Taj momak ume da nervira

Glumac Dejvid Suše o liku Herkula Poaroa kojeg tumaci vec dve decenije

Engleski glumac Dejvid Suše (neki njegovo prezime izgovaraju i Sacet), najpoznatiji po ulozi Herkula Poaroa, posle dve decenije kako je zaigrao poznatog detektiva Agate Kristi, ukrcace se u „Orijent-ekspres” i putovati po Evropi za potrebe dokumentarnog filma koji snima kanal Aj-Ti-Vi. Šezdesetominutni dokumentarac, ciji je radni naslov za sada „Dejvid Suše u ’Orijent-ekspresu’” prica je o cuvenom vozu koji je Agata Kristi ovekovecila u svojoj knjizi „Ubistvo u ’Orijent-ekspresu’”.

Dejvid Suše ce svojoj kolekciji filmova o Herkulu Poarou (inace uvek rado gledanih, kod nas se trenutno prikazuju na TV Foks petkom) pridružiti još cetiri nova filma, ukljucujuci i ovaj dokumentarac. Tim povodom, glumac je dao intervju londonskom listu „Gardijan” u kome, pod naslovom „Poaro i ja”, objašnjava kako je izgradio lik koji je rado gledan u celom svetu.

Daleko od toga da je Suše bio nepoznat kada je dobio ulogu Poaroa. Do tada je proveo 13 godina u poznatoj pozorišnoj trupi „Rojal Šekspir kompani” i takode vec imao dve velike uloge u televizijskim serijama. Ipak, Poaro je taj, kao što i sam priznaje, koji ga je odveo u mnoge domove i doneo mu svetsku slavu.

„Ponekad me taj lik proganja. Kada ga igram, on me potpuno uzme pod svoje. To nije ništa neobicno – cesto možete da cujete i pisce kako kažu da su potpuno u koži nekog svog lika, da ih je on preuzeo. Tako i mene Poaro preuzme. I priznajem, taj momak ume i da me nervira”, priznao je glumac.

Za svih ovih 20 godina koliko su Suše i Poaro zajedno, ljudi su, priznaje on, obicno veoma iznenadeni kad vide da je i on nizak kao i omiljeni detektiv. Drugih slicnosti, medutim, nemaju, tvrdi on. Dejvid Suše je mnogo toplija licnost nego detektiv Poaro, tvrdi „Gardijanova” novinarka.

„Ja nisam Poaro, niti me Poaroom cine samo brkovi. Kada ga igram, on pojede celu moju licnost”, objasnio je glumac. Pre Sušea, Poaroa su igrali mnogi glumci, od kojih je najpoznatiji Piter Justinov koji je detektivu Agate Kristi dao blistavost i teatralnost. Sušeova najveca briga bila je da njegovo tumacenje, posle Justinova, nece biti tako zabavno.

„Volim Pitera Justinova i mislim da je on bio odlican Poaro, ali takode smatram da nije bio onaj Poaro kojeg je Agata Kristi naslikala u knjizi. Pošto sam ja karakteran glumac, uvek radim u saradnji sa mojim piscem koji je osmislio taj lik, bilo da je rec o Šekspiru ili nekom drugom. Pokušavam da istražim zašto su oni naslikali baš takav lik. Kada sam poceo da citam knjige o Poarou, shvatio sam da je on lik kakav nikada pre nisam sreo. Uprkos tome što sam ga video na ekranu mnogo puta, sa mnogim glumcima, nikada ga zapravo pre citanja nisam video. I tada sam shvatio da jedino što mogu da uradim tumaceci ga, jeste da ga igram upravo onako kako ga je mašta Agate Kristi zamislila”, rekao je Suše u intervjuu.

Dejvid Suše je roden 2. maja 1946. u Londonu. Oženjen je Šilom Feris sa kojom ima dvoje dece.

Napraviti umetnost od tumacenja detektiva Poaroa, vrlo je dubok i komplikovan proces, objasnio je glumac. „Pretpostavljam da bi moglo da mi bude zamereno da uzimam glumu suviše ozbiljno i da joj oduzimam zabavu. Ali ja zaista radim svoj posao veoma ozbiljno i preuzimam odgovornost za to. Upravo zato što je Poaro tako razlicit od mene, prvenstveno u nacinu razmišljanja, ja ne mogu sa tim likom da idem na spavanje, da se budim i pijem kafu. Ne! Ne mogu ja to da radim sa tim momkom! Ja u njegovu kožu ulazim kada dodu po mene i povezu me na snimanje!”, priznaje glumac.

Kada Dejvid Suše sedne pored vozaca a kola krenu, on pocinje da cita dijalog za naredni dan, jer ih uvek sprema unapred. „Ja cak uvek radim deset dana unapred, jer je taj mali covek mozak koji hoda. On ne brine za svoje telo, on brine samo o svojim malim sivim celijama. To je nacin na koji on radi i živi. I stoga ja moram sve dijaloge da znam unapred, jer njegove reci ne izlaze iz njegovih usta vec iz mozga”, kaže Suše, koji ulazi u lik Poaroa i dok ga šminkaju.

U momentu kada mu stave brkove, on je u Poarovoj koži i pocinje da se menja.

„Kad osetim brkove na svom licu, tada se drugacije i smejem, onako kako to Poaro cini, poluosmehom. Tu prestajem da budem ja. I nisam ja dok god mi ne skinu brkove”, zakljucuje glumac.

Dejvid Suše je roden u Londonu 1946. godine, a strast za glumu je otkrio još kao srednjoškolac. Sa 18 godina pridružio se nacionalnom teatru mladih a zatim je studirao na londonskoj akademiji muzike i dramskih umetnosti. Još je u školskom teatru stekao reputaciju karakternog glumca.

Jedino zbog cega žali jeste to što je malo igrao na filmu, što bi mu omogucilo da stigne do filmske publike da se i ona upozna s njegovim radom. Priznaje da to nikada ne bi radio u Holivudu, ali ga zanima evropski nezavisni film i to bi zaista voleo da radi. To je, naglašava, samo nada, ne i frustracija.

Zadovoljan je tu gde je, tim pre što mu nije dosadno. Još nije završio posao sa Poaroom

(preneto sa website: http://www.politika.rs)

Pogledano 191 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: