Velika Agatha, jedina i neuništiva

a_34Na sajtu hrvatskog magazina „Klik“ (www.klik.hr) objavljen je interesantan tekst pod naslovom: „Velika Agatha, jedina i neunistiva“ koji je 14.09.2005. godine potpisao/la M.F. gde izmedju ostalog pise: Po njoj su pljuvali Anthony Burgess i Oxford Companion to English Literature, ali zato su je hvalili Roland Barthes i Umberto Eco. Ne samo to – skoro trideset godina nakon smrti, dame Mallowan, poznatija kao Christie, josuvijek suvereno vodi u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najprodavaniji knjiski autor svijeta.

Kad se spomene Christie, jedan pojam i dva imena odmah padaju na pamet: umorstvo, te i gospodjica Marple, njezini ne jedini, ali zato najslavniji detektivi. Tijekom svojih 86 godina zivota, bavila se zlocinima u 66 romana, 154 kratke price i 20 kazalisnih komada (medju kojima je i slavna „Misolovka“ koja jos traje i najdulje je igrana u povijesti kazalista – od 25. studenoga 1952. do danas), a tu su i dvije autobiografske i sest ljubavnih romana (objavljenih pod imenom Mary Westmacott). Njezina djela prevedena su na stotinjak jezika i bilo gdje u svijetu njezino ime je odmah prepoznatljivo. Na kraju krajeva, koliko su u nas nesposobni govori i cinjenica da se nitko od nasih turistickih radnika nije sjetio iskoristiti cinjenicu da se najpoznatiji slucaj Herculea Poirota dogodio u Hrvatskoj: ako ste zaboravili, „Umorstvo u Orient Expressu“ dogadja se u vlaku koji je zapeo u snijegu negdje oko Slavonskog Broda.

Nju su karakterizirali kao autoricu „nimalo izrazenog stila“ i „slabe karakterizacije“ (Oxford Companion) ili „kliseiziranu“ (A. Burgess), ali su je isto tako i hvalili. U Francuskoj se njezine prodaju cetverostruko bolje nego u rodnoj Britaniji, a u Americi je dio skolske lektire. U lektiru bi mogla uci i u domovini, jer Chorion, tvrtka koja posjeduje njen brand name, planira velikim slavljem pokrenuti njeno revaloriziranje i ulazak u britanske skole. Prva u nizu manifestacija je ‘Tjedan Agathe Christie’ od 12. do 17. rujna, a izravan povod za nju je 75 godina od pojave prvog romana s glavnom junakinjom Miss Marple. Sto se nas tice, nama ne treba nikakav tjedan ni manifestacija, mi odavno znamo tko je i sto je i cijeli njen opus imamo doma na polici. Ono sto mi jedva cekamo je novi TV-Poirot koji se upravo snima („Tajna plavog vlaka“). Inace, za tu zbilja savrsenu seriju glavnog glumca Davida Sucheta – najbolje olicenje belgijskog detektiva koje se ikad pojavilo pred kamerama – odabrala je osobno Agathina kci.

Pogledano 87 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: