U njemu je Agatha Christie pisala slavni roman, a sada je ruina na prvoj liniji fronta

Hotel Baron najstariji je hotel u Alepu. U njemu su svojevremeno odsjedali francuski lider Charles de Gaulle i književnica Christie. Danas se on nalazi na prvoj liniji sukoba u tom sirijskom gradu i pretvoren je u ruševinu.

This slideshow requires JavaScript.

Kad je počeo rat u Siriji hotel Baron je zatvoren, a tužni prizori vlasnika Armena Mazloumiana kako sjedi na napuštenoj terasi i prazne sobe na najbolji način dočaravaju život na prvoj liniji.

Hotel je davne 1911. godine otvorio Mazloumianov otac. Egipatski predsjednik Gamal Abdel Nasser 1958. godine ovdje je održao poznati govor, a upravo u Baronu je napisala dijelove svog kultnog romana „ u Orijent ekspresu“.

Od početka rata 2012. godine nijedan gost nije zavirio u ovaj hotel i ova nekada glamurozna građevina polako postaje zapuštena. Sve je prašnjavo, staro i neugledno. Krov je izrešetan, pa kad pada kiša sve curi uokolo.

Šezdesettrogodišnji vlasnik, neobrijan i sa vunenom kapom na glavi, kaže da u njemu nema ni trunke optimizma. Mazloumian je posljednji u četiri generacije armenskih hotelijera u Alepu.

I dok slavni hotel propada ostaje samo sjećanje kako je Kemal Ataturk odsjedao u sobi 201, kralj Fejsal I u sobi 215, Lawrence od Arabije u sobi 202, voljela sobu 203, a na listi posjetilaca bili su i David Rockefeller, Charles de Gaulle, Charles Lindburgh…

„Najbolje godine su sada iza nas“, sa uzdahom kaže vlasnik.

Izvor: http://www.klix.ba/lifestyle/u-njemu-je-agatha-christie-pisala-slavni-roman-a-sada-je-ruina-na-prvoj-liniji-fronta/141120081#9

Pogledano 213 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: