Zbirka neobjavljenih pisama

Zbirka dosad neobjavljenih pisama i fotografija britanske književnice Agate Kristi (1890-1976), nastala tokom njenog jednogodišnjeg putovanja oko sveta 1922. godine, uskoro će ugledati svetlost dana u izdanju izdavačke kuće ‘HarperCollins’, piše britanski ‘Guardian’.

Agata se krajem januara 1922. godine otisnula u pustolovinu u sklopu trgovinske misije uoči britanske ekspedicije na Mont Everest 1924. godine, tokom koje je obišla Havaje, Kanadu, Ameriku, Novi Zeland, Australiju i Južnoafričku Republiku. Svoje doživljaje opisivala je u pismima majci, a mesta koja je posetila revnosno je fotografisala. Knjiga pod naslovom ‘The Grand Tour’ sadržaće kolekciju do sada neobjavljenih pisama i fotografija s toga putovanja, zajedno s razglednicama, isečcima iz novina i memorabilijama koje je književnica, koja je do tada objavila dva romana, usput prikupljala. Prema sporazumu potpisanom između ‘HarperCollinsa’ i Metjua Pričarda, unuka Agate Kristi, i fondacije ‘ Archive Trust’, knjiga će biti objavljena u aprilu sledeće godine.

Pričard, koji je ujedno i urednik knjige i autor uvoda, ističe da je reč o ‘vrednoj društvenoj hronici toga vremena’ kao i ‘nostalgičnoj zabelešci srećnih dana njenog prvog braka s mojim dedom’.

‘Osim što je pisala knjige, Agata Kristi bila je i neumorni putnik, zainteresovani fotograf i pisac opširnih pisama. Ovaj prikaz šarmantno kombinuje sve troje’, kaže Pričard.

Agata Kristi najpoznatiji je autor kriminalističkih romana u svetu i najprodavaniji autor uz Šekspira. Do 2003. godine prodato je više od milijardu primeraka njenih knjiga na enfleskom jeziku i više od milijardu primeraka na 45 drugih svetskih jezika. Napisala je više od osamdeset romana i drama, uglavnom detektivskih, u kojima se pojavljuju njeni najpoznatiji likovi Herkul Poaro i Mis Marpl, a po većini njenih knjiga i kratkih priča snimljeni su filmovi. Foto: Alpha/JLP

Izvor: http://www.gloria.rs/agata-kristi-433

Pogledano 932 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: