Dejvid Suše se oprostio od uloge i uramio lažne brkove

Glumac skinuo je lažne brkove i šešir i zauvek se oprostio od uloge detektiva Herkula Poaroa.

poaro02

Kada je glumac Dejvid Suše pre 25 godina dobio ponudu za ulogu Herkula Poaroa, za savet je upitao starijeg brata – Džona Sušea. Džon je do tada već imao iskustva sa TV produkcijom.

 – Mislio je da taj lik nije za mene i podsmevao mi se. Očigledno sam se ja poslednji smejao. Pouka koju sam iz ovoga izvukao je da nikada ne treba da slušate starijeg brata. I dalje ga „bockam“ zbog toga – rekao je glumac.

Četvrt veka nakon toga, teško je i zamisliti da je ikada bilo polemike. U svesti građana Dejvid je definitivno urezan kao omaleni belgijski detektiv, Poaro.

Teško je poverovati da je došlo vreme da se glumac rastane od lika koji mu je obeležio karijeru. Dejvid je snimio poslednju epozodu, skinuo lažne, doterane, brkove i dopustio sebi da čak i zaplače.

– To mi je bio najteži snimanja u čitavoj karijeri. Reći zbogom Poarou bilo je veoma teško. Ne radi se tu samo o sentimentalnosti glumca. Kada igrate jedan lik 25 godina on postane deo vas. Stopio sam se sa njim – postao sam on – priča glumac i dodaje da čak i sada vrlo često svet posmatra njegovim očima.

Hercule Poirot

Kada je na red došlo da se snime završne četiri epizode poslednjeg serijala, glumac je insistirao da se preko reda snimi poslednja epozoda (biće prikazana na ITV 13. novembra), „“ u kojoj Poaro umire.
– Nisam mogao da podnesem da ga „ubijem“, i da samo mirno odem sa snimanja – priznao je glumac.

– Ali, snimili smo scenu umiranja, a ja sam znao da imam još tri epizode da snimim. To mi je neminovni kraj učinilo podnošljivijim.

Zbog značaja koji je lik imao u nejgovom životu Dejvid je zadržao nekoliko predmeta koji su bili zaštitini znak Poaroa. Jedan od glavnih su lažni brkovi.

– Moja ljubazna šminkerka ih je uramila i poklonila mi ih. Takođe sam zadržao Poaroov prsten, štap i još nekoliko sitnica. Čuvam ih u ormaru. Verovatno nikada neću odatle da ih vadim i gledam, ali osećam se spokojno da znam da su tu – kaže zvezda.

Ostaje pitanje zašto je toliko osvojio srca gledalaca, kad je i sama priznala da joj je ponekad iritantan.

– Ima sjajan mig, mada nikada nije namigivao znalački. Gajio je veliku prema životu i to mu je dalo sjaj – obrazložio je glumac i dodao da su žene prosto obožavale Poaroa.

– Primio sam mnogo mejlova, upravo od žena, što je čudno jer, priznaćete, Poaro i nije neki srcelomac, zar ne? Ni ne izgleda nešto baš dobro. Mislim da je caka u tome što se žene pored njega osećaju zaštićeno i paženo. Pridavao im je pažnju bez nekog skrivenog motiva.

O svakoj ulozi glumac je pre i posle diskutovao sa suprugom, Šilom. Za ulogu Poaroa mislila je da je odlična ideja:

– Prihvatanje te uloge bila je porodična odluka, jer se ticala cele porodice, zar ne? Da sam morao da odem i snimam neki i tri meseca budem van kuće, a Šili se to ne dopada, ja bih njeno mišljenje stavio kao prioritetno. Volim da kažem, „Srećna žena, srećan život“. To zaista i mislim. Ubeđen sam da atmosfera u kući zavisi od ženinog raspoloženja. Ne želim da zvučim seksistički, ali ako je žena u kući srećna, svi su srećni!

Glumac je rekao da je i Šila takođe bila glumica, ali je žrtvovala karijeru da bi odgajila dvoje njihove dece. On smatra da joj dosta duguje i da zasluge za njegovu karijeru zapravo pripadaju njoj.

Iako Poaroa više nema, Dejvid Suše nastavlja sa obavezama i snimanjima. Ima zakazane angažmane sve do 2016. godine, tako da sigurno neće sedeti kod kuće i mrzovoljno prelaziti prstima preko uramljenih brkova.

Pogledano 229 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: