Winterbrook House – kuća Agate Kristi – na prodaju

House, kuća Agathe Christie, u okrugu Oxfordshire gde je kraljica zločina napisala mnoge svoje romane i provela 40 godina svog života sa prekidima, ali i poslednje godine života intenzivno, sa drugim suprugom, Maxom Mallowanom, sve do svoje smrti – mogla bi biti vaša – prodaje se za samo 2,75 miliona funti

Winterbrook House
Preuzeto sa: https://www.thetimes.co.uk/

Agatha Christie je House, gde je napisala svoje čuvene romane „Smrt na Nilu“, „Leš u biblioteci“,, „U 4.50 sa stanice Paddington“ i mnoge druge prvi put videla u reklami za The Times 1934. godine. „Prošlo je otprilike nedelju dana pre nego što smo jedne jeseni krenuli u Siriju “, Napisala je u svojoj autobiografiji. „Pozvali smo agenta i odmah otišli tamo.“

Pristigavši na imanje, Christie i njen drugi suprug, arheolog Max Mallovan, otkrili su lepo sređenu kuću kraljice Anne sa pet spavaćih soba, tri dnevne sobe, velikom kuhinjom i imanjem koje se prostire pravo do reke, kilometar od Wallingforda u Okfordshireu.

„Nismo imali puno vremena za kolebanje. Kuća je bila izuzetno jeftina, prodavala se takoreći besplatno, i odmah smo se odlučili. Pozvali smo agenta, potpisali papire, razgovarali sa advokatima i geodetama i, uz uobičajeno odobrenje geodete, kupili kuću. „Mislim“, rekao je Max tada, „tamo ćemo biti veoma srećni.“ I sasvim sigurno smo bili veoma srećni.“

Preuzeto sa: https://www.thetimes.co.uk/

Tako isto se osećaju i sadašnji vlasnici, Gregor Kleinknecht, advokat, i Karen Holterman, koja radi u finansijama, i njihova dva sina, od 15 i 13 godina, koji sada, nakon Brexita, traže neki manji dom. „U biblioteci postoji Agathina fotografija i možete prepoznati toliko preostalih tragova njenog boravka ovde“, kaže Kleinknecht, govoreći iz iste biblioteke. „Vlada prava atmosfera. To je vrlo poseban osećaj. “

Agatha je živeći u Winterbrooku izjavila: „Više volim da pišem ujutro što ranije mogu, ili noću, kad shvatim da mogu da razmišljam jasnije nego popodne, kada mi je um previše lenj za pisanje.“

Agatha i Max bi se u House vraćali sa ekspedicija po Bliskom istoku, odmotavajući komade iz Mesopotamije u salonu, i tako je lako zamisliti i da sam Poirot uljudno korača dnevnom sobom izražavajući svoje pompezno mišljenje o već nečemu ili da gospođica Marple možda uđe na čaj dajući pri tom uputstva osoblju kuće čija su imena ugravirana u jedan od prozora.

Winterbrook House
Preuzeto sa: https://www.thetimes.co.uk/

Kada su pre 20 godina kupili imanje, sadašnji vlasnici Gregor i  Karen zaposlili su građevince koji su se sećali Agathe Christie. Kažu – O sebi je govorila da je „domaćica“, a za meštane je uvek bila „gospođa Mallovan“.

Agatha Christie, doajen među književnicima, piscima kriminalističkih romana, sahranjena u obližnjem dvorištu crkve St Mary;  grobovi Agathinih pasa, Treacle i Binga, obeleženi su nadgrobnim spomenicima u vrtu u Winterbrooku, gde je Gregor Holterman nastavio tradiciju prethodnih čuvenih vlasnika, sadeći „pretežno ljubičaste“ biljke jer je to bila Agathina omiljena boja.

Kada je Agatha Christie umrla, u nekrologu objavljenom u The Timesu 1976. godine, pisalo je da: „Sklonošću, kao i uzgojem, pripadala je višoj engleskoj srednjoj klasi. Pisala je o ljudima poput sebe i za njih. To je bio suštinski deo njenog šarma. “

Isto bi se moglo reći i za njenu kuću Wnterbrooku. „Nalazi se na imanju od sedam hektara koji se spuštaju do Temze uz mogućnost postavljanja pontonskog priveza“, kaže Stephen Christie-Miller, šef Savills-ove kancelarije Henley, koja prodaje imanje. „Retko je naći seosku kuću sa ovoliko zemlje koja je u neposrednoj blizini Waitrose, toliko da se pešice može stići tamo.“

je udaljen 22 km od Readinga i Henleya na Temzi, 25 km od Oxforda i 3 km od najbliže glavne stanice u Cholsey. Mana? Osim što ga je proslavila plava plaketa, je i obavezna stanica na tragu puteva Agathe Christie, pa budite spremni i da pokažete teren najradoznalijim obožavaocima.

Na prodaju je za 2,75 miliona funti, savills.com (direktan link do nekretnine gde možete videti 17 fotografija soba, kuće i samog imanja)

O imanju „ House“

House je prelepa kuća sa fasadom kraljice Ane od obloga od sive i crvene opeke. Smatra se da potiče iz perioda oko 17. veka, ima gruzijske pozadinske dodatke i nalazi se na Listi II stepena. (prim.prev. – zgrada definisana kao objekat ili struktura u Velikoj Britaniji koja je „od posebnog interesa, opravdavajući svaki napor da se ona sačuva“) To je bio toliko voljeni nekadašnji dom Agate Christie koja je tamo živela više od 40 godina do svoje smrti 1976. godine. To je elegantno samostojeće imanje sa pet spavaćih soba, na tri sprata i malom jednosobnom kućicom. Sobe su proporcionalne visokim plafonima i velikim finim prozorima koji pružaju lagan i prozračan osećaj. Zajedno sa mnogim karakteristikama perioda koji je sačuvan u vremenu, ovo je zapanjujuće imanje iz perioda sa neizmernim karakterom i šarmom.

Winterbrook House
Preuzeto sa sajta https://savills.com/

Salon je prostran i ima pogled na dve strane sa vratima koja se otvaraju prema vrtu. Ima kamin koji je potpuno u funkciji sa mermernim okvirom i vitrinama na jednoj strani, drveni pod i ornamente na vrhu zidova u vidu venca. Biblioteka i radna soba / garderoba su takođe ispred prijemnog salona i imaju pogled na dve strane i kamine u funkciji. Velika kuhinja je dobro opremljena i ima čitav niz obojenih zidnih i podnih jedinica, a uređaji uključuju i 4 Aga rerne. Postoje i ulazna ostava i odvojena pomoćna prostorija. Kuhinja je otvorena ka trpezariji koja ima prostor za sedenje i vrata koja se otvaraju prema bašti i natkrivenom tremu. Vrata iz kuhinje otvaraju se u trpezariju koja ima francuske prozore prema bašti.

Veliki apartman –  glavna spavaća sobu sastoji se od spavaće sobe sa prozorima koji gledaju na vrtove, garderobu sa nizom ugrađenih ormara i sopstveno kupatilo sa odvojenim WC-om. Tu je i gostinjska spavaća soba sa sopstvenim kupatilom i još jedna spavaća soba na prvom spratu sa garderobom i vratima prema porodičnom kupatilu. Na drugom spratu su još dve spavaće sobe.

Mala, zasebna kuća u okviru imanja sadrži spavaću sobu, kupatilo, kuhinju i dnevnu sobu. Ima zaseban spoljni ulaz, ali mu se takođe moglo pristupiti iz glavne kuće.

Winterbrook House
Preuzeto sa sajta https://savills.com/

Kući se pristupa s puta kroz kapiju koja se otvara prema šljunčanom vrtu ispred kuće ili na jednu stranu kroz prilaz koji vodi do velikog šljunčanog parkinga za nekoliko automobila i nadstrešnice ispod koga mogu takođe stati tri auta. Na imanju postoji i prilično odvojena koliba u kojoj se nalaze spremište i štala sa jednom prostorijom iznad.

Vrtovi i tereni su prostrani i vode do reke Temze. Sve u svemu oko 5 hektara. Iz kuće se asfaltiranoj, južnoj terasi, pristupa iz salona i trpezarije, koja pruža savršeno mesto za ručavanje na otvorenom i uživanje u pogledu na travnjake do kraja vrtova, livada iza i dalje do reke. Glavna uređena bašta podeljena je starom živom ogradom, a cvetne gredice su zasađene raznovrsnim višegodišnjim biljkama i grmljem pružajući tokom cele godine lep kolorit. Vrtovi su privatni i postoji mnoštvo primeraka drveća, uključujući hrast, beli bor, lipu, topolu i druga. Na kraju vrta postoji mogućnost postavljanja pontonskog priveza uz uobičajene saglasnosti.

Kuća nalazi se na ivici poznatog istorijskog gradića Wallingforda na obali reke i na samo kilometar od modernih trgovačkih objekata, uključujući veliki Waitrose, antikvarnice, kafiće, pabove i restorane. Grad takođe uživa u pozorištu i bioskopu i bolnici Community.

Nezavisne škole u ​​tom području uključuju Moulsford Prep School, Cranford House, The Oratory Prep i Public School, Downe House, Radley College, Abingdon School i European School u Abingdonu, Pangbourne College i Bradfield College.

Preuzeto sa sajta https://savills.com/

Golf možete igrati u Golf klubu hotela Springs, Huntercombe, Haddon Hill i Okfordshire. Wallingford Sports Park ima klubove koji nude brojne sportove, uključujući tenis, skvoš, ragbi i hokej. Wallingford je okružen otvorenim zelenilom i brdima Chiltern, koji pružaju jedinstven doživljaj kako na pešačkim, tako i na biciklističkm stazama. Vožnja čamcima kao i veslačkim čamcima dostupna je na svim potezima reke Temze.

Dodatne Informacije
Smernice: Od M40 krenite na raskrsnicu 6 duž B4009 kroz Watlington, nastavljajući do Bensona, i na kružnom toku skrenite na prvi izlaz na A4074 za Wallingford. Nastavite do sledećeg kružnog toka, zadržavajući se na A4074 do sledećeg kružnog toka. Izađite na drugi izlaz na A4130 i na kružnom toku izađite na treći izlaz na Reading Road. Kada prođete Lane s vaše lijeve strane, ulaz u Winterbrook House je sledeće skretanje s vaše desne strane. Poštanski broj: OKS10 9DKS.

Prevod: Svetlana Anđelić

Izvor:
Agatha Christie’s Oxfordshire home is on sale for £2.75m | Bricks & Mortar | The Times

Savills | Winterbrook, Wallingford, Oxfordshire, OX10 9DX | Property for sale

Pogledano 70 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: