Posebno su analizirane fraze poput „možeš li ovo da pričuvaš“, “manje ili više”, “za ili dva”, “nešto nalik tome”…

Ustanovljeno je i da je koristila veoma ograničen recnik, kako bi čitaoci mogli da se koncentrišu na zaplet. Česta upotreba crtica (-) omogućava brzi, direktniji narativ. Agata Kristi ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći autor bestselera svih vremena. Prodala je više od dve milijarde primeraka širom sveta.

Autori studije o toj spisateljici saopštili su i da će sada morati da ponove to istraživanje na primeru nekih drugih autora. Tako bi videli da li i njihova dela izazivaju slične neurološke reakcije medju čitaocima.

“The Agata Code”

Studija je sprovedena za kanal ITV 1, koji je 27. decembra 2005. godine prvi put emitovao dokumentarnu emisiju “The Agata Code”.

(preneto sa web sajta: www.b92.net)

Pogledano 1.399 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: