Vikipedija objavila ime ubice

Internet enciklopedija nasla se na udaru obozavatelja Agate Kristi zbog otkrivanja imena ubice u jednom od njenih najpoznatijih dela. Komad „Misolovka“, inace najduze izvodjena u Britaniji, jedno je od omiljenih dela slavne kraljice zlocina. Posle svakog izvodjenja u pozoristu, publika biva zamoljena da svojim prijateljima ne otkriva identitet ubice. Zlocinac iz „Misolovke“ tako je vec 58 godina jedna od najbolje cuvanih tajni u pozoristu i knjizevnosti, ali sada je sajt Vikipedija u opisu dela otkrio ime ubice. Iako i u clanku o komadu pise da je identitet strogo cuvana tajna, u sledecem pasusu bez upozorenja mozete procitati ime krivca.

Porodica slavne spisateljice ogorcena je ovakvim postupkom uprave Internet enciklopedije. Unuk Kristijeve Metju Pricard, kom su autorska prava na „Misolovku“ poklonjena za deveti rodjendan, besan je zbog ovakvog otkrivanja. „Moja baka nije volela kada bi se identitet ubice otkrio u kritikama ili opisima dela. Ni ovo nije drugaciji slucaj. Postoje hiljade ljudi koje jos uvek nisu citale ili gledale „Misolovku“, i ovakav potez upropastice im uzivanje u pokusajima da otkriju ko je ubica“, rekao je on za „Dejli mejl“.

Neimenovani predstavnik sajta Vikipedija negodovao je povodom molbi da se ime ukloni iz clanka. „Ako ne zelite da znate ko je ubica, nemojte citati clanak. Ovo je isto kao kada bi trazili od svih knjizara da uklone sa polica primerke „Misolovke“, jer bi neko mogao da useta i procita samo kraj komada“, navodi se u saopstenju.

Pogledano 576 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: