Tajanstveni događaj u Stajlsu – Agata Kristi (Hercule Poirot, #1)

Prvi o Herkulu Poaro-u čuvene Agate Kristi je „„. Jedno ubistvo, nekoliko osumnjičenih… Odavde je sve zapravo i počelo…

Tajanstveni događaj u Stajlsu – moj sinopsis

Sve se vrti oko ubistva bogate Emili Ingltorp. Posetu prijatelja Artura Hejstings-a pratiće i domaćice čije porodice je on gost u kući u Stajlsu. Ukućani su zatekli nesrećnu Emili potpuno zaključanu u njenoj spavaćoj sobi sa navučenim resicama na vratima sa unustrašnje strane na spratu kuće u kojoj je živela. Kako je ubica uspeo da uđe u njenu sobu zaključanu iznutra i da otuda potpuno neopaženo umakne? Ko je učinio ovaj monstruozan zločin?

Osumljičenih je nekoliko, zapravo čitava porodica i nekoliko bliskih prijatelja… Tu čuveni Poaro stupa na cenu, a da li će uspeti da razreši slučaj i na koji način…ostaje nam da saznamo u prvom romanu Agate Kristi o čuvenom detektivu Poaro-u…

Moji utisci o prvom romanu „Tajanstveni događaj u Stajlsu“

Od toliko izdanja Agate Kristi, zašto baš ovo?

Pošto je počela polako da izdaje njene romane, eto prilike da krenemo lepo od samog početka…

Kao prvo moram da priznam da ja do sada još nisam čitala ni jedan Agate Kristi. Znam, teško je poverovati, ali je tako… Pravo da vam kažem čovek često ne zna ni odakle da počne, a izdanja koja se kod nas mogu naći su do sada bila ili neka džepna izdanja po trafikama ili su to neka stara srpsko-hrvatska izdanja koja teško možeš i da pohvataš gde im je glava – gde im je rep.

Imala sam ideju da polako krenem sa nekim poznatim piscima koje još uvek nisam čitala i da otvorim mali čitalački maraton, a ovo mi se izdanje učinilo idealnom prilikom za to. Pojava ovog izdanja je u neku ruku bila izgovor za realizaciju te moje ideje. Dakle, zajedno sa mnom možete polako da prolazite kroz sve njene romane, a nadam se da će istrajati u objavi svih romana o Poaro-u. Ima ih poprilično mnogo koliko je meni poznato, pa zato to i kažem… Nešto mi nije baš najjasnije kojim to redosledom izdaju, jer svako ima neku svoju teoriju koji redosled knjiga treba pratiti, no dobro… Ja ću se držati njihovog reda , a videćemo koliko će knjiga biti objavljeno…

Ono što me je još veoma zainteresovalo i zapravo opredelilo za baš ovo izdanje je i to što su oni rešili ne samo da izdaju njene romane, već te njene romane prati i istraživački rad Džon Karen-a poznatog izučavaoca Agatinih dela, koji je prikupljao sve interesantne zapise Agate Kristi i kroz njegove radove možemo se upoznati sa Agatinim stvaralačkim životom.

Naime, u ovoj prvoj knjizi on je napisao uvod i upoznaje nas sa prvobitnim epilogom priče koji je autorka napisala, a koji su izdavači tražili da Agata prepravi i doradi. Prvobitna verzija je nađena u njenoj svesci u kojoj je pisala ovaj prvi roman. Dakle, ovo izdanje ima dva epiloga – originalan prvobitni i prepravljeni. Traženo joj je da epilog izmesti iz sudnice u koji ga je prvobitno smestila i ona se odlučila da razrešenje priče prebaci u sobu gde Poaro razrešava misteriju. Kasnije će to postati njen „zaštitni znak“, tako da će većina priča dobiti svoj vrhunac upravo u tim privatnim sobama gde Poaro razotkriva zločince.

Bilo mi je neverovatno zanimljivo da postoje dva epiloga u jednom romanu, odnosno u jednoj knjizi. Zaista neobično.

Osim toga, kroz sve ovo možemo jako lepo da vidimo kako je izdavaštvo u to vreme funkcionisalo. Imali su pozitivnog uticaja na književnike u velikoj meri. Možda mnogo više nego što je to slučaj u današnje vreme. Danas se akcenat stavlja prventstveno na isplativost, a mnogo manje na sam kvalitet romana koji se objavljuje. Kvalitet i književna vrednost ostaju u senci novca i propagandne moći. Tužno, ali to je surova današnja realnost.

Da se vratimo na poređenje te dve verzije 12. poglavlja. Meni se takođe mnogo više ipak dopala prerađena verzija tog poglavlja koje se zove „Poslednja karika“, tako da je po mom skromnom mišljenju ispravka bila potpuno opravdana. Mnogo je bolje razjašnjena priča u dorađenoj verziji poglavlja, a i sama priča obogaćena sa mnogo više detalja.

i njena spisateljska specijalnost

Šta je to što je fascinantno kod Agate? Fascinantno je to što kod nje ne važi ono čuveno „Svako je nevin dok se ne dokaže njegova krivica“. U njenim pričama su apsolutno svi osumnjičeni dok se ne dokaže suprotno. Ona prkosi svim poznatim pravnim i društvenim zakonima. Mnogo sam kriminalističkih i detektivskih romana pročitala i nebrojeno filmova pogledala, pa i pored svega toga jednostavno ne možete da odgonetnete krajnju nameru spisateljice. Možda možete da naslutite, ali sam kraj će vas definitivno iznenaditi. To je u suštini i ono što je njena prava veličina. Njen glavni lik i junak priče je čuveni Poaro. Neopisivo simpatičan i vrckast lik. Ko god pokuša od drugih likova u knjizi da ga prati, samo se sapliće za njim jer je apsolutno nezaustavljiv, kako ličnim prisustvom, tako i intelektualno. Evo par sjajnih citata iz knjige kroz koje je Agata dovoljno rekla o svom čuvenom liku kojeg je stvorila:

Ne smete  da mešate osećanja s razumom.“ –

„Mašta je odličan sluga, ali loš gospodar. Najjednostavnije objašnjenje je uvek ono pravo.“ –

Uživala sam zaista uz ovaj roman. Imala sam naporne radne dane tih dana kada sam je čitala, ali uveče kada sam uzimala ovu knjigu u ruke i ulazila u Agatin svet tačno sam osećala kako mi se svaki mišić potpuno opušta. Melem je za loše, teške i naporne radne dane.

Većina nas je već gotovo nezaobilazno videla ekranizaciju ovih njenih romana u čuvenom TV serijalu o Poaro-u, ali svakome ko do sada još uvek nije čitao Agatine romane toplo preporučujem da ih pročita. Ljubitelje detektivskih romana genijalna Agata će svakako iznova i iznova iznenaditi i fascinirati. Ubeđena sam u to. Svi oni koji jesu čitali biće im zanimljivo da se upoznaju sa njenim stvaralaštvom kroz materijal Džona Karena i kroz neke do sada neobjavljene spise.

Link ka knjizi na stranici izdavača Laguna – LINK

Naravno ova prva knjiga Agate Kristi dodelila sammaksimalnih ★★★★★ (5*). Toliko o Agatinom prvom romanu. Idemo dalje…

Drugi po ovom redosledu je „Lord Edžver je mrtav“…

Pogledano 2.143 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: